• Robin van den Brom is ook bij Cobu Boys weer achterin gezet: ,,Ik denk dat ik daar meer voor ons kan betekenen."

    Foto Rinus van Denderen

Van den Brom: 'Als de trainer mij instructies gaf, moest ik altijd lachen'

Als jonge speler was Robin van den Brom een groot talent, maar de mentaliteit om echt de top te bereiken ontbrak. Toch is hij daar niet rouwig om. ,,Ik heb een mooi leven zo." 

Jeroen van der Veer

De 27-jarige Robin van den Brom voetbalde bij grote clubs als Sparta Nijkerk en Veensche Boys, maar hobbelt nu rond op het veld bij Cobu Boys. Ondanks dat hij relatief jong is en een groot stempel 'talent' heeft, heeft hij het nooit echt kunnen maken in de top van het amateurvoetbal. Erg? ,,Welnee. Ik leef en had anders een hoop dingen gemist."

De toon is direct gezet als de goedlachse Amersfoorter de kantine van Cobu Boys opent. Waar hij normaal gesproken altijd de kantine in de nachtelijke uurtjes sluit na opnieuw een gezellige donderdagavond, is het nu iets anders. ,,Die donderdagavonden hier zijn prachtig. We ouwehoeren na de training over voetbal en het leven, drinken een drankje en maken plezier. Ook de zaterdagavonden trouwens. Moet je hier eens kijken, dit is bijvoorbeeld mijn eigen glas."

TALENT Kom bij Van den Brom niet aan met het feit dat hij niet alles uit zijn voetbalcarrière heeft gehaald. Natuurlijk zat er meer in en dat beseft hij zelf ook, maar wakker ligt de linkspoot er niet van. Toen hij met voetballen begon bij APWC, kon een leek zien dat hij talent had. Hij was groot, sterk en had een verwoestend schot.

 

HET MANNETJE Roda'46 pikte hem op en via de senioren kwam hij bij Sparta Nijkerk terecht. ,,Daar moest ik opeens drie keer trainen en op zaterdag een wedstrijd spelen. Dat is toch helemaal niets voor mij. Ik was 22, speelde hoofdklasse en moest veel laten voor het voetbal. In de winterstop was al duidelijk dat ik dat niet lang ging volhouden."

Hij speelde zijn minuutjes dan ook in het tweede en kende een toptijd. Als verdediger hield hij verdedigers van het scoren en pikte zelf zo nu en dan een doelpuntje mee. Veensche Boys bood hem uitkomst en daar kwam de linkspoot in de spits te staan. ,,Die trainer had het goed gezien", lacht Van den Brom. ,,Ik werd twee jaar achter elkaar topscoorder en was daar het mannetje."

 

VAN DER SAR Dat bleek wel uit het feit dat Van den Brom bij de wedstrijdbespreking al zijn babbeltje klaar had. ,,Als de trainer mij instructies gaf, moest ik altijd lachen. Zei ik 'm dat hij na afloop toch weer om mijn nek hing omdat ik hem aan de overwinning had geholpen. Dat is toch prachtig?"

Alles wordt in de kantine van Cobu Boys met een brede glimlach gezegd. De 27-jarige is een levensgenieter en barst van het zelfvertrouwen. ,,Geef mij een bal rond de zestien en hij zit. Ja, dat meen ik echt en dat durf ik best hardop te zeggen. Al staat Edwin van der Sar op het doel. Ik schiet de bal tegen de touwen."

 

PERIODETITEL Noem het bluf of niet, Van den Brom weet dondersgoed wat hij wil. Genieten, met een hoofdletter G. Dat doet hij nu voor het derde jaar bij Cobu Boys, waar zijn vader hoofdtrainer is. ,,In mijn tweede seizoen bij Veensche Boys vroeg mijn pa of zijn clubje niets voor mij was. Ben toen wat gaan nadenken, heb vrienden meegevraagd en uiteindelijk ja gezegd."

In het tweede seizoen werden ze kampioen en daardoor speelt het team dit jaar in de derde klasse. Een prima niveau, vindt Van den Brom. ,,Het jaar voordat ik kwam, verloren ze steeds met 8-0. Toch kwamen er elke keer 18 man trainen en hadden ze plezier. Dat zegt veel over deze club. Nu willen we in deze klasse leuk meedraaien en hoop ik zelfs stiekem op een periodetitel."

 

ACHTERIN Van den Brom kwam bij Veensche Boys in de spits terecht. Ook bij Cobu Boys speelde hij daar, tot de trainer afgelopen zaterdag anders besloot. ,,Ik sta weer achterin", lacht de robuuste speler. ,,Moet ik opeens het duel weer aangaan. Als ik iets haat, is dat het. Maar ach, het team heeft mij daar nu harder nodig en ik denk dat ik daar meer voor ons kan betekenen."

Met Van den Brom achterin werd er gewonnen en daardoor heeft het vier punten uit de eerste drie wedstrijden. Niet slecht voor een promovendus. Zaterdag wacht een nieuwe klus; Nieuwland thuis. ,,Mooi potje, denk ik. Het is een derby en ik heb er nog nooit tegen gespeeld. Ook nog nooit van verloren en dat wil ik zo houden."

 

Of dat met hem in de verdediging is, durft Van den Brom niet te zeggen. Dat is aan de trainer en hij ziet het aanstaande zaterdag wel. ,,Ik maak mij er niet druk om. Het heeft toch ook wel weer wat. Terug waar het ooit allemaal begon; in de achterhoede. Alleen heb ik nu de ambitie niet meer om hogerop te gaan. Ik zit goed bij Cobu Boys. Op dinsdag en donderdag trainen, op zaterdag een wedstrijdje spelen en daarna een drankje doen."