• Forza spelverdeelster Ozlem Argun (midden) had een belangrijk aandeel in de winst van haar ploeg.

    Forza

Sterk optreden Forza dames

AMERSFOORT De 3-2 overwinning van volleybal tweede divisionist Forza Hoogland op het tweede team van Zaanstad, was op alle fronten meer dan verdiend te noemen. Na een periode waarin de laatste drie partijen verloren gingen, een welkome driepunter voor de damesformatie van trainer Marco Veenhuizen die de komende weken alles uit de kast moet trekken om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Huub van Aerssen

 

In een bomvolle sporthal Nieuwland kende de Hooglandse formatie een flitsende start, waarin zowel verdedigend als aanvallend op niveau werd gepresteerd. Alhoewel spelverdeelster Ozlem Argun halverwege de eerste set drie persoonlijke fouten op rij produceerde, wist Forza met relatief speels gemak de opgebouwde voorsprong te behouden en uit te breiden naar een setwinst van 25-18. Niet alleen in deze openingsset maar ook in de daaropvolgende overige vier sets, waren het met name de middenaanvalsters Dian Veenhuizen en Amber Veenstra die hun ploeg tot grote hoogte wisten te stuwen.

 

MINDERE TUSSENFASE In tegenstelling tot die sterke eerste set kende de thuisploeg in set twee een mindere fase, waarin te veel persoonlijke fouten van de Forza dames uiteindelijk leidde tot 20-25 setverlies. Een set waarin de aanvalsmachine van de Hooglandse formatie lange tijd haperde en die vervolgens ook ondanks een sterke eindsprint in de slotfase niet meer te repareren viel. Tussenstand 1-1 in sets.

 

HERSTEL In de daaropvolgende derde set had Forza de zaken weer prima onder controle en leek hersteld van de inzinking in de voorgaande set. Goed servicewerk van Argun halverwege de set (drie punten op rij), gaf de thuisploeg weer de nodige adrenaline die uiteindelijk goed bleek voor een 25-14 setwinst. Een set waarin Zaanstad werd weggespeeld door de op volle toeren draaiende Veenhuizen formatie.

In een gelijkopgaande vierde set waarin Zaanstad leek te zijn hersteld van de morele dreun, bleef het tot aan het eind toe spannend en waren het uiteindelijk de gasten uit Zaanstad die de zenuwen het beste onder controle hadden en met de 23-25 setwinst een vijfde set wisten af te dwingen.

 

SPANNENDE SLOTFASE De vijfde en beslissende set was in alle opzichten voor beide partijen spannend te noemen en waarbij het lange tijd onduidelijk bleef wie er aan het langste eind zou gaan trekken. Maar met de nodige wilskracht en de juiste mentaliteit was het de thuisploeg die via Amber Veenstra het winnende en ook bevrijdende punt binnensloeg (16-14 setwinst) en daarmee ook de verdiende overwinning veilig wist te stellen.

Spelverdeelster Ozlem Argun: ,,We hebben als team gevochten voor wat we waard waren. De juiste mentaliteit heeft daarbij een grote rol gespeeld. Het wordt de komende tijd hard werken geblazen. We blijven optimistisch over een goede afloop van de competitie." Forza trainer Marco Veenhuizen: ,,We maken nog steeds teveel persoonlijke fouten. Willen we meer dan is 25 het maximale. Daar zitten we nog niet aan."