• Dennis van Westerlaak scoorde in zijn allerlaatste wedstrijd voor Cobu Boys een eigen doelpunt: ,,Dat is mij nog nooit overkomen. -

    Foto Rinus van Denderen

Van Westerlaak voor de derde keer naar AFC Quick 1890

AMERSFOORT Van AFC Quick 1890 naar Cobu Boys, om vervolgens weer naar AFC Quick 1890 te gaan en daarna opnieuw terug te keren naar de club uit Zielhorst. Dennis van Westerlaak deed het en wie denkt dat het daarbij blijft, heeft het mis. De 31-jarige maakt opnieuw de overstap naar AFC Quick 1890. ,,Het is nu de bedoeling om daar af te sluiten."

Jeroen van der Veer (@JeroenvdVeer)

Zelf spreekt Van Westerlaak over twee liefdes en dat lijkt wel te kloppen. Als kleine jongen blonk hij in de jeugd uit als snelle buitenspeler van AFC Quick 1890 en de stap naar de selectie was dan ook een logische. Toch koos de Amersfoorter ervoor om naar Cobu Boys te gaan, om op dat moment onder Rob Snijders te spelen. Minuten maken in een eerste elftal was noodzakelijk, vond het talent. Dit gebeurde en al snel kon hij terug naar AFC Quick 1890.

Met meer ervaring keerde Van Westerlaak terug op Dorrestein en hij maakte meer speelminuten. Zijn rushes aan de zijlijn waren vaak een lust voor het oog en toch besloot hij na enkele seizoenen opnieuw terug te gaan naar Cobu Boys. Zijn vrienden wisten de Amersfoorter te overtuigen en met hen ging de club een nieuw traject starten die de vereniging uit Zielhorst omhoog moest brengen.

VERKEERDE KOPBAL Na een promotie en degradatie moest Cobu Boys dit seizoen wederom promoveren, maar die kans werd afgelopen weekend verspeeld. Het zou achteraf gezien de laatste wedstrijd van Van Westerlaak zijn en het is er een geworden om nooit te vergeten. In het nacompetitieduel om promotie verloor de ploeg zaterdag met 5-3 van Kockengen en was het een wedstrijd van uitersten. ,,Laat ik beginnen bij de wind", zegt de inmiddels verdedigende middenvelder lachend. ,,Elke bal die je met tegenwind naar voren schoot, kwam net zo hard weer terug. Niet te doen."
Bij een tussenstand van 2-2 trok de scheidsrechter de rode kaart voor doelman Sander van Andel en moest Cobu Boys met tien man verder. ,,Hij gaf die kaart voor hands buiten de zestien. Erg zwaar gestraft, maar die man moest ons toch al de gehele wedstrijd hebben. Met z'n tienen kwamen we in de counter op voorsprong en leek het een mooie middag te worden."

BIZARRE WEDSTRIJD Leek, want een voorzet van de zijkant veranderde alles. De bal kwam voor en Van Westerlaak probeerde de bal weg te koppen. ,,Hij vloog zo het eigen doel in", lacht hij enkele dagen later als een boer met kiespijn. ,,Koppen is niet mijn specialiteit, maar deze leek ik eenvoudig weg te kunnen werken. Niet dus... Dat is mij in al die jaren echt nog nooit overkomen."

Tijd om te treuren was er niet, want de club wilde per se uit de vierde klasse en daarom was winst noodzakelijk. Het werd echter erger en erger en de thuisploeg liep over Cobu Boys heen. Daarnaast pakten Cumali Karaman en Robin van den Brom nog een rode kaart. ,,Als ik er zo aan terug denk, was het echt een bizarre wedstrijd. Als wij nog tien keer tegen ze spelen en dan zonder die wind, weet ik zeker dat wij negen keer winnen. Alleen zaterdag mocht het niet zo zijn en beloon je jezelf niet."

DOELSTELLINGEN Hierdoor kreeg het afscheid van Van Westerlaak geen gouden randje. De speler verlaat Cobu Boys om opnieuw naar AFC Quick 1890 te gaan. Wederom bewandelt hij de route die hij al eerder aflegde. ,,Maar nu echt voor de laatste keer", is de kilometervreter stellig. ,,Ik ben samen met Frank Corba opgegroeid en hij is daar hoofdtrainer. We spraken erover en ik zie wel wat in de plannen. Samen met Cobu Boys is dat toch mijn clubje en daarom heb ik besloten erheen te gaan. Jammer genoeg zijn ze net gedegradeerd naar de derde klasse en nu is het aan ons om volgend seizoen voor de prijzen te spelen. Ik weet niet of dat de doelstelling gaat worden, maar een club als Quick moet altijd om de titel meedoen. Althans, dat vind ik."

HARDLOPEN Wel zullen de supporters van AFC Quick 1890 een andere Van Westerlaak zien. Hij maakt nog altijd enorm veel meters, maar dan nu als rechtsback of middenvelder. ,,Nee, geen aanvaller meer. Laat mij het vuile werk voor andere maar opknappen", aldus de 31-jarige voetballer. ,,Wat mijn positie volgend seizoen gaat worden, is nog niet bekend. We gaan straks in juli twee weken met de nieuwe selectie trainen om vervolgens de zomerstop in te gaan. Daarna begint de echte voorbereiding en zal meer duidelijk worden."

Tot die tijd blijft Van Westerlaak in conditie door zijn loopschoenen te slijten. Hardlopen is iets wat veel voetballers in de zomerstop liever niet doen, maar deze dertiger wel. Zo staat hij aankomend weekend aan de start van de halve marathon van Amersfoort. ,,Dat is vorig jaar begonnen als grapje met de elftalleider van Cobu Boys. Datzelfde weekend hadden we nog een nacompetitiewedstrijd en toch liep ik hem in één uur en vijfendertig minuten. Aardig snel, al zeg in het zelf. Ik had daarna geen benen meer over, maar ach. Zondag hoop ik weer zo'n snelle tijd te lopen en daarna gaat de focus op AFC Quick 1890."