• Foto Rinus van Denderen

Revaliderende VVZA-speler geeft het nog één kans

AMERSFOORT Steeds maar weer die teleurstelling en keer op keer een tegenslag moeten incasseren. Het zorgt ervoor dat Jeffrey van Westerlaak lang twijfels had over zijn comeback in het eerste van VVZA. De verdediger is door blessures al sinds december 2015 afwezig en hij vindt de drempel om weer op het veld te staan nog iets te groot. ,,Misschien helpt dit interview me over die drempel."

Jeroen van der Veer

 

De 27-jarige is een kind van de club. Begon er op zes jarige leeftijd en speelde continu in jeugdselecties. Het was dan ook logisch dat hij in de selectie van de vereniging kwam en als back was hij jarenlang een vaste kracht. Tot het in december 2015 mis ging en Van Westerlaak te maken kreeg met een ernstige knieblessure.

,,Het rare is dat ik geen traumamoment heb gehad", aldus de Amersfoorter. ,,We speelden tegen Vriendenschaar en die week daarop trainde ik twee keer fanatiek mee. Tot aan dat moment niets aan de hand. Toen ik na een trainingsavond wakker werd, was mijn knie dik en deed het pijn."

 

KIJKOPERATIE Vervolgens begon de ellende en werd besloten om rust te nemen. Na zo'n twee maanden keerde hij terug op het veld en speelde de verdediger enkele wedstrijden in het tweede elftal. ,,Maar weer was mijn knie dik toen ik na een druk weekend wakker werd. Op een MRI-scan zag men niets ernstig en daardoor werd besloten rust te nemen tot de zomerstop en vervolgens zou ik weer aansluiten."

Alles leek weer goed te zijn en in voorbereiding op vorig seizoen speelde VVZA tegen Amsvorde. Van Westerlaak was weer een basisspeler, maar opnieuw ging het mis. Een kijkoperatie volgde en daar werd geconstateerd dat er meniscusschade was en ook dat het met het kraakbeen niet goed zat.

 

STEEK ,,Na die ingreep heb ik twee weken op de bank moeten liggen. Daaraan waren twee voordelen", probeer hij het positieve er van in te zien. ,,Ik kon in de zon liggen en ik ben samen met mijn vriendin gestopt met roken. Nog altijd zijn we van de peuken afgebleven, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat er flink wat kilo's bij zijn gekomen."

Die zou hij maar wat graag eraf trainen en in de afgelopen zomerperiode was dat ook het doel. Alleen toen hij met teamgenoten Florian Beltman, Freek Rubrech en Michael Ouwekerk op een zomeravond een balletje ging trappen, gebeurde er weer iets met de knie. ,,Ik voelde een steek en wist dat het mis was."

 

UITSTELLEN Lang twijfelde Van Westerlaak of hij nog wel door moest gaan met voetbal en eigenlijk had hij al besloten te stoppen. ,,Maar toen wilde ik daar met de hoofdtrainer over spreken en voordat ik iets kon zeggen, zei hij dat ik te jong was om niet meer te voetballen. Daarin had hij eigenlijk gelijk en daarom geef ik het nog één kans."

Toch is de angst nadrukkelijk aanwezig dat het weer mis kan gaan en daarom is de stap groot om weer het veld op te stappen. Daarnaast zijn de kilo's er nog niet af en ziet de verdediger op tegen het feit dat hij conditie- en hersteltraining moet doen. ,,Ik wil gelijk meedoen aan de partijvormen. Toch besef ik dat dit niet realistisch is en moet ik eerst individueel trainen met de hersteltrainster. Dat ga ik ook doen, maar ben momenteel erg druk met mijn werk, een opleiding en huiswerk. Het is nu nog twee weken topdrukte en daarna ga ik echt beginnen met het voetballen weer op te pakken."

 

GROEPSPROCES Hij zegt het met een grote glimlach, omdat de Amersfoorter het al enkele keren heeft uitgesteld. ,,Ik heb gewoon echt een hekel aan hardlopen zonder de bal. Dan is de groep voor je neus bezig, terwijl jij jezelf alleen in het zweet werkt. Daarom kwam ik ook geen trainingen kijken. Het was te frustrerend om hen bezig te zien. Je mist daardoor wel het groepsproces, maar ik kon het simpelweg niet."

 

GEZONDHEID Zelf mikt Van Westerlaak op een terugkeer na de winterstop. Eerst in het tweede elftal en zo opbouwen naar het eerste team. Daarna is het taak om weer een basisplek te veroveren, maar hij beseft als geen ander dat dit een hele klus gaat worden. ,,Vorig jaar behaalde VVZA de nacompetitie en ook dit jaar doen ze het aardig. Ik wil spelen waar de trainer mij nodig heeft, maar ik realiseer mij heel goed dat ik onderaan de ladder begin."

Het is dan ook te hopen dat de knie sterk genoeg is en dat Van Westerlaak vrijuit kan voetballen. ,,Natuurlijk ben je angstig. Ik ben het vertrouwen in de knie verloren. Toch wil ik het nog één keer proberen, maar als het dan niet lukt.. Tja, dan ga ik echt stoppen. Mijn gezondheid gaat voor."