• Alle medaillewinnaars van Altis op de foto na het voor de lokale club succesvol verlopen NK.

    Foto Van Denderen

NK voor Altis een succes

AMERSFOORT De organisatie van het NK atletiek voor Masters kan met een goed gevoel op het tweedaagse toernooi terugkijken. Zowel sportief (zeven gouden medaillewinnaars) als organisatorisch was de titelstrijd, de eerste op Amersfoortse bodem, een succes voor de lokale atletiekclub.

Balt Gmelig

 

Ruim 40 leden van Altis mengden zich zaterdag en zondag op de sfeervol aangeklede accommodatie van Altis aan de Schothorsterlaan in de strijd om de medailles. ,,Een stuk of vijftien meer dan vorig jaar in Zierikzee", schatte Ron van Megen die als lid van het organisatiecomité voor de perscontacten verantwoordelijk was. De in Leusden wonende Van Megen, zelf ook op het NK actief, had daar wel een verklaring voor. ,,De interesse van onze leden voor deelname aan het NK was nu groter omdat het hier gehouden werd." Niet alle leden van Altis konden zich in de strijd mengen. ,,Omdat je met een maximaal toegestane aantal deelnemers per categorie te maken heb, namelijk acht", zei Van Megen. ,,Als die regel er niet was geweest, hadden wij wel een stuk of tien meer deelnemers van onze club op dit NK gehad." Na de slechte voorspellingen viel het weer mee, zowel op zaterdag als zondag. ,,We hebben niet veel regen gehad", aldus Van Megen. ,,Af en toe miezerde het een beetje. De temperatuur was wel goed. Bloedhiitte is ook niets. Sommige deelnemers vonden het wel warm en broeierig. De gevoelstemperatuur was wel 25 graden en dat is voor optimale prestaties wel vijf graden te warm."

 

De temperatuur bleek voor Sicco Bus geen nadeel te zijn. Met een gouden medaille op de 800 meter in de categorie 40+ en een persoonlijk record (2.05.47) behoorde hij tot de Altis atleten die met zijn prestatie het meest opviel. ,,Ik was ook wel verrast", reageerde de al twaalf jaar in Amersfoort wonende Bus zondag na zijn succesvolle debuut op het NK masters. ,,Ik had wel op een medaille gehoopt." Een dag eerder had de in Amerika geboren loper al de 1500 meter afgewerkt. ,,Dat ging niet geweldig. Ik eindigde als vijfde in die race. De 800 meter liep echter precies zoals ik wilde. Op de laatste 60 meter kon ik mijn laatste concurrent afschudden en kwam ik alleen over de finish. Ik voelde me daarna nog beresterk." Voor Bus was de eerste plaats zijn eerste individuele medaille op de 800 meter. ,,Ik heb eerder wel een zilveren plak op de 4 x 800 meter estafette veroverd." 

Bus behoorde in Amersfoort tot de 569 deelnemers. ,,Een record voor dit NK", wist Van Megen te melden. Vorig jaar kwamen in Zierikzee 467 atleten opdagen. ,,We hebben er ook veel tijd in gestoken", vertelde Ans van Maanen, voorzitter van het tien leden tellende organisatiecomité. ,,Ik ben er zelf vanaf september wekelijks twee tot drie dagen met dit NK bezig geweest." Van Maanen was wel onaangenaam verrast door het bericht dat atletiekvereniging Gouda het NK drie jaar lang mag organiseren. ,,Wij wisten niet dat dat mogelijk was. Gouda was hier ook met een grote vertegenwoordiging. Toen ik dat hoorde, was ik wel een beetje jaloers. Maar later dacht ik er anders over en leek me het wel saai om weer zo'n toernooi te organiseren. Laten wij het NK meerkamp maar aanvragen. Dat lijkt me super."