• Nathan-Lee Minnaar scoort fraai op aangeven van aanvoerder Jost de Graaff. 

    Foto Rinus van Denderen

RC Eemland op (ram)koers

AMERSFOORT In de thuiswedstrijd tegen het tweede team van Dukes uit Den Bosch, toonde rugby eersteklasser RC Eemland met name in het tweede deel van de wedstrijd geen enkel mededogen. Met prachtig uitgespeelde try's walste het team van het trainersduo Dave Langezaal en Sven Bulens over de Bosschenaren heen om uiteindelijk de wedstrijd af te sluiten met een 50-14 overwinning. Een prestatie van formaat van dit nog relatief jonge team in opbouw dat met deze overwinning haar tweede positie op de ranglijst verstevigde. 

Huub van Aerssen

 

De Eemlanders die direct na het eerste fluitsignaal vol gas gaven, slaagden er al in de tweede minuut van de wedstrijd in om een eerste try achter de palen te drukken. De conversie van Thierry van der Plas verdween ook tussen de staanders, waardoor de thuisploeg op een 7-0 voorsprong kwam. Ondanks deze sterke start, slopen er vervolgens toch wat onzekerheden in de ploeg, waarvan de gasten uit Den Bosch nog geen twee minuten later dankbaar gebruik maakten door met een try (conversie mislukt) de achterstand terug te brengen tot 7-5. 

GENADELOOS Alhoewel RC Eemland veruit de bovenliggende partij was en halverwege de tweede helft een tweede try wist te drukken (Pepijn van Wijk, conversie van der Plas) en daarmee op een 14-5 voorsprong kwam, was het enkele minuten later wederom Dukes dat een tweede onzekerheid bij Eemland genadeloos afstrafte en wist te verkleinen tot 14-10. 

Maar vanaf dat moment schakelde RC Eemland een tandje hoger en leek te ploeg zich te hebben hersteld van eerder getoonde onzekerheden. Met verdere try's van Camiel Kreijne en Jost de Graaff, bereikten de Eemlanders een ruststand van 24-10 en had de thuisploeg de wedstrijd volledig onder controle.

 

VOL GAS Bij aanvang van het tweede deel voerde Eemland de druk direct op wat al na vijf minuten resulteerde in een volgende try van de 19-jarige Zuid Afrikaan Nathan-Lee Minnaar die een goed aangespeelde bal van aanvoerder Jost de Graaff koelbloedig wist af te ronden (31-10). De thuisploeg die geleidelijk aan meer en meer op stoom begon te komen en via de sterk spelende Kurt Davies wist uit te breiden naar 36-10, liet vervolgens geen spaan meer heel van de Bossche formatie. 

Met aan Eemlandzijde sterk aanvalsspel en met het gas er vol op werd Dukes gedwongen tot louter defensieve handelingen en scoorde de thuisploeg naar hartenlust in alle hoeken van het veld. Met in totaal een achttal try's en vijf benutte conversies, eindigde dit rugbytreffen in een 50-10 overwinning voor RC Eemland en toonde de ploeg gedrevenheid en werklust. 

Nathan-Lee Minnaar: ,,We hebben na twee mindere momenten in de eerste helft getoond op de goede weg te zijn. Ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren. Een absoluut positieve ontwikkeling".  

Trainer/coach Dave Langezaal: ,,Een geweldige teamprestatie. We domineerden de wedstrijd en toonden creativiteit en doorzettingsvermogen. Compliment aan het team."