• Ernst Kraak heeft van ASC Nieuwland een machine gemaakt, die door niemand was te stoppen.

    Rinus van Denderen

Titel van het collectief: Nieuwland-trainer Kraak gooide roer om

AMERSFOORT Het kampioenschap wordt bij ASC Nieuwland gezien als de titel van het collectief en daar is trainer Ernst Kraak maar wat trots op. Hij zag zijn ploeg groeien, volwassener worden en daarnaast ook mentaal stappen maken. Na de 0-1 overwinning bij Hoevelaken op de slotdag kon de schaal eindelijk uitgereikt worden.

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Toen Ernst Kraak bij ASC Nieuwland kwam, wist hij totaal niet wat hij kon verwachten en was de derde klasse zaterdag voor hem nieuw. Met een vrij jonge selectie sprong de trainer op een trein, niet wetende naar welk eindstation deze hen zou brengen. Na het behalen van de eerste periode kwam er een sprankje hoop en durfde een enkeling op de club zelfs al voorzichtig te dromen van de titel. Die droom werd groter toen het na de winterstop zichzelf uit een dipje vocht en de werkelijkheid bleek nog mooier te zijn dan gedacht werd. ASC Nieuwland wist met veelal eigen jongens beslag te leggen op de titel in de derde klasse en het belangrijkste; er is een cultuuromslag gekomen.

Dat was nodig ook, vertelt Kraak maandagavond. Na een feestweekend, waarin het kampioenschap uitbundig is gevierd, blikt de oefenmeester terug op het mooie seizoen, dat al vroeg begon. Eigenlijk had Kraak zich er al bij neergelegd dat hij tijdelijk geen club had, tot ASC Nieuwland voorbij kwam. ,,Ik heb gezegd dat ik er wel oren naar had, maar dan wel op mijn manier. Ik ben een winnaar, wil het hoogst haalbare bereiken en dat kan alleen maar als alle neuzen dezelfde kant op staan."

CULTUURSHOCK De handen werden geschud en dat werd het begin van een prachtig sprookje. Kraak was naar zijn spelersgroep direct glashelder. Afspraken werden gemaakt; duidelijkheid en structuur werden de kernwoorden. ,,En spelers die zich daarin niet konden vinden, konden gaan. Een enkeling viel af, maar ik wist wel wat ik had en de spelers wisten ook wat voor type ik was."

,,Drie seizoenen had de huidige manier van ASC Nieuwland niet gewerkt, dus het moest wel anders", verdedigt Kraak zijn plan van aanpak. ,,Een cultuurshock, maar wel eentje die noodzakelijk was. Iedereen wist direct de stip aan de horizon en besefte ook dat er weinig zijwegen waren om daar te komen."

EIGEN JONGENS De oefenmeester moet eerlijk bekennen dat hij ook wel gesteund werd door de goede resultaten. Nieuwland won de eerste periode en eigenlijk heeft het team altijd bovenaan gestaan. Net na de winterstop kwam echter een dip, waarbij Kraak merkte dat de spelers gas terugnamen. ,,Toen heb ik er drie A-junioren bij gehaald en kwam er meer concurrentie. Daarnaast brachten zij creativiteit en is gebleken dat we mentaal ijzersterk waren. We begonnen weer te winnen en vanaf dat moment zijn we met z'n allen bij elkaar gaan zitten. Ik heb gevraagd wat ze liever wilden; vol voor de titel gaan, ondanks dat de doelstelling eerst zes was, of leuk meedoen om de prijzen. Ze gingen voor het eerste en toen zijn we gas gaan geven."

Elke week won Nieuwland, maar had de pech dat ook Batavia in de competitie zat. De twee ploegen kwamen terecht in een strijd, die op de slotdag van de competitie pas werd beslist. Beide teams behaalden 67 punten, maar Nieuwland bleek een beter doelsaldo te hebben en werd kampioen. ,,De nummer drie, CJVV, stond op 23 punten achterstand. Dat is toch bizar? Het geeft wel aan hoe goed wij hebben gepresteerd. Batavia had er flink wat geld ingestopt en moest kampioen worden, terwijl wij met veelal eigen jongens aan de slag zijn gegaan. Daar ben ik erg trots op en eigenlijk is het net een soort sprookje."

KLEINE DINGEN Er werd zaterdag na de winst gefeest tot in de laatste uurtjes en de gehele club stond op zijn kop. Ook Kraak, die op zijn manier genoot van de hoofdprijs. ,,Ik ben iets op de achtergrond gaan staan. Mooi om die gasten zo los te zien gaan. Ik heb wel eens een kater, maar die van zondag voelde toch een stuk fijner. Dit is echt de titel van het collectief geweest. Niet alleen de spelers, maar ook de staf was een hecht collectief. Iedereen heeft een grote rol hierin gehad en dat maakt het zo mooi."

Op de vraag of een winnende trainer altijd gelijk heeft, antwoordt hij gevat. ,,Het besef is geland dat voor prestaties meer nodig is dan vrijblijvend een balletje trappen. Dat zie je aan de kleine dingen. Zo eten we bijvoorbeeld altijd met z'n allen voor een uitwedstrijd. Vroeger waren dat kroketten en nu is dat een pasta."

UITDAGING Nu kunnen de trainer en spelers genieten van de zomerstop en in het nieuwe seizoen speelt het team in de tweede klasse. Als het aan de trainer ligt, krijgt het succesverhaal van ASC Nieuwland er volgend jaar een nieuw hoofdstuk bij. ,,Ik wil geen grijze muis in die klasse worden en mijn jongens ook niet. Er ligt dus een schitterende uitdaging, die wij met z'n allen niet uit de weg gaan."