• Sebastian Verhoeve en Marino Osimani kijken uit naar de samenwerking. ,,We willen dat kunstje herhalen."

    Foto Rinus van Denderen

Osimani en Verhoeve nieuwe trainersduo VVZA

AMERSFOORT Na tien seizoenen keert Marino Osimani terug bij de club waar hij als trainer vertrok, voor Sebastian Verhoeve moet het een begin van een tijdperk worden. Beide voetbaldieren staan vanaf komend seizoen aan het roer bij VVZA. 

Jeroen van der Veer

Sinds Marino Osimani trainer werd van VVZA, is de vriendschap tussen hem en Sebastian Verhoeve begonnen. De twee hadden niet alleen op voetbalgebied een klik, maar ook daarbuiten vonden ze elkaar. Al tien jaar gaan ze dan ook jaarlijks met elkaar uit eten en daar ontstond afgelopen november het idee om samen de VVZA-kar te trekken.

 

,,Eigenlijk begon mijn aanstaande vrouw erover", aldus Verhoeve, die dit seizoen de assistent van VVZA-trainer Willem van 't Land is. ,,Als Marino en ik in gezelschap zijn van onze vrouwen, praten we eigenlijk nooit over voetbal. Toen ze het zei, begonnen we er pas echt over na te denken."

 

TOUWTJES IN HANDEN Doordat Sebastian Verhoeve nu nog alleen over zijn TC III beschikt, mag hij niet alleen aan het roer staan. Het kwam voor de huidige assistent dan ook goed uit dat de technische commissie van de Zeehelden ook aan de constructie met de twee vrienden dacht. ,,Zo'n drie weken na het etentje kwam VVZA bij mij", aldus Osimani, die nu nog hoofdtrainer van HVC is. ,,Toen de vraag kwam, had ik voor mijzelf al de keuze gemaakt."

De twee spraken vervolgens samen nog een keer met elkaar en binnen twintig minuten was de kogel door de kerk. Hierdoor zullen Verhoeve en Osimani volgend jaar beide trainer zijn van de club uit Amersfoort. ,,Ik heb er wel even goed over na moeten denken", aldus de ervaren Osimani, die nu nog hoofdtrainer van HVC is. ,,De touwtjes heb ik straks niet meer alleen in handen en dat zal na al die jaren even schakelen zijn. Toch denk ik dat die rol mij gaat liggen en Sebas en ik een goed duo zullen zijn."

 

DOMINANT VOETBAL Die mening wordt gedeeld door Verhoeve, die nu al uitkijkt naar de samenwerking. Onder Van 't Land heeft hij al veel van het vak kunnen leren en straks zal hij meer verantwoordelijkheid krijgen en daardoor nog meer bagage krijgen. ,,Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik drie jaar met Willem samen kon werken en van hem mocht leren. Nu is het tijd voor een mooie, uitdagende en nieuwe stap en ik ben dan ook blij dat ik dit samen met Marino kan doen."

Want dat de twee elkaar aanvullen, wordt al snel duidelijk als ze over voetbal beginnen te praten. Met VVZA een stabiele tweedeklasser worden is hun droom, maar daarvoor moeten er eerst flinke stappen worden gezet. ,,Laten we eerst beginnen bij de basis", tempert Osimani de boel. ,,We willen voortborduren op hetgeen wat nu gebeurt; aanvallend en dominant voetbal spelen. De beste in de derde klasse worden. Daarna kijken we verder."

 

TEMPEREN Het is namelijk geen korte termijnvisie die het tweetal heeft. Als het daadwerkelijk aanslaat, wil het duo meerdere jaren samen voor de groep staan. Dat de twee buiten het voetbal goede vrienden zijn, zien ze niet als mogelijke obstakel. ,,Nee, want wij zeggen elkaar altijd de waarheid", aldus Verhoeve. ,,Goed is goed en slecht is slecht. Toch zal Marino mij zo nu en dan moeten temperen, want ik wil heel graag. Dan moet hij mij gewoon terug mijn hok intrappen."

De ervaren Osimani begint te lachen: ,,Dat komt wel goed hoor, want ik denk dat dit ook de reden is waarom de combinatie goed is. We vullen elkaar aan en zijn als mens hetzelfde. Kunnen anderen een aai over de bol geven, maar ook als het nodig is een schop onder de kont. Dat is een eigenschap die je tegenwoordig als trainer nodig hebt. Naast trainer ben je ook peoplemanager."

 

TWEE KAPTEINS Als een van de weinige clubs durft VVZA het aan om met twee kapiteins aan het roer te werken en dat vindt Osimani dapper. ,,Je hoort alweer geluiden dat ik naar VVZA ben gekomen als stroman; dat Sebas hierdoor hoofdtrainer kan zijn. Die vraag krijg ik dan ook regelmatig. Laatst bijvoorbeeld nog, toen ik op oudejaarsdag bij een zaalvoetbaltoernooi keek. Ik zeg dan maar ja, maar Sebas, ik en de club weten beter. Voor mij is het gewoon fijn om terug te zijn. Ik had sowieso de keuze al gemaakt om HVC te verlaten en dan is dit een mooie stap. Voor mij is de cirkel rond, want na tien jaar keer ik terug bij deze club."

 

KUNSTJE HERHALEN ,,Ik wil mijzelf dan ook geen hoofdtrainer noemen", vult Verhoeve aan. ,,Wij doen het echt samen en hebben met Edwin van Burgsteden een perfecte leider. Met z'n allen gaan we er iets moois van maken. Ooit kwam ik als voetballer terug naar VVZA en behaalde ik er samen met vrienden mooie successen. Marino stond toen aan het roer. Het zou nu prachtig zijn om dat kunstje te kunnen herhalen, maar dan samen in de rol als trainer."