• Eigen foto

Vasco van der Valk mee in top Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft

AMERSFOORT Met een vijfde en een zesde plaats tijdens de eerste ronde op de Nürburgring heeft de jonge Amersfoortse motorcoureur Vasco van der Valk (17) laten zien mee te kunnen in de top van het prestigieuze Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft (IDM). Met topsnelheden van zo'n 250 kilometer per uur vocht de scholier van het Corderius College op een voor hem nog onbekend circuit een harde strijd uit met een sterk internationaal veld.

Van der Valk heeft afgelopen weekend gelijk indruk gemaakt in het IDM door zich voorin te laten zien op zijn Yamaha YZF-R6 supersportmotor. Op vrijdag liet de jonge coureur zich niet van de wij brengen toen de baan door regen nat was, door gelijk in de eerste training een tweede plaats te pakken. Een opvallende prestatie, omdat hij nog erg weinig ervaring met de 600cc motor heeft. In de daaropvolgende trainingen was het circuit in de Duitse Eifel droog, waardoor het voor Van der Valk lastiger werd om de meer ervaren coureurs bij te houden. Uiteindelijk resulteerde dit in een 10e startplaats voor beide races; de eerste gelijk al op zaterdag en de tweede op zondagmiddag.

Op een voor hem nieuw circuit moest hij in de eerste race de zeer ervaren koplopers nog laten gaan, maar al snel had hij de juist snelheid te pakken, wat hem op zaterdag na een rondenlang gevecht een zeer nette vijfde plaats opleverde. In de tweede race op zondag meldde hij zich gelijk brutaal bij de koplopers, tot een klein technisch probleem bij het terugschakelen ervoor zorgde dat hij die kop van het veld moest laten gaan en zelfs even buiten de baan kwam. Hierdoor verloor hij de aansluiting met de koplopers, maar hij herstelde zich snel en draaide aan het einde van de race dezelfde rondetijden als de koplopers. Uiteindelijk resulteerde dit in een verdienstelijke zesde plaats en de belangrijke wetenschap dat hij dezelfde snelheid als de beste Duitse coureurs heeft.

Vasco over zijn races: ,,Dat ging best goed! In de eerste race moest ik nog wat wennen aan het tempo, maar in de tweede race kon ik gelijk mee. Helaas had ik een klein probleempje met de 'quickshifter', waardoor ik de aansluiting met de leiders verloor, maar ik weet nu dat ik ze wel kan hebben! Ook gaaf om te zien hoe goed mijn team werkt, alle mensen van SWPN hebben me fantastisch ondersteund. Ook een extra 'shoutout' naar mijn sponsoren: een aantal Amersfoortse bedrijven helpt me hierbij, maar ook www.ichwillmeinmotorradloswerden.de, een Nederlands bedrijf dat samen met mij naam aan het maken is in de Duitse motorwereld."