• Rinus van Leeuwen op de plek waar hij dagelijks jeugd enthousiasmeert voor de tennissport

    Rinus van Denderen

Rinus van Leeuwen kwart eeuw verbonden aan LTV Randenbroek

AMERSFOORT Voor de 63-jarige tennisleraar Rinus van Leeuwen is het inmiddels 25 jaar geleden dat hij in dienst trad bij tennisvereniging LTV Randenbroek. Een unicum in de geschiedenis van de verenigingstennissport in het algemeen en een absolute mijlpaal voor deze 'oude', maar nog steeds vitale rot in het vak.

Na een periode van 13 jaar als tennisleraar in Putten (Laakhuisje 6 jaar en Vale Ouwe 7 jaar) te hebben doorgebracht vond van Leeuwen in 1994 de tijd rijp om zijn horizon te verbreden: ,,Alhoewel ik een bijzonder mooie en succesvolle tijd heb gekend in Putten, werd het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging. Na een aantal gesprekken met de toenmalige bestuursleden van LTV Randenbroek Frans Bogers, Cor van Boeijen en Guus Kisner, heb ik een contract getekend voor een jaar. De opdracht daarbij was om meer stabiliteit in het trainingsproces aan te brengen voor zowel de jeugd als de seniorenafdeling. Na dat eerste jaar werd mijn contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd (in die tijd te zien als een vast contract), wat uiteindelijk resulteerde in dit 25-jarig jubileum". 

HOOGTEPUNTEN/DIEPTEPUNTEN  Voor van Leeuwen kent de achterliggende periode van 25 jaar tennisles naast tal van hoogtepunten, ook dieptepunten. ,,Een van de hoogtepunten was de samenwerking met Gea Tuhusula (Jeugdcommissie), die enorm betrokken was bij de club en waar we met de tennisjeugd spannende, onvergetelijke en ook avontuurlijke momenten hebben beleefd. Naast Gea Tuhusula was ook Greetje van de Borne een van de drijvende krachten achter het toenmalige jeugdtennis bij LTV Randenbroek. Overige hoogtepunten waren ook de jeugdkampen waarin we in tenten kampeerden in de bossen van Doorn en tal van jeugdspelers een doorbraak kenden naar Bondsniveau." (Van Leeuwen was zelf ook jarenlang verbonden als Bondstrainer bij de KNLTB). ,,Dieptepunt is zeker het in de loop der jaren ontvallen van tal van mensen die mij na aan het hart stonden",  aldus een zichtbaar geëmotioneerde Rinus van Leeuwen. 

BELANGRIJKE PERSONEN Alhoewel van Leeuwen met alle 'Randenbroekers' een goede band kent, zijn er toch een aantal namen die hij vanuit zijn professie wil benoemen: ,,Naast Frans Bogers en Cor van Boeijen wil ik zeker ook vermelden de fijne en warme samenwerking die ik ondervond met 'verenigingsvrouw in hart en nieren' Gina v/d Kuilen (overleden), groundsmen John Faas en Peter Rijsewijk (overleden) en clubbestuurders Jan Schreuder (overleden), Marcel Griffioen, Paul Out en Albert Jonkers (overleden). Zij vormden een belangrijk deel in de uitoefening van mijn vak en de vereniging in het algemeen." 

Rinus van Leeuwen heeft naast zijn passie voor het vak normen en waarden hoog in het vaandel staan: ,,Belangrijk is de wijze waarop ik door middel van tal van spelvormen de jeugd alsmede de senioren probeer naar een 'hoger' en voor hen zelf acceptabel niveau te tillen. Plezier in het spelletje staat daarbij voorop. Alhoewel ik mezelf soms té fanatiek vindt overkomen, wordt dat door mijn leerlingen geaccepteerd en blijft de interactie plezierig en leerzaam te noemen."

TERUGBLIK Met een aantal trefwoorden blikt van Leeuwen terug op 25 jaar verenigingstennis. ,,LTV Randenbroek maakt een substantieel deel uit van mijn leven. Een periode die mij raakt in het hart en waarin ik met veel lieve mensen, zowel vanuit het jeugd - alsmede het seniorencircuit heb mogen samenwerken. De kleur 'blauw' (verenigingskleur) is mij dierbaar geworden en herinnert mij voortdurend aan het warme verenigingsleven van LTV Randenbroek. Een vereniging waarvan ik nog steeds met trots deel van uit maak en dat nog enige jaren hoop te mogen blijven doen. Dank aan alle vrijwilligers, collega's en leden van LTV Randenbroek die mij het mogelijk hebben gemaakt om als tennisleraar datgene uit te dragen waar ik voor sta en waar ik in geloof. 'Passie zit in je en is nergens te koop',"