• Ton Smink (links) en Nico de Vries kijken met plezier uit naar de 37e uitvoering van de Nationale Veldrit Amersfoort.

    Foto Rinus van Denderen

Nationale Veldrit in bos Birkhoven tijdens laatste Fiets033 weekend

AMERSFOORT Wielervereniging WV Eemland houdt zaterdag 10 december voor de 37e keer de Nationale Veldrit Amersfoort. Een evenement dat net als voorgaande jaren plaatstvindt in het bos Birkhoven en dat jaarlijks veel nationale en regionale toppers aan de start heeft staan. ,,Een wielerfestijn dat meetelt voor de topcompetitie en waarin de beste amateurcategorieën aan de start verschijnen," aldus mede-organisator en wielernestor Nico de Vries.

Huub van Aerssen

 

De Vries is vanaf de eerste veldrit betrokken bij het evenement. ,,In 1976 werd de veldrit voor het eerst verreden. Tot nu toe werd er drie keer niet gekoerst vanwege de slechte weersomstandigheden (vorst, gladheid en sneeuw). De veiligheid van de renners staat voor ons altijd centraal. Na een beginperiode van tien jaar op locactie Birkhoven, werd gedurende twee jaar uitgeweken naar De Bokkeduinen om vervolgens na een jaar in de omgeving van "Don Bosco", terug te keren op locatie Birkhoven."  

PARCOURS Over het af te leggen traject is Tom Smink, voorzitter van het organisatiecomité, enthousiast: ,,Het gevarieerde parcours (2200-2500 meter) is net als afgelopen jaar gesitueerd rondom de bosvijver in Birkhoven en kent tal van heuvels die het de renners zeker niet eenvoudig zal maken. Absoluut één van de mooiste parcoursen van Nederland. 

En ook nu weer hebben wij als organisatie de volledige medewerking van Stichting Het Utrechts Landschap om de veldrit in dit prachtige bosgebied te houden.''  

CATEGORIEËN/STARTTIJDEN Naast de Elite/Beloften, die het prominente sluitstuk vormen van de Nationale Veldrit, verschijnen ook de volgende categorieën aan de start: Amateur/Sportklasse (start 11.00 uur); Vrouwen/Junior-vrouwen/ Nieuweling-meisjes (start 12.00 uur); Masters (start 13.00 uur); Nieuwelingen (start 14.00 uur); Elite/Beloften en Junioren (start 15.00 uur). De duur van de koers is 40 minuten met uitzondering van de Elite/Beloften (60 minuten koers) en de Nieuwelingen (30 minuten koers).

TOPPERS In de diverse categorieën verschijnen tal van Nationale en Regionale toppers aan de start. De Vries: ,,Bij de Elite/Beloften staan voor WV Eemland Martin Mijnten en Thijs Kool aan de start en zijn Gert Jan Bosman en Maurits Lammertink nationaal zeker het vermelden waard. Bij de Amateurs starten de Eemlandrenners Bas van Dalen en Theo van Ginkel en van buiten de regio Mattijn Motshagen (winnaar afgelopen jaar) en Eddy van IJzendoorn. Ook bij de Vrouwen is er een breed deelnemersveld met als lokale favorieten Lisanne Nauta en Isa Pieterse en Laura Krans en Suzanne Meistok als nationale toppers."