• Buurtsportcoach Lisanne Huijzendveld en Jaap Hengeveld zijn de initiatiefnemers van het nieuwe beweegrondje Soesterkwartier.

    Peter Putters

Achtste beweegrondje wordt geopend in Soesterkwartier

AMERSFOORT Sportwethouder Hans Buijtelaar opent donderdag 26 september om 16.00 uur het achtste beweegrondje van Amersfoort, in het Soesterkwartier.

De onlangs gepubliceerde Vrijetijdsmonitor laat zien dat sporten in Amersfoort vooral in de openbare ruimte wordt beoefend. Ruim de helft van de inwoners sport in ongeorganiseerd verband en doet dit door te hardlopen, wandelen of fietsen op de openbare weg en in en om parken in de stad. Sinds 2013 heeft de gemeente in samenwerking met de stichting Marathon Amersfoort een zevental beweegrondjes uitgerold met als doel om sporten en bewegen in de openbare ruimte te bevorderen. ,,Het allereerste rondje is nog steeds 'by far' het meest gelopen rondje", zegt Jaap Hengeveld van de stichting. ,,Het is een 3 kilometer rondje met start en finish bij de Kei aan de Stadsring."

Lisanne Huijzendveld - als buurtsportcoach betrokken bij het initiatief - is blij met de aanleg. ,,Sporten in de openbare ruimte is in het Soesterkwartier niet echt vanzelfsprekend. De wijk wordt gekenmerkt door drukke wegen en smalle straten met geparkeerde auto's. Wat ons opviel is dat de Berkelstraat voor hardlopers en fietsers dé uitvalsweg is om te gaan sporten, bijvoorbeeld in het groene Hoogland-West. Vandaar dat je hier de start vindt van dit nieuwe beweegrondje."=

ROUTE Hengeveld: ,,De route loopt om en door de zogenaamde Groengordel Soesterkwartier met sportclubs, basisscholen, een BSO en een Cruijff-court. Kinderen kunnen het eerste deel van 1,2 kilometer lopen zonder een weg over te steken. Precies de afstand van de Mini Marathon tijdens de jaarlijkse marathon in juni."

RONDJE NIEUWE STIJL ,,Als je een sportapp gebruikt kan je de competitie aangaan met andere sporters," legt Huijzendveld uit. ,,Het wordt een rondje nieuwe stijl, bewegwijzerd met duurzame en beter zichtbare 'punaises' in het asfalt. Elke 100 meter wordt aangegeven."De start van de 1,2 kilometer voor kinderen en de 2,9 km voor volwassenen is om 16.10 uur. Huijzendveld: ,,Je kunt 'm hardlopen, lekker joggen of gezellig wandelen. Na afloop schenken we in het clubhuis van AKV korfbal een frisdrankje."

Meer informatie via www.run033.com/beweegroutes