• Bij de vorige Marathon Amersfoort waren deelnemers uit 32 landen vertegenwoordigd.

    Lianne van Veen

Veel interesse buitenlandse atleten voor Marathon Amersfoort

AMERSFOORT Tijdens de laatste editie van de Marathon Amersfoort stond er tussen de ruim vijfduizend deelnemers ook een grote groep buitenlandse atleten. ,,De interesse van andere landen voor onze marathon verbaast ons elk jaar weer", zegt woordvoerder Jaap Hengeveld van de Marathon Amersfoort. ,,Bij de laatste editie hebben we deelnemers uit maar liefst 32 landen mogen verwelkomen. Dat is toch supergaaf! Ik heb een tijdje geleden een belrondje gedaan langs de hotels in en om Amersfoort. Het bleek dat gedurende het marathonweekeinde in juni praktisch elk hotelbed bezet was."

Wat we horen van onze buitenlandse deelnemers is dat onze marathon in de eerste plaats wordt gekozen vanwege de sfeer die wij rondom het hardlopen organiseren. De cross-over met cultuur neemt daarin een belangrijke plaats in. Op het Eemplein en langs de route live muziek, dj-s en drumbands; het maakt van hardlopen in Amersfoort echt een feest. Maar ook de route door onze binnenstad speelt mee. Een Amerikaanse marathonloopster zei eerder tegen mij 'Amersfoort, it's such a cosy city!'"

FINNEN Deelnemers voor de aanstaande editie op 16 juni komen onder meer uit Noorwegen, Finland, Duitsland, Zweden, Ierland, Engeland, maar ook Canada en Indonesië. Hengeveld: ,,Onlangs heb ik contact gelegd met twee Finse deelnemers: Antti Jaakkola en Hanna Näätsaari, uit Helsinki. Dit jonge echtpaar loopt samen de Meander Halve Marathon. Voor Hanna is het haar eerste halve. De reis heeft ze van Antti als huwelijksgeschenk gekregen. Mooi he? Antti vertelde me dat Helsinki een echte loopstad is. Vanaf het Olympisch stadion, dat middenin de stad ligt en genoemd is naar de Finse midden- en lange afstand atleet Paavo Nurmen, kun je door een park van maar liefst 10 kilometer lengte lopen. Finnen vinden sport heel belangrijk. Wist je dat Finse leerlingen de minste lesuren en het minste huiswerk hebben, veel tijd besteden aan sport en spel en beter scoren wat betreft schoolprestaties dan welk ander land ook?"

Hij vervolgt: ,,Komende vrijdagavond heb ik tijdens de radio uitzending van EVA sport, het wekelijkse radioprogramma dat ik samen met Arjan Klaver verzorg, een telefonisch interview met een Noorse deelnemer. Hij komt in juni samen met zijn zoon naar Amersfoort. Deze Morgan Adolfsen heeft zich ingeschreven voor de Fonkel marathon 42 km. Zijn zoon Noah is 18 jaar en loopt de Campina 10 km, voor hem zijn eerste 10 kilometer. Morgan vertelde mij dat hij over enkele weken de Boston Marathon loopt. Amersfoort wordt zijn vijftiende marathon."

De buitenlandse gasten worden volgens Hengeveld traditiegetrouw uitgenodigd in Kadecafé, na afloop van de marathon op zondagmiddag. ,,Onze voorzitter Jaco Uittenbogaard bedankt ze dan voor hun bezoek aan Amersfoort en hun deelname aan de marathon. Naar een recent idee van de Amersfoortse hardloper Jochem Weijzen organiseren we voor onze buitenlandse atleten op zaterdag een warming-up run. Een korte verkenning van het parcours door onze mooie binnenstad."

Meer op www.marathonamersfoort.nl.