• Hossein Mezbanali (midden, 2e rij, met arm ploeggenoot op schouder) viert de titel met de andere Hoogland spelers.  

    Foto Rinus van Denderen

Nieuwkomer Mezbanali valt met Hoogland in de prijzen op AVK

AMERSFOORT Hossein Mezbanali was vrijdagavond na de finale van het Amersfoorts Voetbalkampioenschap een gelukkig man. Voor de tweede keer in zijn voetbalcarrière kon hij op het jaarlijkse AVK een feestje vieren, dit keer met zijn nieuwe club Hoogland. 

Balt Gmelig

Drie jaar geleden toonde de 26-jarige Amersfoorter zich met zijn toenmalige club voor de eerste keer de beste seniorenploeg van Amersfoort. In de finale van het AVK 2013 was Nieuwland toen met 3-1 te sterk voor Hoogland, de club waarmee Mezbanali vrijdagavond in de eindstrijd van de editie 2016 duidelijk een maatje te groot voor VVZA was (5-0). ,,Zo'n grote uitslag had ik niet verwacht", zei de maker van het tweede doelpunt tijdens de prijsuitreiking op het hoofdveld van gastheer Hoogland. ,,Ik vond het echter niet geflatteerd. Het was een dik verdiende overwinning." 

BALANS Door de winst kan de middenvelder een positieve balans opmaken wat betreft zijn optredens op de jaarlijkse reünie van de lokale voetballiefhebbers. Tegenover twee gewonnen finales staat nu één verloren eindstrijd. ,,Dat was in 2009", herinnerde Mezbanali zich nog goed. ,,In mijn eerste seizoen bij Nieuwland verloren wij toen de finale met 3-2 van Hoogland." Bij die laatste club hoopt Mezbanali dit seizoen een slechte periode af te sluiten. ,,Ik heb anderhalf jaar last van mijn knie gehad. Nu gaat het steeds beter maar ik krijg na elke wedstrijd nog wel een reactie. Ik denk dat ik nu op zo'n 75 tot 80 procent zit."

BASISPLAATS De van Eemdijk overgekomen voetballer wil natuurlijk een basisplaats in de formatie van de nieuwe trainer Raymond Prins veroveren. ,,Daar ben ik wel voor gekomen. Als ik weer fit ben, kom ik wel in de basiself." Vertrouwen in zijn eigen kunnen heeft Mezbanali in ieder geval genoeg. ,,Dat gaat ook niet lang meer duren maar hoe lang precies kan ik je niet zeggen. Geen maanden meer in ieder geval, dat weet ik wel. Ik wil zo snel mogelijk in het basisteam staan."

Tegen VVZA was Mezbanali goed voor één doelpunt en één assist. Na de openingstreffer van Gokhan Turksoy zorgde Mezbanali voor een 2-0 voorsprong en stond hij daarna met een assist aan de basis van het derde Hooglands doelpunt, gescoord door Tieme Leunissen. Twee dagen eerder was Mezbanali in de halve finale tegen VOP (3-0) ook al trefzeker. ,,Ik ben wel tevreden", zei de schutter, ondanks zijn vroegtijdige uitvallen in de door oud topscheidsrechter Roelof Luinge prima geleide finale. ,,In de eerste minuut kreeg ik na een sprint al last van mijn hamstring." Na rust keerde Mezbanali niet meer terug in het elftal van Hoogland dat ook zonder de meeste basisspelers voor VVZA te sterk was. ,,Als je met 5-0 wint, doe je het heel goed", vond Mezbanali.

REMISE Twee dagen later opende Hoogland de competitie in de hoofdklasse met een knappe remise (2-2) in de uitwedstrijd tegen RKHVV.  ,,Ik denk dat Hoogland in de hoofdklasse van iedereen kan winnen", zei Mezbanali die in Huissen niet van de partij was. ,,Er zit genoeg kwaliteit in de selectie. Ik heb zelf bij Eemdijk gespeeld. Dat is ook een hoofdklasser dus kan ik het goed vergelijken."