• Sportwethouder Hans Buijtelaar met de sportvrouw van het jaar.

    Rinus van Denderen
  • Alle prijswinnaars op het podium in De Flint.

    Foto Rinus van Denderen

Negende editie van het Sportgala groot succes

AMERSFOORT Voor de negende keer werd maandag het Sportgala georganiseerd en diverse sporters werden in het zonnetje gezet. Op de feestelijke avond in De Flint was er voor jong en oud veel entertainment en keek Amersfoort terug op een succesvol sportjaar. ,,En het gaat in de toekomst nog mooier worden".Het is vroeg in de ochtend als Hans Buijtelaar dinsdag op zijn kantoor in het gemeentehuis aankomt. De avond ervoor heeft de sportwethouder kunnen genieten van een spectaculaire show en nu is het nagenieten begonnen. De glimlach op zijn gezicht verraadt zijn gemoedstoestand en het mag dan ook duidelijk zijn dat hij met trots terugkijkt op de negende editie van het sportgala.

Jeroen van der Veer

,,Wat een show, hè", zegt hij. ,,Echt heel fijn om al die sporters zo te zien genieten. In de middag alle jonge talenten die kampioen zijn geworden en in de avond de prijswinnaars bij de volwassenen."
Het was voor het eerst dat Buijtelaar niet zelf de touwtjes in handen had. Door de jaren heen heeft Amersfoort bewezen een mooi sportgala neer te kunnen zetten en daarom hield hij zich wat meer op de achtergrond. Aan een geoliede machine moet je tenslotte niet te veel willen sleutelen. Ondanks dat Buijtelaar logischerwijs wel gebriefd was en het draaiboek had ingezien, werd hij aangenaam verrast door het programma. ,,Het was een avondvullende show. Met prijsuitreikingen, muziek en entertainment."

KEUZES Uiteindelijk gingen de prijzen naar judoka Jesper Smink (Sportman van het jaar), atleet Sven Jansons (Sporttalent van het jaar), triatlete Jony Heerink (Sportvrouw van het jaar) en naar softbalclub BSC Quick (Sportvereniging van het jaar), maar eigenlijk vindt Buijtelaar dat er veel meer winnaars waren. Elke sporter heeft op zijn of haar manier dit jaar een unieke prestatie geleverd. ,,Er wint nu eenmaal maar een enkeling, maar elke sporter is een winnaar", benadrukt de sportwethouder.

De keuze was groot dit jaar, maar na een flinke discussie bestond er geen twijfel over dat eerdergenoemde sporters in de prijzen zouden vallen tijdens het Sportgala. ,,Bij de nominaties wordt gekeken naar een zekere rangorde van de geleverde prestaties. Daarbij weeg je af hoeveel inspanning de sporter ervoor heeft moeten leveren en bijvoorbeeld hoe groot de concurrentie was. Hier aan deze tafel is daar de afgelopen tijd flink over gediscussieerd", zegt Buijtelaar.

FACILITEREN Het mag duidelijk zijn dat Buijtelaar een trotse sportwethouder is. Regelmatig is hij te zien bij grote, maar ook kleine, sportevenementen in de stad en is hij nauw betrokken bij de verenigingen. Het feest rondom de opening van de Amerena was voor hemzelf dit jaar een hoogtepunt. ,,Dat komt omdat je daarmee veel sporters kunt faciliteren. Het zou gaaf zijn als daar ook veel prijswinnaars uit voortkomen."

Dat is dan ook een van de dingen die Buijtelaar voor de sporters kan betekenen. Zorgen voor goede accommodaties, zodat zij zich optimaal kunnen voorbereiden op grote wedstrijden. ,,Want uiteindelijk doen zij het, maar vergeet daarbij ook niet hun omgeving. Als ik hoor dat soms hele gezinnen rekening houden met de sporter, vind ik dat prachtig. Alles staat bij hen in het teken van presteren en pieken op het juiste moment."

GROTE EVENEMENTEN ,,Met de sport in Amersfoort gaat het eigenlijk heel goed", aldus Buijtelaar, die daar direct een kanttekening bij plaatst. ,,Maar het kan altijd beter. We moeten altijd streven naar meer en beter en daar loop ik ook niet voor weg."
Er staan dan ook enkele ingrijpende gebeurtenissen op de agenda voor aankomend sportjaar. Zo wordt kritisch gekeken naar Sportpark Zielhorst, krijgt hockeyclub Eemvallei een nieuwe locatie aangewezen en hoopt de gemeente enkele grote sportevenementen naar Amersfoort te halen. ,,We kunnen onszelf niet vergelijken met Utrecht, Amsterdam of Rotterdam, maar mogen best groot denken. Als er een evenement voorbijkomt dat ons interessant lijkt, haken we daarop in. Of we dat al hebben gedaan? Daar kan ik nog niets over zeggen, maar er speelt wel wat."
Ondanks meerdere pogingen houdt Buijtelaar wat dat betreft zijn kaken stijf op elkaar. Wel laat hij weten dat er de afgelopen jaren veel 'doesporten' in de stad waren en er nu ook wordt bekeken of 'kijksporten' interessant zijn. ,,Van groot denken wordt niemand slechter", spreekt de wethouder geheimzinnig.

HET NIEUWE JAAR Dat groot denken wil de organisatie ook bij het volgend sportgala doen. Het viert dan zijn tienjarig bestaan en ondanks dat er maandagavond al 650 belangstellenden aanwezig waren, mikt Buijtelaar op nog meer. ,,Het is fijn om te merken dat de belangstelling voor de sport groot is. Wat ooit begon in het Klooster, is uitgegroeid tot een schitterend evenement met honderden bezoekers. Daar mogen we met z'n allen echt trots op zijn. Deze stijgende lijn willen we natuurlijk doortrekken. We gaan met de organisatie bekijken wat er nog beter kan. Je moet nooit genoegen nemen met 'goed'."

Als geen ander beseft Buijtelaar dat lang nagenieten niet kan en dat de blik weer vooruit moet. Bij de sporters, bij de verenigingen en bij hemzelf. In 2019 wachten weer nieuwe uitdagingen, waarvoor hij niet wegloopt. ,,Dit jaar evenaren wordt niet eenvoudig, maar je moet er altijd voor gaan. Het was een schitterend sportgala maandag, maar het nieuwe sportjaar loopt natuurlijk alweer eventjes. Ik ben dan ook zeer benieuwd wat het ons gaat bieden en ik zal het met veel belangstelling gaan volgen."