• Balt Gmelig

Schoolvoetbaltoernooi te krap in het jasje

Balt Gmelig

HOOGLANDERVEEN Duizenden scholieren hebben ook dit jaar hun beste beentje voorgezet op het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi in de stad. Op drie sportparken, twee in Amersfoort Noord (Willem Tomassen en Zielhorst) en één in Amersfoort Zuid (Vermeerkwartier) waren de afgelopen weken een recordaantal teams (252) op vier speeldagen actief.

 

Niet eerder in de lange geschiedenis van het door Hegeman gesponsorde sportevenement, na de marathon Amersfoort de grootste in de gemeente Amersfoort, kon de organisatie zoveel ploegen en spelers noteren. Vorig jaar deden 204 ploegen aan het toernooi mee. Flip van der Pol, al jaren de voorzitter van de Commissie Amersfoort van het lokale schoolvoetbaltoernooi, heeft wel een verklaring voor de sterke groei (ruim 20 procent) van het aantal deelnemers. ,,Wij hebben dit jaar vooral meer teams uit Vathorst kunnen inschrijven." 

Van der Pol schat dat er dit jaar zo'n 3000 voetballers op de velden van Hooglanderveen, HVC, Cobu Boys en CJVV actief waren. Het sterk stijgende aantal deelnemers kan niet zonder gevolgen blijven, volgens de preses. ,,Voor volgend jaar moeten meer clubs gemobiliseerd worden. We hebben gewoon meer velden nodig om alle wedstrijden te kunnen afwerken. We willen ook graag alle jongens uit de groepen 7/8 op hele velden laten spelen. Nu worden alle wedstrijden nog op halve velden afgewerkt."

WEER Van der Pol was zelf vorige week woensdag op het complex van Hooglanderveen aanwezig om alles in goede banen te leiden. ,,We treffen het wel met het weer", zei de voorzitter bij binnenkomst. De zon liet zich op de slotdag van het toernooi goed zien. Op de drie voorgaande speeldagen (18/25 maart, 1/8 april) was het weer minder goed geweest. Zo ongunstig zelfs dat de organisatie zich genoodzaakt zag één speeldag van de agenda te schrappen. ,,Dat was op 1 april", legt Van der Pol het vervelende besluit voor de scholieren uit. ,,Door de storm was het toen te gevaarlijk om verantwoord te laten voetballen. Op de drie andere dagen was het weer redelijk. Vandaag was de mooiste dag."

UITWIJKDAGEN Met afgelastingen hadden de organisatoren wel rekening gehouden. Twee zogenaamde uitwijkdagen (15 en 22 april) waren in het uitgebreide draaiboek van het toernooi voor scholieren (meisjes en jongens) uit de groepen 5,6,7 en 8 opgenomen. Van één datum moest dus worden gebruik gemaakt. Dat was vorige week woensdag, ook op het Willem Tomassen complex. Op de thuisbasis van Hooglanderveen, een van de grootste voetbalclubs in de gemeente Amersfoort, waren ook finales van het toernooi gepland. Alleen 'eerste' elftallen van de deelnemende scholen speelden een eindstrijd. Na de korte wedstrijden (twee maal tien minuten) in de finalepoules bleven in de groep jongens 5/6 de jeugdige vertegenwoordigers van Joost van den Vondel en De Bolster over voor het afwerken van de grote finale. 

De toeschouwers, vooral ouders en grootouders, kregen op het tweede veld van de kampioenskandidaat in de vierde klasse G een boeiende wedstrijd te zien. Met drie meisjes in de ploeg toonde Joost van den Vondel zich niet minder dan De Bolster dat alleen met jongens aantrad. Dat bleek ook uit het resultaat van de twintig minuten durende finale. De leerlingen van Joost van den Vondel werkten een 0-1 achterstand weg en trokken met 3-1 aan het langste eind. Daarmee was het kampioenschap voor de school uit Amersfoort Zuid een feit. Als beloning mogen zij op woensdag 20 mei aan de regionale schoolvoetbalstrijd in Achterveld deelnemen.