• L.Vervoort

Van der Valk (17) vijfde in Duitsland

AMERSFOORT Motorcoureur Vasco van der Valk (17) uit Amersfoort werd afgelopen weekend twee keer vijfde in de derde ronde van het Internationale Deutsche MotorradMeisterschaft (IDM). Van der Valk moest dit weekend voor het eerst in zijn carrière aantreden op de Schleizer Dreieck, een circuit in de omgeving van Leipzig in het oosten van Duitsland.

De baan in Duitsland kenmerkt zich door het semi-permanente karakter, wat niet alleen voor schitterend slingerende bochten en hoge topsnelheden zorgt, maar ook voor een coureur die zeer bewust moet omgaan met de risico's van een snelheidssport. Door het woeste karakter van de Dreieck is het wel zéér populair bij de Duitse fans, die dan ook voor volgepakte tribunes zorgden.

In de eerste trainingen pakte Van der Valk zeer voortvarend door, om zo de vele blinde bochten en het hoogteverschil te leren kennen. Wat regen in de eerst trainingen kortte de verkenningstijd wel wat in, waardoor het SWPN-team in de volgende sessies extra hard moest werken om tot een goede setting te komen. Dat viel nog niks mee, een circuit leren en aan een goede set-up werken, wat uiteindelijk voor een -matige- 10e startplaats op de startgrid zorgde.

In beide wedstrijden was er daarna een vergelijkbaar wedstrijdbeeld te zien: Vasco pakte in de eerste rondes een mooi aantal plekken, maar reed zich dan vast in een groepje net achter de kopgroep van drie rijders die zo weg konden komen. Eenmaal in dat groepje was het elke keer vechten om elke meter asfalt, ellenboog aan ellenboog met topsnelheden van dik 250 kilometer per uur op zijn Yamaha R6! In beide races viel er in de eindfase een andere rijder vlak voor de jonge Yamaha-coureur, waardoor hij met de schrik vrijkwam meer er een klein gaatje ontstond, wat dan in de laatste ronde niet meer dicht te rijden was.

In de eerste race op zaterdagmiddag kwam Van der Valk zo 0,021 seconde tekort voor de vijfde plaats, maar de rijder voor hem werd uit de uitslag gehaald, wat alsnog de punten van een prima plaats vijf opleverde. In Race 2 op zondagmiddag was er weer een vijfde plaats, wederom een solide resultaat zonder teveel risico's te nemen.

Vasco over zijn weekend: ,,Zo, dat zit erop. Ik was van te voren wat zenuwachtig over dit circuit, ik ben dan ook blij dat het weekend erop zit met ook nog eens een meer dan aardige score! De 'echte' circuits hierna liggen me veel beter, dus ik verwacht daar weer op het podium te kunnen komen!'' Door de flinke hoeveelheid gescoorde punten staat Vasco van der Valk stevig op een vierde plaatst in het Duitse IDM kampioenschap, waarmee hij in zijn eerste jaar op een 600cc Supersport-motorfiets ruim boven verwachting scoort.

Komend weekend (5/6 augustus) zal door Vasco met een wildcard meegereden worden in de Yamaha R3 Cup tijdens de Gamma Racing Day, een leuk 'tussendoortje' voor volle tribunes op het massaal bezochte evenement. In het weekend van 11 t/m 13 augustus komt het IDM naar het TT-Circuit van Assen, de "thuisrace" van het 2017-seizoen voor Van der Valk.