• RC Eemland flanker Jorg Koch (rechts) heeft veel vertrouwen in het team.

    Foto Rinus van Denderen

Rugbyers stomen na winst op naar tweede positie

AMERSFOORT Het eerste rugbyteam van RC Eemland, dat dit seizoen uitkomt in de eerste klasse, is door de relatief eenvoudige overwinning op het tweede team van The Dukes uit den Bosch, opgestoomd naar een tweede positie op de ranglijst met maar slechts twee punten verschil met koploper DSR-C uit Delft.

Huub van Aerssen

Voor de afgelopen jaar uit de hoogste klasse (ereklasse) gedegradeerde Amersfoortse rugbyformatie, blijft derhalve de prangende vraag of terugkeer naar de ereklasse het beoogde doel is. De Eemlanders hebben immers een talentvolle jeugd die mogelijk nog niet rijp genoeg is om op het hoogste rugby niveau van start te gaan. Een langer verblijf in de onderliggende eerste klasse is dan misschien een beter uitgangspunt teneinde de eigen jeugd voldoende voorbereidingstijd te bieden om uiteindelijk optimaal te kunnen presteren. Afwegingen die dit seizoen op bestuurlijk en technisch niveau zullen moeten worden gemaakt. Maar dat doet niets af aan de prima verrichtingen van het huidige vlaggenschip.

WEDSTRIJDIMPRESSIE De Bosschenaren waren afgelopen zaterdag een gewillige prooi voor de op volle toeren draaiende Eemland formatie die tal van uit de eigen jeugd voortkomende spelers in de gelederen had. Van meet af aan werden The Dukes onder druk gezet en was met name de Engelsman Josh McFarlane een ware plaaggeest voor de defensie van de gasten uit Den Bosch. Met in totaal vier try's en de daarbij behorende conversies bedroeg zijn puntentotaal meer dan de helft van de uiteindelijke 57-7 eindzege.

Daar waar in de eerste helft de basis werd gelegd voor de eindoverwinning, liet RC Eemland zich in het tweede deel te veel meeslepen in het vaak ongestructureerde spel van The Dukes, wat tal van schermutselingen teweeg bracht en niet echt bevorderlijk was voor het temporijke en gedegen spel van de thuisploeg. Maar zoals bij rugby te doen gebruikelijk waren na afloop van de wedstrijd ook eerdere kemphanen weer goedlachs en was het clubhuis de ontmoetingsplaats van beide eerder 'rivaliserende' teams.

HOMOGEEN TEAM De 20-jarige RC Eemland 'Flanker' (in voetbaltaal een aanvallende/verdedigende middenvelder) en uit de eigen jeugd voortkomende Jorg Koch, typeerde de de wedstrijd als volgt: ,,We hebben momenteel een homogeen team dat veel voor elkaar over heeft. Jeugd en ervaring gaan daarbij hand in hand. Er wordt hard gewerkt en daar waar nodig worden taken van elkaar overgenomen of aangevuld. Meer en meer wordt het een eenheid die zeker in staat moet en kan worden geacht om de titel binnen te slepen. Zover is het zeker nog niet. Wat dat betreft hebben we nog een lange weg te gaan."  

KOPLOPER Voor de Eemlanders staat komend weekend het uittreffen tegen de huidige koploper DSR-C op het programma. In dit rechtstreekse duel om de koppositie zal voor RC Eemand duidelijk worden hoe het team er werkelijk voor staat. Tot nu toe ligt de formatie van hoofdcoach Sven Bulens echter uitstekend op schema.