• Nico de Vries (links) en Ton Smink zijn al jarenlang de motoren achter de Nationale Veldrit Amersfoort.

    Foto Rinus van Denderen

Toppers aan de start in veldrit Bos Birkhoven

AMERSFOORT De Nationale Veldrit Amersfoort gaat op zaterdag 9 december voor de 38e keer van start. Een wielerevenement georganiseerd door WV Eemland waar tal van nationale en internationale toppers en lokale grootheden in de diverse categorieën aan de start zullen verschijnen. 

Huub van Aerssen

 

In 1976 kwam het idee om een veldrit te organiseren van de toenmalige jeugdleider en clubsponsor (toen nog De Pedaalridders) Jan van Eekeren van Cafetaria Puntenburg. Van Ekeren trainde in die tijd een grote jeugdploeg in Bos Birhhoven. De eerste veldritten werden jarenlang verreden op de eerste zaterdag na het Nationaal Kampioenschap in de maand januari, wat toendertijd een gunstige datum bleek te zijn. Tot op heden is Bos Birkhoven de thuisbasis gebleven, waarbij een korte periode is uitgeweken naar Don Bosco/de Treek en De Bokkeduinen.

Vanwege extreme weersomstandigheden heeft de Nationale Veldrit na haar ontstaan drie keer geen doorgang gevonden.

 

PARCOURS Het parcours met een totale lengte van 2500 meter is net als voorgaande jaren ook dit jaar weer uitgezet in Bos Birkhoven, nabij Dierenpark Amersfoort. Ton Smink, samen met speaker en nestor Nico De Vries, een van de drijvende krachten achter de Nationale Veldrit Amersfoort vult aan: ,,Alhoewel het parcours nagenoeg identiek is aan voorgaande jaren, hebben we dit jaar een tweetal kunstmatige hindernissen ingebouwd dat het parcours gevarieerder en technischer maakt.

Start en finish zijn zoals gebruikelijk aan de rand van de parkeerplaats Birkhoven."

 

CATEGORIËEN De categorieën die aan de start verschijnen zijn de Amateurs/Sportklasse, Masters 40+, Elite Vrouwen/Junioren Vrouwen, Nieuwelingen, Juioren en Elite/Beloften. Nico de Vries: ,,Ook dit jaar staan er weer toppers aan de start in de diverse leeftijdsklassen en belooft het ook nu weer een mooi wielerfestijn te gaan worden. Naast deelnemers uit het gehele land, zijn er ook tal van lokale matadoren actief en draagt deze 38e veldrit zelfs een internationaal karakter." 

 

KANSHEBBERS In de categorie Amateurs/Sportklasse is WV Eemland renner Mattijn Motshagen (5-voudig winnaar) een van de grootste kanshebbers. Overige podiumrijders zijn Freek de Jonge, Atse ten Brinke en Koen Wijers. Bij de Masters 40+ rijdt de top van Nederland met als grote naam voormalig beroepsrenner Erik Dekker. Lokale helden zijn Jaap van Breggen, Ad Guldemeester en Arno Semper allen van WV Eemland. 

Bij de Nieuwelingen Meisjes tot en met zestien jaar behoort WV Eemland renster Puk Pieterse tot een de favorieten. Zij werd recentelijk tijdens het Sportgala Amersfoort verkozen tot talent van het jaar. De Elite/Beloften kent een internationaal rennersveld en Eemland renners Martin Mijnten en Lars Mastenbroek als talentvolle Beloften. Bij de Junioren zijn actief de WV Eemland rijders Joep vd Peet, Jesse Sytema en Rik Cely.