• Cees Wouda
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Terugblik: warmste editie marathon sinds start in 2009

Met meer deelnemers dan vorig jaar, veel toeschouwers langs het 21 kilometer lange parcours en prima weersomstandigheden kon de organisatie van de Marathon Amersfoort zondag op een geslaagde zesde editie terugkijken. 

Balt Gmelig

Ruim 6.300 lopers, 700 meer dan in 2015, meldden zich zondagochtend op het Eemplein waar traditiegetrouw de start en finish van het grootste lokale sportevenement waren. Zij hadden het geluk dat zij niet op het heetst van de dag hun kilometers moesten afleggen. De temperatuur steeg in de loop van de dag tot boven de 25 graden, niet het meest gunstige klimaat voor lopers.

 

,,Een graadje of drie minder hadden wij liever gehad", zei Jaco Uittenbogaard (53), sinds een jaar of drie voorzitter van de stichting Marathon Amersfoort, tussen de prijsuitreikingen in het gezellige promodorp door. ,,Voor de toeschouwers is dit weer fantastisch, voor de lopers is dat minder prettig. Het was de warmste editie sinds de start van de marathon in 2009".

Daarna volgden nog vijf edities (2012, 2013, 2014, 2015 en 2016) die, wat het betreft het weer, in al die jaren voor de organisatoren geen reden tot klagen hadden. ,,Wij hebben nog nooit slecht weer gehad", kon de geboren en getogen Utrechter melden. Het warme weer was voor Uittenbogaard en de zijnen wel een reden om een voorzorgsmaatregel te nemen. ,,We hebben extra waterposten geregeld. Normaal staan er een stuk of vijf, nu hadden wij er zeven geplaatst." Die maatregel zorgde ervoor dat het aantal uitvallers beperkt bleef. Hoeveel kon de voorzitter ter plekke niet vertellen omdat de marathon nog niet was afgelopen. ,,Het was in ieder geval minimaal." 

 

HAN WOLSING Tot de weinige uitvallers behoorde in ieder geval niet de 51-jarige Han Wolsing. Hij bereikte de finish van de Campina 10 kilometer, dit jaar het belangrijkste onderdeel van het loopevenement. Dat kostte de rasechte Amersfoorter wel de nodige moeite. Behoorlijk uitgeput kwam hij na 36 minuten en 17 seconden wankelend over de finish waar hij meteen een paar keer moest overgeven. ,,Ik heb altijd veel last van slijm", verklaarde de bekendste Amersfoortse hardloper zijn terugkerende probleem. ,,Ik weet niet hoe dat komt, misschien ouderdom."

De begin vijftiger hield ook geen gevoel aan zijn optreden over. ,,Na een kilometer of zeven was de fut er al uit. Vanaf de start kwam ik alleen te lopen en zat ik niet in een groep. Dat is ongunstig. Er stond onderweg ook wel wat wind, vooral op de Hamseweg." Over zijn tijd was Wolsing ook niet te spreken. ,,Ik had gehoopt onder de 36 minuten te eindigen maar dat is niet gelukt. Het was in ieder geval een mooie voorbereiding op de tien km die ik komend weekend op het NK masters bij Altis ga lopen."

Een top 10-klassering was voor Wolsing net niet weggelegd. Hij kwam als elfde over de finish in een tijd die zijn persoonlijke record bij lange na niet benaderde. ,,Ik heb een jaar of 25 geleden de tien kilometer in 31 minuten en zes seconden gelopen. Dat was mijn beste tijd", aldus Wolsing die na afloop van de race door zijn zoon Jasper en schoondochter Manon werd opgevangen. ,,Jasper loopt af en toe ook mee. Hij heeft de smaak te pakken." Dat heeft Wolsing senior al zo'n veertig jaar en schat dat hij in al die jaren zo'n vijftig marathons in binnen- en buitenland heeft afgewerkt. Dat betekent tienduizenden kilometers loopwerk. ,,We hebben het wel eens uitgerekend", vertelde Wolsing. ,,Zo'n 150.000 kilometer kwam toen uit de bus."

De in Zeist geboren Wolsing had door achillesproblemen begin dit jaar zijn plannen voor 2016 moeten wijzigen. ,,Normaal gesproken had ik in april al de marathon van Rotterdam gelopen. Afgelopen winter heb ik een maand of drie last van mijn achilles gehad, waarschijnlijk door gebruik van verkeerde schoenen. Daarom heb ik mijn programma moeten aanpassen en Rotterdam moeten laten schieten. Ik ben nu van plan in oktober aan de marathon van Amsterdam mee te doen." Dat is een belangrijke wedstrijd voor de leraar van de basisschool De Rossenberg in Leusden. Wolsing werd vorig jaar in Rotterdam Nederlands kampioen op de marathon voor lopers boven de 50 jaar. ,,Die titel wil ik in Amsterdam graag verdedigen."

Vier jaar geleden, in 2012, was er voor het lid van triatlon ook in Amersfoort een kampioenschap weggelegd. Hij toonde zich toen de snelste loper op de marathon voor mannen boven de 40 jaar. ,,Omdat ik geen goede voorbereiding heb gehad, koos ik dit keer voor de tien kilometer",  verklaarde Wolsing zijn afwezigheid op de lokale marathon, dit jaar een prooi voor Michel Besseling. 

De plaatsgenoot van Wolsing stond zondag wel op het erepodium waar de muzikale omlijsting ook een lokale aangelegenheid was. De Politie Big Band PRO-motion Amersfoort, bestaande uit twintig muzikanten, twee zangeressen en een dirigent, verzorgde voor de eerste keer een optreden tijdens de Marathon Amersfoort. 

,,Wij bestaan al vanaf 1978 en hebben onze basis hier", vertelde Hans Bezembinder (67). Hij is voorzitter van het orkest dat een zelfstandige vereniging is. ,,Wij spelen jaarlijks tussen de tien en vijftien keer in heel Nederland. Volgende maand zijn wij bijvoorbeeld op de Vierdaagse in Nijmegen aanwezig." Het repertoire van de band is heel divers, van Zuid-Amerikaanse muziek tot Glenn Miller arrangementen. ,,Wij spelen een beetje tijdloze muziek", aldus de gepensioneerde politieman. 

De in Amersfoort geboren Bezembinder die al zo'n 40 jaar in Hoevelaken woont, is zelf ook muzikant. ,,Ik ben tweede drummer maar speel heel weinig. Ik heb er geen tijd voor."