• De voortreffelijk spelende Mathijs de Wit (links) op weg naar de eerste try voor RC Eemland

    Foto Rinus van Denderen

RC Eemland revancheert zich

AMERSFOORT Tegen koploper Amstelveense RC deden de rugbyers van RC Eemland afgelopen zondag meer dan goede zaken. Met hard werken en veel inzet werd in de slotfase van dit boeiende rugbytreffen een kleine achterstand omgebogen in een uiteindelijke 17-13 overwinning voor de thuisploeg. Daarmee deed de formatie van trainers Sven Bulens en Dave Langezaal niet alleen goede zaken in de strijd om de prijzen, maar revancheerde de ploeg zich ook voor de eerder in het seizoen geleden nederlaag tegen de Amstelveners.

Huub van Aerssen

Dat het een interessant rugbymiddagje zou gaan worden stond voor aanvang van dit treffen eigenlijk wel vast. Een tot op het bot gemotiveerd RC Eemland had nog een appeltje te schillen met koploper Amstelveen, waar in de eerste ontmoeting maar nipt werd verloren. Daarnaast zijn de Eemlanders nog volop in de race en liggen op koers voor mogelijke terugkeer naar het hoogste rugbyniveau. Ingrediënten dus voor spanning, sfeer en emotie. En daar werden op sportpark De Bokkeduinen de vele supporters en aanhangers van de club ook ruimschoots op getrakteerd.

PRESSIE De gasten uit Amstelveen namen direct na het eerste fluitsignaal het initiatief. Met veel pressie werd de nog niet geheel bij de les zijnde thuisformatie ver terug gedrongen op eigen helft en kroop Eemland een aantal malen door het oog van de naald.

EVENWICHT Maar geleidelijk aan kwam de aanvalsmachine van de Eemlanders op stoom, viel de schroom van de ploeg af en was het nu Amstelveen dat onder druk kwam te staan. En dat herstel van de Amersfoorters resulteerde na een kwartier speeltijd in de openingstry door Mathijs de Wit. Alhoewel de conversie werd gemist, betekende dat een verdiende 5-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Maar het aanwezige evenwicht tussen beide partijen bracht Amstelveen de gelijkmakende try die met een goed uitgevoerde conversie een 5-7 voorsprong opleverde, wat ook tevens de ruststand betekende van dit heerlijke rugbygevecht.

KARAKTER In het eerste kwartier van de tweede helft kreeg de thuisploeg een penalty om de oren, waardoor Amstelveen kon uitbreiden naar 5-10. Maar vervolgens ging bij Eemland het gas er vol op, toonde de ploeg karakter en wist na een prachtige aanval de stand gelijk te trekken (10-10).

In een turbulente slotfase waarin de thuisploeg ook nog eens een penalty te verwerken kreeg, toonde Eemland uit het goede hout te zijn gesneden en kreeg kort voor het eindsignaal loon naar werken door een prachtig uitgespeelde try die met de benutte conversie (Thierry van der Plas) goed bleek voor de meer dan verdiende eindzege. Een zichtbaar geëmotioneerde Eemland trainer Sven Bulens: ,,Wat een geweldige partij van de boys. We hebben voor iedere meter geknokt en waren met name over de vleugels niet te houden voor Amstelveen. Complimenten voor de ploeg!"