• Nienke Morren wil bij de halve marathon van Amersfoort een mooie tijd neerzetten en daarna begint het avontuur.

    Rinus van Denderen

Nienke Morren zet flinke stappen voor Kika

AMERSFOORT Nienke Morren staat zondag aan de start van de halve marathon van Amersfoort en de finish daar betekent niet het einde. Voor de 27-jarige begint dan juist het avontuur met als einddoel New York. ,,Ik wil zoveel mogelijk geld voor Kika ophalen."

Jeroen van der Veer

Wat ooit begon als 'lekker een rondje lopen om het hoofd te legen', is uitgemond in een soort van sportieve verslaving. Nienke Morren loopt meerdere keren per week hard en dit is niet zonder reden. Na lang twijfelen en uitstellen is de aanmelding voor de marathon van New York in november de deur uit gegaan en is er voor de inwoner van Amersfoort geen weg meer terug.

Dat is ook helemaal niet nodig, want de dansdocent aan het Vathorst College wil niets liever dan dat het begint. Lopen door de straten van New York, met duizenden mensen langs de kant, is het doel waar zij nu al tijden naar toe leeft. De voorbereiding is eigenlijk al een tijdje begonnen, maar voor zichzelf heeft ze de 'halve van Amersfoort' in haar agenda staan als startpunt van het grote avontuur. ,,Eigenlijk heb ik altijd al gezegd dat ik de marathon wilde lopen", bekent Morren. ,,Alleen je weet hoe dat dan gaat. Uitstelgedrag en misschien ook wel wat onzekerheid hielden het tegen. Tot ik samen met een vriendin op de bank zat, er weer over sprak en uiteindelijk mij gewoon inschreef voor New York. Er is geen weg meer terug en ik wil dat ook niet meer."

STAPJES VERDER Nadat de goedlachse twintiger slaagde voor haar dansacademie, begon ze serieus met hardlopen. De vrijheid die het haar bood was de drijfveer en het bracht Morren de rust die ze zocht. ,,Je trekt je schoenen aan en kunt gaan. Hoeft nergens rekening mee te houden en bent even uit de drukte van de dag. Heerlijk vond ik dat toen en nu nog steeds." Van 'lekker even hardlopen' ging het naar prestatieloop, ondanks dat genieten wel altijd de drijfveer bleef. ,,Ik merkte steeds vaker dat het lekker ging. Mijn persoonlijke records werden verbroken en mijn gevoel erbij steeds beter. Het werd een sport om letterlijk en figuurlijk steeds een stapje sneller en verder te gaan."

DE WEG NAAR NEW YORK In 2011 liep ze haar eerste halve marathon en aanstaande zondag staat er weer één op de agenda. In haar eigen woonplaats Amersfoort. Waar veel lopers deze marathon zullen lopen voor de ervaring, heeft Morren een ander doel. ,,Het is voor mij de start van het New York-avontuur. Als ik daar de finishlijn over ben, gaat de focus op mijn hele eerste marathon." Maar eerst Amersfoort, een parcours dat ze vaker heeft gelopen. ,,Het heeft toch wat speciaals om in je eigen woonplaats te lopen. Oorspronkelijk kom ik uit Ermelo, maar woon hier al wat jaartjes. Ben dit echt als mijn stad gaan zien en vind het dan wel iets hebben dat mijn weg naar New York hier begint."

GELD INZAMELEN Al jaren zegt de dansdocent dat New York haar doel is en nu het eindelijk bijna zo ver is, begint het steeds meer te kriebelen. Niet alleen omdat ze voor zichzelf een droom realiseert, maar ook omdat ze veel kinderen hiermee gaat helpen. Ze loopt straks namelijk voor KiKa en hoopt hiermee bij te dragen aan het bestrijden van kinderkanker. ,,Om dat te mogen doen, moet je een minimaal bedrag van 6000 euro ophalen", legt Morren uit. ,,In het begin zag ik daar best tegenop, maar het doel is al gerealiseerd. Mede door een sponsorloop van de leerlingen op het Vathorst College. Dit betekent echter niet dat het hier voor mij stopt. Ik wil nog meer geld inzamelen en ga bijvoorbeeld nog een spinningmarathon organiseren."

DOELEN Doordat Morren al zoveel geld heeft opgehaald, heeft ze haar startbewijs voor de marathon van Chicago ook al in haar bezit en ook deze gaat ze lopen voor KiKa. Het moge duidelijk zijn dat de fanatiekeling het hardloopvirus flink te pakken heeft. ,,Afgelopen weekend was ik de snelste dame bij de tien kilometer in Ermelo met een tijd van 40 minuten en 41 seconden", zegt ze trots. ,,Doordat ik sinds kort bij een atletiekvereniging ben aangesloten, merk ik dat ik progressie boek. Bij de halve marathon van Amersfoort hoop ik zondag een nieuw persoonlijk record te lopen."

Doelen stellen is wat Morren ook graag doet en in New York heeft ze twee doelen: rond de 3.45 lopen én genieten. ,,Vooral dat laatste is belangrijk, al merk ik dat ik fanatieker word. Ik wil steeds meer en sneller en dat zal in november niet anders zijn. Het gaat mijn eerste hele marathon worden en ik heb er nu al erg veel zin in. Om hem uit te lopen en het geld daadwerkelijk te overhandigen aan KiKa, want daar doe ik het uiteindelijk allemaal voor."

Sponsoren kan via de website: www.runforkikamarathon.nl/nienke-morren