• Loting AVK 2015

    Foto Van Denderen

Oud speler hoofdtrainer van Nieuwland

NIEUWLAND De eerste ervaringen als trainer van een eerste seniorenelftal heeft Dennis Schoonderbeek (38) al achter de rug. Onverwacht stond de nieuwe oefenmeester van tweedeklasser Nieuwland eind vorig seizoen al voor de groep na het vroegtijdig opstappen van Sijtze Wobbes.

Balt Gmelig

Samen met Dirkjan Beeftink, afgelopen seizoen speler van de A selectie, kreeg de geboren en getogen Amersfoorter de zware taak om Nieuwland via de nacompetitie voor de eerste klasse te behouden. Tweedeklasser Hierden, de eerste tegenstander in het door de lokale club ongewenste seizoenstoetje, was in de twee duels (0-6 verlies en 3-1 winst) een te groot struikelblok voor het interim-duo en hun pupillen. Consequentie van de vroegtijdige uitschakeling in de race om het lijfsbehoud was voor Nieuwland een snelle terugkeer (binnen twee jaar) naar de tweede klasse. De beleidsmakers van Nieuwland, onder leiding van voorzitter Rob ter Mors, waren natuurlijk niet blij met de degradatie van de hoofdmacht. Zij willen het verloren gegane terrein heroveren.

Voor Schoonderbeek is dat ook in het nieuwe seizoen prioriteit nummer 1. ,,Zo snel mogelijk willen wij naar de eerste klasse terug." Met een flink gewijzigde selectie moet Schoonderbeek de klus zien te klaren. Acht spelers (Delano Flemming, Hossein Mezbanali, Lars Hagenbeuk, Yucel Yagli, Berat Avci, Franklin Harmsen, Omar ter Mors en Dirkjan Beeftink) zijn komend seizoen niet meer op het sportpark aan de Laan van Duurzaamheid te bewonderen. Tegenover het vertrek van dat achttal staat de komst van zes nieuwelingen (Demian Dorrestein, Maikel Rijdes, Martijn Schilthuis, Douwe Kant, Nick van den Akker en Kevin Peters).

In de nieuwe groep heeft Schoonderbeek veel vertrouwen. ,,Een groot deel van de groep van vorig seizoen neemt de ervaring mee van twee jaar spelen op eerste klasse niveau. Aangevuld met de zes nieuwelingen is de selectie zeker sterk genoeg om een rol van betekenis in de tweede klasse te kunnen spelen." 

Met de aanstelling van Schoonderbeek heeft Nieuwland een trainer in huis die de club in Amersfoort Noord als geen ander kent. Maar liefst zeventien seizoenen maakte de technisch vaardige middenvelder deel uit van de hoofdmacht. Schoonderbeek begon zijn voetbalcarrière niet bij Nieuwland. ,,Ik ben begonnen in de F pupillen van KVVA (één jaar), daarna vijf jaar SOVA (nu Nieuwland), drie jaar APWC en drie jaar Quick (B1 en A1). Daarna ben ik naar SOVA teruggegaan en belandde toen in het eerste elftal." Over ervaring als speler beschikt de facilitair coördinator bij ChiqCare Woonzorg dus genoeg.

Maar veel ervaring als trainer heeft Schoonderbeek nog niet. ,, Ik ben drie seizoenen geleden bij Nieuwland gestart als assistent van de B selectie. Het seizoen erna werd ik hoofdtrainer van de B selectie (Nieuwland 2) en misten we op een haar na promotie naar de hoofdklasse. Afgelopen seizoen was ik druk met het behalen van mijn TC 2 diploma en heb ik, gezien de intensiteit van de opleiding, er bewust voor gekozen om één seizoen geen trainer te zijn." Schoonderbeek is dus een oefenmeester met weinig ervaring. Of dat een nadeel is, kan hij niet zeggen. ,,Geen idee, dat zal moeten blijken. Er zijn trainers met veel ervaring die bij een bepaalde club niet presteren maar bij een andere club wel. Zo gaat dat ook met trainers met minder ervaring. " Schoonderbeek is met zijn assistent Beeftink van plan de aanhangers van Nieuwland leuke wedstrijden voor te schotelen. ,,We proberen uiteraard aantrekkelijk voetbal te spelen", belooft de trainer de supporters. ,,Vanuit een collectief geheel met veel passie en strijd."

foto Dennis Schoonderbeek (zittend, zesde van links) speelde dit jaar nog in een wedstrijd, voorafgaand aan de AVK loting bij Cobu Boys.