• Richard over zijn overstap: ,,Het wordt denk ik mijn laatste jaar als voetballer en ik wil mijn loopbaan goed afsluiten."

    Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Paul Richard gaat dubbelrol vervullen bij jeugdliefde CJVV

AMERSFOORT Nog één keer verandert Paul Richard als speler van club en bij CJVV wil hij het plezier in voetbal terugvinden. Toch is dit niet de enige uitdaging. De 33-jarige gaat er ook aan de slag als hoofd jeugdopleiding. 

Jeroen van der Veer

Het was niet het seizoen waarop Paul Richard had gehoopt. Daarover kan de 33-jarige speler kort en krachtig zijn, want met AFC Quick degradeerde hij uit de tweede klasse. Het werd een seizoen waarin Richard vooral tegen zichzelf voetbalde en hij de frustraties zo nu en dan niet aan de kant kon zetten. Er was een nieuwe prikkel nodig en deze lijkt te zijn gevonden bij zijn oude jeugdliefde CJVV. ,,Voetbal vind ik heel belangrijk, maar kameraadschap is nog belangrijker."

Wie deze twee ingrediënten kan combineren heeft goud in handen en hiermee wil hij bij CJVV ook de jeugdopleiding een boost geven. Want naast dat Richard actief voetballer wordt van het eerste team, draagt hij volgend seizoen ook de pet van hoofd jeugdopleiding. Een rol die hem past, merkte hij in zijn AFC Quick periode.

 

PENALTY Drie en een half jaar geleden werd hem gevraagd of hij interesse had voor AFC Quick. Het idee sprak hem zeker aan. ,,Achteraf gezien had ik het anders moeten aanpakken", duidt Richard. ,,Ik was te veel bezig met brandjes blussen en moest daardoor noodgedwongen te vaak bezig zijn met randzaken."

Toch wil hij niet spreken over verloren tijd op de Dorresteinsesteeg. Hij koestert mooie momenten als voetballer. Zo was Richard de persoon die in de 113de minuut de winnende strafschop tegen de touwen mocht schieten en daarmee promotie naar de eerste klasse veilig stelde. ,,Onbeschrijfelijk", zegt hij met een grote lach. ,,En die busreis terug, die was fantastisch. Ik baalde gewoon dat er geen file stond, zo leuk was dat."

 

GEEN VRUCHTEN Ook op zijn rol als hoofd jeugdopleiding kijkt hij tevreden terug, al had Richard er misschien meer uit willen halen. ,,Ik was zoals gezegd veel met randzaken bezig en minder op het veld actief. Dat is jammer, maar daarvan heb ik wel geleerd. Bij CJVV ga ik dat bijvoorbeeld anders doen. Toch hebben we met z'n allen mooie dingen neergezet en vooral bij de C- en B1 zijn mooie resultaten geboekt."

Eén van de redenen waarom Richard toch vertrekt, heeft te maken met de doorgroeimogelijkheden. ,,Bij de jeugd van AFC Quick stoppen spelers vaak in de A. Er zitten hier veel spelertjes die hoog opgeleid zijn. Zij vliegen uit, doordat ze gaan studeren. Zij gaan studeren in bijvoorbeeld Leiden en Groningen. Dan kan je nog zo'n goede lichting opleiden, je plukt er vervolgens niet de vruchten van."

Bij de C1 gebeurt dit echter wel. Naast dat Richard in het eerste voetbalde en daardoor twee keer per week trainde, was hij ook hoofd jeugdopleiding én trainer van de C1. ,,Daarmee hebben wij een uitstekend seizoen gehad en ik vond het moeilijk om hen te vertellen dat ik vertrek. Misschien nog wel moeilijker dan afscheid nemen van het eerste elftal. Met die knaapjes heb ik echt een schitterend jaar gehad."

 

EINDE LOOPBAAN Toch moet hij dat nu echt achter zich laten en gaat Richard een nieuw avontuur aan. Door zijn maatje Wilfred Rietveld werd zijn naam genoemd binnen de club, waarna de gesprekken volgden. ,,Het kwam op een mooi moment. Ik wilde een nieuwe prikkel en graag nog een keer met mijn vrienden voetballen. Dat kan bij CJVV en mede door Wilfred word ik ook bij deze club hoofd jeugdopleiding."

De 33-jarige ziet volgend seizoen al helemaal voor zich. Nog één keer gaat hij in de zomerstop alles geven om in de voorbereiding top fit te zijn. ,,Ik ga niet naar CJVV om af te bouwen. Het wordt denk ik mijn laatste jaar als voetballer en ik wil mijn loopbaan goed afsluiten."

 

PAPIEREN HALEN Voetballen en Richard blijven desondanks altijd aan elkaar verbonden en daarom is hij maar wat blij dat hij ook op de Gasthuislaan iets kan betekenen voor de jeugd. ,,Ik hoop dat wij binnenkort met al onze selectieteams minimaal in de top van de eerste klasse spelen. In de jeugd moet men vooral een onvergetelijke tijd krijgen en daarbij ruimte krijgen om fouten te maken. Daarnaast probeer ik te realiseren dat alle teams met dezelfde visie en spelopvatting gaan spelen, waardoor doorstroom makkelijker wordt."

Genoeg taken bij CJVV en vanuit die rol hoopt Richard zich verder te ontwikkelen. Zo wil hij zijn trainingspapieren halen en mogelijk zelfs zijn beroep er van te maken. ,,Als hoofdtrainer? Dat weet ik niet. Werken met de jeugd vind ik erg leuk. Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen en bekijken waar mijn kracht ligt. Dat is sowieso in het voetbal, maar in welke rol ben ik nu voorzichtig aan het bekijken. Maar hé, eerst nog een seizoen alles geven in het eerste van CJVV."