• Door de unieke prestatie van de Keistadrollers zijn ze genomineerd voor sportploeg van het jaar.

    Rinus van Denderen

Rolstoelhockeyteam GSVA genomineerd voor ploeg van het jaar

AMERSFOORT Het is voor veel sporters uit Amersfoort en omstreken een uitlaatklep; rolstoelhockey. Bij Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort gaat men verder dan samen sporten, er worden vriendschappen voor het leven gesloten.

Jeroen van der Veer

De klok geeft 9.50 uur aan als bij Sporthal Rustenburg diverse bussen aankomen. Geen stadsbussen, maar voertuigen waarin rolstoelen kunnen worden vervoerd. Het is zaterdagochtend en dat betekent voor de rolstoelhockeyers dat er weer getraind mag worden. De fanatiekelingen druppelen de kantine binnen, om vervolgens direct koers te zetten naar het speelveld. Daar staat de trainer al te wachten om de drie teams te ontvangen.

AANSLUITEN Op zaterdagochtend trainen de rolstoelhockeyers van Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort (GSVA) in een elektrische rolstoel. Binnen no-time rolt het balletje op het spelveld. Toch is er een iemand die nog niet mee kan doen, want hij wil nog iets vertellen over het eerste team van GSVA. Het is André van de Beek, aanvaller van het team. ,,Ik kwam hier als jong snotneusje en ben er nooit meer weggegaan."
De vrolijke Van de Beek staat te popelen om te trainen, maar praat ook maar wat graag over de sport. Door zuurstof te kort bij zijn geboorte is hij spastisch en daardoor rolstoelgebonden. Toch weerhield hem dit niet om te gaan sporten. ,,Natuurlijk niet", is hij duidelijk. ,,Toen ik hoorde dat het hier kon, ben ik gaan kijken en heb ik me aangemeld."

FORMULE 1 Dat is niet zonder succes. De inmiddels 34-jarige is een veel scorende aanvaller en afgelopen jaar bereikte hij samen met zijn teamgenoten een hoogtepunt; het kampioenschap in de tweede klasse. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek, er werd in eigen huis de titel behaald. een dag voor de laatste competitieronde.
Hierdoor spelen ze volgend seizoen in de eerste klasse en dat wordt een uitdaging. Er zal vijf tegen vijf gespeeld worden en de elektrische rolstoelen van die teams zullen iets sneller zijn. ,,Alsof je Formule 1 rijdt met een Formule 2", lacht Van den Broek. ,,Maar ach, dat geeft niet. Het wordt pittig, maar we gaan er alles aan doen om erin te blijven."

VALSSPELEN Na een klein half uurtje vindt Van den Beek het genoeg en voegt hij zich toe bij zijn teamgenoten. Die spelen op dat moment al een fanatiek partijspelletje. ,,Het eerste tegen het tweede. Dat zijn mooie duels", zegt hij nog snel. ,,Zij willen dolgraag van ons winnen en wij willen niet verliezen. Dat gaat soms hard tegen hard."
Oke, vooruit. Nog even een quootje. De speler wil voor zijn training nog wat trucjes kwijt. Want net als bij alle andere sporten, kan men ook bij rolstoelhockey vals spelen. ,,Bochtjes iets te breed nemen, je stick ervoor houden en ach, zo kan ik wel doorgaan. Maar dat vertel ik niet, haha."

PLEZIER Door de unieke prestatie van de Keistadrollers zijn ze genomineerd voor sportploeg van het jaar op www.unieksporten.nl. Voorzitter Fred van den Broek is daar maar wat trots op. ,,Dat is een enorme opsteker. Wij staan hierdoor als vereniging opnieuw en meer in the picture en dat is wat we willen. We gunnen alle sporters een sportmoment."

Dat GSVA Keistadrollers na een stemronde in de finale zit, vindt hij dan ook een mooie beloning voor de hele vereniging. ,,We, en dat doen we echt met z'n allen, werken er hard voor. Dat team verdient het ook. Het is een echte vriendengroep en kijk maar achter je, het plezier straalt er van af."

DIVERSITEIT Momenteel telt GSVA 140 leden en kunnen ze niets zonder vrijwilligers. Van den Broek is dan ook maar wat blij met de mensen waarop hij kan bouwen, maar hoopt dat meer sporters en vrijwilligers zich aansluiten. De vereniging biedt verschillende sporten aan, waaronder basketbal, zwemmen, hockey en tafeltennis. ,,Bij laatstgenoemde sport hebben wij bijvoorbeeld mensen rondom de tafel nodig", aldus de voorzitter. Als een balletje op de grond komt, kan iemand in een rolstoel deze zelf niet eenvoudig pakken."

HULP NODIG Van den Broek is met veel liefde voorzitter en geniet van de sfeer. ,,Je ziet hier kameraadschap. Het zijn sporters met een handicap en ze begrijpen elkaar goed. Daarnaast zijn de gesprekjes onderling hier cruciaal. Mensen met een beperking lopen tegen problemen aan en kunnen hier onderling makkelijk ervaringen delen."

VERVOER ,,Om dit alles mogelijk te maken is vervoer van het allergrootste belang. Daarvoor zijn wij naarstig op zoek naar mensen die bij toerbeurt willen rijden voor onze sporters op de rolstoelbussen die wij beschikbaar hebben."

Stemmen kan hier.