• Lars Casander van Hellas uit Utrecht (786) verbeterde het parcoursrecord met slechts één seconde.

    Foto Rinus van Denderen

Snel parcours en recordtijden op Amersfoortse Bergcross

AMERSFOORT De 27e editie van de Klaverblad Verzekeringen Amersfoortse Bergcross, mag in meerder opzicht als zeer geslaagd worden aangemerkt. Prachtig winterweer, een schitterend parcours en een toename van het aantal deelnemers, zorgden voor een spetterend loopspektakel met de Watertoren op de Amersfoortse Berg als stille getuige. Een op de atletiekkalender niet meer weg te denken cross, al jarenlang gekwalificeerd als een echte 'kuitenbijter'.

Huub van Aerssen

 

De Bergcross die ook dit jaar weer qua organisatie in handen was van atletiekvereniging AV Altis, kent in voorzitter van het organisatiecomité, Ron van Megen, een drijvende en inspirerende kracht die ditmaal voor het vijfde achtereenvolgende jaar met zijn medewerkers verantwoordelijk was voor een (voortreffelijke} uitvoering van het crossevenement. ,,Wat een topweer", aldus Van Megen. ,,Het parcours ligt er in tegenstelling tot voorgaande jaren schitterend bij wat uitnodigt tot snelle tijden en mogelijk verbetering van bestaande records, alhoewel dat in de 'crosserij' niet altijd het hoofdstreven is.

Daarnaast zien we een aanwas in het aantal deelnemers, zowel regionaal als landelijk. Met name de prestatieloop trekt jaarlijks steeds meer deelnemers, terwijl regionale 'toppers' deze wedstrijd gebruiken als training voor nationale en internationale wedstrijdactiviteiten verderop in het jaar. Al met al een prima ontwikkeling die zich de komende jaren zeker zal voortzetten." 

 

WEDSTRIJDLOOP Nadat de jeugd zich in de ochtenduren het snot voor de neus had gelopen en vreugde en verdriet ineens heel dichtbij elkaar lagen, was de wedstrijdloop senioren en masters (mannen en vrouwen) er één om van te smullen. Alhoewel in de eerste van de vier respectievelijk drie te lopen ronden van 2,2 km het deelnemersveld nog aardig bijeen lag, werd dat geleidelijk aan uitgedund en veranderde het in een lang lint van ploeterende atleten die ieder voor zich op weg waren naar dat ene ultieme doel: de eindstreep.

Winnaar bij de mannen werd Lars Casander van atletiekvereniging Hellas uit Utrecht in een tijd van 30,57 minuten. Een seconde sneller dan het bestaande parcoursrecord. ,,Na twee ronden kon ik versnellen en liet daarmee mijn directe concurrenten achter mij. Een voor mij goede voorbereiding op het NK cross", aldus een tevreden Casander.

Bij de vrouwen liep Yony Heering van Hellas een tijd van 26,53 minuten, waarmee zij het bestaande parcoursrecord met een drietal minuten verpulverde. ,,Echt genieten vandaag. Deze cross paste goed in mijn voorbereiding naar de triatlon, het NK sprint en eredivisiewedstrijden. Naast Hellas train ik ook bij AV Triathlon hier in Amersfoort", aldus de woorden van een ondanks de verrichte inspanningen ontspannen Heering.

 

PRESTATIELOOP Vele honderden atleten vormden tijdens de prestatieloop het ultieme sluitstuk van de Bergcross, waar in dit geval tijden slechts bijzaak waren, maar eergevoel de boventoon voerde.