• Foto Rinus van Denderen

Nieuwland en Dennis Schoonderbeek volgen hun visie

AMERSFOORT Het was niet altijd makkelijk om hoofdtrainer van ASC Nieuwland te zijn, maar inmiddels rijdt Dennis Schoonderbeek met een glimlach naar de club. ,,We zijn aan het bouwen."

Jeroen van der Veer

Waar veel trainers het bijltje er na twee moeilijke jaren, met in het laatste jaar zelfs een degradatie, allang bij neer zouden gooien, houdt Dennis Schoonderbeek zijn hoofd boven water en lijkt hij zijn gelijk te krijgen. Toen hij het stokje overnam in de nacompetitie, na het plotselinge vertrek van Sijtze Wobbes, speelde Nieuwland nog in de eerste klasse, maar inmiddels acteert het in de derde klasse. Toch ziet Schoonderbeek toekomst in de vereniging en is hij graag onderdeel van een traject dat al twee seizoenen geleden is ingezet.

Daarvoor was echter veel tijd, geduld en doorzettingsvermogen nodig. Er ontstonden twee kampen bij ASC Nieuwland, maar Schoonderbeek hield zijn poot stijf. De clubman die 18 seizoenen in het eerste elftal speelde had een plan uitgestippeld en kreeg daar mensen in mee. De prestaties bleven uit, maar nu in de derde klasse zijn de eerste contouren van het nieuwe Nieuwland te zien.

 

ROOSKLEURIG ,,De jeugd heeft de toekomst", zegt de 40-jarige vanuit zijn woning in de Amersfoortse wijk Schothorst. ,,Toen wij degradeerden naar de tweede klasse, had de club ervoor kunnen kiezen om spelers te halen. Dat is bewust niet gedaan, met gevolg dat er nog een degradatie kwam. Dat is zuur geweest, maar dat heeft ons project niet in de weg gelegen."

Want de oefenmeester was al lid van de technische commissie toen hij het hoofdtrainersschap aanging. Als geen ander wist hij dus dat er een goede jeugdlichting aankwam en daar plukt het nu de vruchten van. In de derde klasse speelt het met veel eigen jongens en is er onder afgelopen seizoen een streep gezet. ,,Dat was geen pretje", bekent de oefenmeester. ,,Daarover is al veel gezegd en geschreven en is nu klaar. De blik is op de toekomst gericht en die ziet er rooskleurig uit."

 

ONBEPAALDE TIJD Zo rijdt de trainer weer met plezier naar de trainingen en daar treft hij een jonge selectie aan. Veel spelers uit de eigen jeugd en allen gedreven om de club een klasse omhoog te brengen. ,,Dat is wel ons doel, maar dat hoeft niet perse dit seizoen", is Schoonderbeek stellig. ,,We zijn van ver gekomen en moeten nu gaan bouwen. Dat kost tijd en die gunt de club ons ook. Ik heb niet voor niets een contract voor onbepaalde tijd."

 

GELOOF Momenteel staat Nieuwland op een zevende plaats en richt het zich op de top van de middenmoot. Een realistisch doel voor de selectie die in de beker heeft aangetoond tot grootse dingen in staat te zijn. ,,We schakelden eerste klasser SVL uit en dat zegt genoeg."

Toch loopt niemand bij de club op wolken, want er is simpelweg nog veel werk te doen. Het zijn de resultaten die het vertrouwen in eigen kunnen moeten doen groeien en daar was de 5-6 overwinning op de toenmalige koploper Altius een goed voorbeeld van. ,,Wij stonden met 5-2 achter en vorig jaar zouden wij dan met 10-2 van het veld stappen. Nu wisten wij wel onze rug te rechten en wonnen we. Geweldige prestatie, die ervoor heeft gezorgd dat er binnen de selectie nog meer geloof kwam."

 

TALENTEN Dat geloof is ook steeds meer terug bij de rest van de vereniging. Dat de eerste teams van de A en B-junioren in de hoofdklasse acteren zorgt ervoor dat talenten zich zo kunnen ontwikkelen dat de stap naar het eerste niet gigantisch is. ,,Dit seizoen trainen op de donderdag al enkele spelers van de A, middels een doorschuifsysteem, met ons mee. Op die manier passen wij ze nu al in, want onze jeugd heeft de toekomst. Er komen echt goede spelers aan, die het eerste team zeker gaan versterken."

 

FOCUS De woorden worden door Schoonderbeek met een glimlach gesproken. Nieuwland is en blijft zijn clubje en hij is maar wat blij dat het weer over voetbal kan gaan. ,,Vorig seizoen was het 70% manager en 30% trainer. Dat is nu gelukkig omgedraaid. Jongens nemen dingen van mij en de ervaren spelers aan en er heerst een goede sfeer. Er komen nu tot aan de winterstop vijf belangrijke wedstrijden aan en die gaan het seizoen bepalen. Haken we aan bij de top of blijven we middenmoot?"

Op de vraag of Schoonderbeek net zo lang hoofdtrainer blijft als dat hij selectiespeler van Nieuwland was, geeft hij een helder antwoord. ,,Dat durf ik niet te zeggen. Ik bekijk het van jaar tot jaar. Ik geloof in het traject die wij hebben ingezet en de club wil binnen drie jaar in de tweede klasse zitten. Daar ben ik graag onderdeel van, maar in de voetbalwereld weet je het maar nooit. De focus ligt nu op dit seizoen."