• Foto Rinus van Denderen

Tim Krux: 'Ik dacht dat de trainer gek was'

AMERSFOORT Enkele keren moest Tim Krux naar de tekst kijken toen hij het berichtje van Hoogland-hoofdtrainer Raymond Prins ontving. Stond het daar nou echt goed? De 28-jarige kreeg de boodschap dat hij zich in de voorbereiding moest focussen op de positie centraal op het middenveld. ,,In het begin denk je dat hij gek is, maar als je er goed over nadenkt is het niet eens zo'n gek idee."

 

Jeroen van der Veer

Veel liefhebbers van voetbalvereniging Hoogland zien Krux als die opkomende linksback die twintig keer per wedstrijd de achterlijn haalde. In zijn jeugdige jaren heeft hij het flink wat flankspelers moeilijk gemaakt en zijn spel viel op bij de grote verenigingen. Sparta Nijkerk plukte hem weg en transformeerde het talent om naar centrale verdediger.

 

BLESSURES Toch staat hij aankomend seizoen op de nummer zes positie van Hoogland. Van de top van het amateurvoetbal naar de eersteklasse en van centrale verdediger naar middenvelder. Het zijn flinke veranderingen in de carrière van Amersfoorter. ,,Als ik echt voor de sport had geleefd, had ik misschien hoger kunnen voetballen", bekent Krux. ,,Toch hebben enkele blessures in de weg gelegen en speel ik daarom nu voor Hoogland. Dat is trouwens zeker geen straf hoor, want Hoogland is een fantastische vereniging."

Vorig seizoen kwam hij na vijf jaar Sparta Nijkerk terug naar de club waar hij groot werd. Als tweedejaars A-junior maakte hij er zijn debuut en jarenlang was hij een vaste basisspeler. Toen Sparta Nijkerk aan de deur klopte was de keuze snel gemaakt. ,,Schitterende eerste jaren heb ik daar gehad. Speelde basis, had een belangrijke rol en had het naar mijn zin. Toen kreeg ik twee blessures achter elkaar, vertrokken er veel spelers en besloot ik zelf ook verder te kijken."

 

DRANG NAAR VOREN Er trokken flink wat verenigingen aan het jasje van Krux, maar de keuze viel vorig seizoen op zijn oude jeugdliefde. Terug bij zijn vrienden en met Hoogland op hoofdklasseniveau acteren. ,,Maar de vereniging heeft niet gezien waarom ik terug ben gekomen. Afgelopen jaar was mijn slechtste jaar als voetballer. Daarnaast was ik in het begin geblesseerd en heb ik een stuk of twaalf wedstrijden langs de kant gekeken. Dat moet dit seizoen echt anders gaan."

 

Dat er veel anders is en gaat is nu al duidelijk. Zo degradeerde het team en speelt het aankomend seizoen in de eersteklasse. Met Krux in een nieuwe rol als box-to-box-speler op het middenveld. ,,Samen met Dave Dekker en Youssef Salama moet ik de middenlinie vormen. Youssef is de man van de dribbels, Dave kan het spel verdelen en ik moet er overheen klappen waar mogelijk. Een nieuwe rol, die mij wel ligt. Verdedigen kan ik, dat heb ik bewezen. Maar bij Hoogland en bij Sparta had ik altijd de drang naar voren. In deze rol kan het allemaal."

 

PERIODETITEL Na de degradatie wordt er verwacht dat Hoogland in de eersteklasse bovenin mee gaat draaien. Een logische verwachting, vindt ook Tim Krux. Toch wil hij nog even terugblikken op afgelopen seizoen. ,,We kregen toen te vaak een knullige tegengoal. Onze fouten werden afgestraft, terwijl wij meerdere kansen nodig hadden om te scoren. Daardoor verloren we vaak en sloop er irritatie in de selectie. Ook bij mijzelf hoor. Als er dingen niet goed gingen, kon ik best fanatiek en fel reageren. Misschien niet altijd goed, maar wel verklaarbaar."

Dat kwam vooral door het feit dat ze bij Hoogland niet gewend waren om te verliezen. Het deed altijd bovenin mee en opeens speelde het degradatievoetbal. Dat wordt aankomend seizoen anders. ,,Wij moeten zeker voor een periodetitel gaan. Ik kan nu wel heel voorzichtig zeggen dat we moeten afwachten hoe sterk de competitie is en dat soort onzin, maar daar doe ik niet aan. We hebben een prima selectie en zijn min of meer verplicht om voor de prijzen te spelen."

 

DOELPUNTEN Een belangrijke vraag is wel: wie gaan de doelpunten maken? Scherpschutter Oscar van Logtestijn vertrok naar de derde divisie en in de zoektocht naar een centrumspits kwam het 'slechts' bij Delano Flemming uit. ,,Acht keer met 1-0 winnen betekent ook gewoon 24 punten", zegt Krux nuchter. ,,Natuurlijk was Oscar een topspits, alleen zullen er nu anderen moeten opstaan. Delano, maar ook Hossein Mezbanali kunnen op de nummer negen positie."

Waar Krux als verdediger ook regelmatig scoorde, gokt hij aankomend seizoen op zes treffers. ,,Als middenvelder moet dat zeker lukken. Maar hé, misschien scoren wij wel zo weinig dat de trainer opeens appt of ik ook spits kan. Dan worden het er meer dan zes", sluit de Amersfoorter met een knipoog af.