• Ruud Vos maakt de overgang naar Hoogland en hoopt daar nu wel te slagen.

    Rinus van Denderen

Ruud Vos keert terug naar het oude nest

AMERSFOORT Na een mooi avontuur bij Hooglanderveen kiest Ruud Vos ervoor om terug naar Hoogland te gaan. Met een rugtas vol bagage hoopt de 27-jarige er nu wel te slagen. Niet langer meer als multifunctionele speler, maar als centrale verdediger.

Jeroen van der Veer

Van een draver op het middenveld naar een solide centrale verdediger die rust uitstraalt. Ruud Vos heeft bij Hooglanderveen een metamorfose ondergaan en keert na dit seizoen terug bij Hoogland. ,,Het voelt als iets wat ik niet goed heb afgemaakt en wil volgend seizoen een vaste plek veroveren bij Hoogland."

Op het sportcomplex van Hooglanderveen kiest de 27-jarige Ruud Vos zijn woorden zorgvuldig uit. Momenteel speelt hij zijn wedstrijden in het gele shirt en is daarin bezig aan een mooi avontuur. Toen hij Hoogland verliet voor Hooglanderveen moest de inwoner van Amersfoort in de vierde klasse beginnen en inmiddels heeft het een periodetitel in de tweede klasse in het bezit. Promotie lonkt.

OVERSTAP Na alle jeugdelftallen bij Hoogland te hebben doorlopen was Vos twee seizoenen lang onderdeel van de A-selectie. Doordat hij multifunctioneel was, gebruikte de hoofdtrainer hem als ideale twaalfde man. ,,In mijn laatste jaar heb ik op het eind zelfs even in het zevende gespeeld", blikt Vos terug. ,,Ik had blessures, toch wel wat motivatieproblemen en vond het eigenlijk wel best."

Plotseling vroeg Menno Bos of hij interesse had in een overstap naar Hooglanderveen en dat aanbod kwam op het juiste moment. Vos hapte toe en vertrok naar de vierdeklasser. ,,We promoveerden dat seizoen via de nacompetitie en ik had direct door dat er iets moois kon gebeuren."

VERANDERING Waar de twintiger bij Hoogland nog op het middenveld speelde, is hij bij Hooglanderveen verdediger geworden. Iemand die een ander kan uitschakelen, het elftal coacht en zo nu en dan ook nog eens met een kopbal een doelpuntje scoort. ,,Hier ben ik verdedigen leuk gaan vinden", zegt hij met een lach. ,,Dan is het een spel voor mij en ook in deze rol kan ik mijn duels aangaan. In dit team functioneer ik daar het beste." Met Vos als centrale verdediger bleef Hooglanderveen verrassen en promoveerde zelfs naar de tweede klasse. Hierin wist het dit seizoen ook nog een periode te pakken.

Kampioen worden lukt niet meer. Daarvoor zijn er in de eerste vijf wedstrijden te veel punten verloren. ,,Er kwam een nieuwe trainer en wij moesten wennen. We gingen van 4-4-2 naar een speelstijl met drie spitsen. Daar hebben wij nu profijt van, maar in het begin was het onwennig en pakten wij één punt uit vijf duels."

PROMOVEREN De vraag 'wat als' spookt dan ook regelmatig rond, maar de focus is vooral gericht op de toekomst. In enkele jaren groeide het van een relatief kleine club naar een vereniging met een gigantische jeugd en een prima eerste elftal. Als Vos gevraagd wordt of het iets te zoeken heeft in de eerste klasse, is hij duidelijk: ,,Dat denk ik wel. Het zal zwaar worden, maar het is altijd goed om te promoveren. Je leert er veel en in het ergste geval degradeer je. Dan heeft de selectie toch ervaring opgedaan en kun je in de toekomst de stap zetten."

Die stap gaat Vos aankomend seizoen sowieso maken, al had hij dit jaar al het shirt van Hoogland kunnen dragen. ,,Vorig seizoen was er even contact, maar kon ik Hooglanderveen niet verlaten. Het voelde niet goed. Vooral omdat ik het hier uitstekend naar mijn zin heb en zicht op een basisplaats bij Hoogland klein was. Ik durfde het niet aan om het mooie van hier los te laten."

AFSCHEID De situatie is nu anders en de zelfverzekerde Vos is klaar voor de stap. Terug naar de vereniging waar het ooit begon en hij hoopt er nu wel een vaste basisspeler te worden. De stempel van ideale twaalfde man is dan ook vervaagd en hij komt terug als volwassen verdediger. ,,In de winterstop heb ik de trainer van Hoogland een berichtje gestuurd dat ik een overgang nu wel zie zitten. Hij kent mij nog vanuit de jeugd en na wat gesprekken waren wij er snel uit. Het voelt nu als het juiste moment. Garantie op een basisplaats heb ik net als iedereen niet, alleen denk ik wel dat ik er nu klaar voor ben."

SLAGEN Hierdoor krijgt Vos de kans om het hoofdstuk af te maken, die enkele jaren werd onderbroken door een overgang naar Hooglanderveen. ,,Zo voelt het ook wel", bekent hij, terwijl de 27-jarige voor zich uit kijkt. ,,Het is niet zo dat Hoogland mijn club is, want dat is mijn huidige óók geworden, maar ik wil daar wel slagen. Ook als Hooglanderveen promoveert en Hoogland in de eerste klasse blijft, zou ik de overgang maken. Het gaat mij er om dat ik weer bij Hoogland wil spelen en die kans krijg ik nu. Met een beetje geluk is dat volgend jaar in de hoofdklasse, want ook zij spelen nacompetitie. Het zou mooi zijn als beiden promoveren, want dat zou hier het ideale afscheid zijn."