• Jong en oud vinden het leuk om de dynamiek van 3x3 basketbal te zien en ervaren.

Streetball wint aan populariteit

AMERSFOORT De Amersfoortse basketbalvereniging Crackerjacks gaat dit jaar het olympische 3x3 basketbal, ofwel streetball, in haar eigen stad een impuls geven. De prelude is op 12 mei als op het Eemplein een van de landelijke voorrondes start voor het open NK.

Arjan Klaver

3x3 basketball wordt algemeen beschouwd als de grootste stedelijke teamsport. Inmiddels is deze tak van sport dé grootste urban teamsport ter wereld met circa 250 miljoen beoefenaars. Internationaal gezien doen de Nederlandse teams het uitstekend met podiumplaatsen op het EK en WK. Het Nederlandse team staat momenteel vierde op de wereldranglijst. 'We' hebben dus volop kans om straks in Tokio op het ereschavot te staan. De komende maanden zal basketbalvereniging Crackerjacks op verschillende scholen en buitenbasketbalvelden 3x3 clinics geven om de populariteit ervan te versterken. Evenementen kunnen binnen worden georganiseerd, zoals in winkelcentra, buiten op traditionele basketbalvelden, op iconische locaties of op een van de speelveldjes in een uitleggebied van Amersfoort .„Het is geweldig dat deze sport letterlijk van de straat is doorgegroeid naar deelname aan de Olympische Spelen", opent bestuurslid van Crackerjacks, Adrie van Wonderen. Hij is blij dat Amersfoort dankzij de inspanning van zijn vereniging tot een van de 12 gemeenten in Nederland behoort die in het derde achtereenvolgende jaar door de basketbal bond is aangewezen om een voorronde te organiseren voor de Open NK 3x3 basketbal. „Het NK, waar teams in diverse leeftijdscategorieën aan deelnemen, vindt plaats in Amsterdam en is gepland in het laatste weekend van juli. De ontwikkeling van de snelle, urban buitensport past ook precies bij onze stad.

3x3 basketbal hanteert andere regels dan het traditionele basketbal. Op het veld staan twee teams van drie spelers. De wedstrijd speelt zich af op een half basketbalveld waarop één basket staat. De wedstrijden duren tien minuten of tot een team 21 punten behaald. Er is een twaalf seconden schot clock. Binnen deze tijd dient een team te scoren of een scoringspoging te doen. Elke score achter de tweepunts lijn is twee punten waard, elke score er binnen telt voor een. Zodra een team een score maakt, mag het andere team het spel direct voortzetten door de bal te dribbelen of te passen. Zodra een team buiten de tweepuntslijn is geweest mag er weer gescoord worden. Met name deze laatste regel zorgt voor het dynamiek en spektakel. En zeker op 12 mei als op het Eemplein het streetball van start gaat in een entourage die veel doet denken aan beachvolleybal. „Het spreekt jongeren aan", weet Van Wonderen. „Het toevoegen van deze nieuwe stedelijke basketbaldiscipline aan het olympische programma is volgens hem een enorme stap voorwaarts voor de groei van de basketbalsport en biedt kansen voor nieuwe landen en spelers. „In 2017 namen 65 teams deel aan het evenement in Amersfoort, twintig teams waren afkomstig uit Amersfoort en de regio. In 2018 verwachten wij op het Eemplein meer teams. We hebben er zin in."