• Koos Termorshuizen met de eerste Keibokaal waarvan de restanten, na de brand van het voormalige clubhuis in 1998, in een plexiglazen doos worden bewaard.

    Arjan Klaver

Roeiwedstrijd levert spektakel op de Eem

HOOGLAND/AMERSFOORT Afgelopen zaterdag vond bij de Amersfoortse roeivereniging Hemus de Eemhead plaats. Een jaarlijks terugkerend roeievenement dat als opwarmertje wordt beschouwd voor het competitief roeiseizoen.

Arjan Klaver

De Eemhead is ontstaan als onderlinge achtervolgingsrace over achtduizend meter over de Eem tussen de 'achten' van de roeiverenigingen uit Baarn en Hoogland met de Keibokaal als inzet. Tegenwoordig is het een professioneel georganiseerde roeiontmoeting met een nationaal karakter waarin nog steeds de traditie hoog wordt gehouden: De strijd om de Keibokaal. Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat de eerste onderlinge wedstrijd plaatsvond tussen de 'achten' van beide roeiverenigingen. In de loop der jaren hebben ook 'achten' van diverse roeiverenigingen uit Nederland zich in de strijd gemengd, zoals de combinatieboot met roeiers van Aegir/Hoop/Viking/Maas. Kortom, de Keibokaal, die als wisselbeker wordt ingezet, heeft inmiddels al in heel wat clubhuizen gestaan. Overigens hebben de winnaars een tweede versie van deze bokaal in hun handen.

De eerste versie is na de brand van het voormalige clubhuis in 1998 niet meer representatief. De restanten bevinden zich in een plexiglazen doos die Hooglander Koos Termorshuizen pal voor de start van de Eemhead toonde. Als voorzitter van Hemus begint hij dit jaar aan zijn vierde ambtstermijn. Maar in de strijd voor de 'vernieuwde' Keibokaal heeft hij als een van de acht al meer ambtstermijnen achter de rug. „De Keibokaal is voor de snelste mannen-acht tijdens de Eemhead", aldus de voorzitter. „De opzet van de race is namelijk te vergelijken als een tijdrit. Per categorie gaan de roeiers om de halve minuut een voor een van start. De afgelopen jaren is de kei elke keer naar Groningen gegaan, naar een ploeg van ex-roeigrootheden. We weten dat we niet echt een kans maken om die ploeg te verslaan, maar we trainen er intensief voor om zo goed mogelijk voor de dag te komen."

GEBROKEN RIEM Ook dit jaar leverde de strijd weer spektakel op. Termorshuizen en zijn team roeiden afgelopen zaterdag eerst op het gemakje van Amersfoort naar Baarn. Ondertussen legde de stuurvrouw nog enkele accentjes uit en werden wat versnellingen geroeid om de spieren warm te krijgen en te houden.

Na een pauze ging onder de rook van Baarn precies op de tijd de eerste 'acht' van start. En dan is daar het startschot voor de Hemus 'acht'. „Met machtige halen bouwden we kracht op om tot snelheid te komen", legde de Hooglander uit.

„Al gauw zaten we in een lekkere cadans van 27 halen per minuut. Een boot die achter ons gestart was, verdween langzamerhand uit ons zicht. Met nog vijf kilometer te gaan werd de uitpik van onze riemen wat rommelig. Desondanks werden we bij de Kleine Melm en op de Malebrug flink aangemoedigd. Erg leuk maar het leidde wel af. In de laatste twee kilometer passeerden we een concurrent die een gebroken riem aan boord had. Dat voelde goed, maar onze echte concurrent - Aegir/Hoop/Viking/Maas - die voor ons waren gestart waren in geen velden of vaarwegen te bekennen. Toen wij de finishlijn passeerden, bleek dat zij vier minuten op ons uit waren gelopen. Die verdraaide ploeg uit Groningen won dus weer, gevolgd door onze collega's uit Baarn. Ik ben straks bij de borrel benieuwd naar de Baarnse verhalen. Die zijn als bijna 25 jaar lang heel erg sterk.''