• Deelnemers aan een eerdere editie wachten aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren op het startsein.

    Marathon Amersfoort
  • Deelnemers aan een eerdere editie wachten aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren op het startsein.

    Marathon Amersfoort

Vijfde editie trainingsmarathon

AMERSFOORT Een groep van ruim honderd mannen en vrouwen vertrekt zondag 27 januari om klokslag 9.00 uur vanaf het Lieve Vrouwekerkhof voor de speciale 'trainingsmarathon', georganiseerd door de stichting Marathon Amersfoort. Aan de voet van de toren zal wethouder Hans Buijtelaar door het luiden van een bel het startsein geven voor de vijfde editie van de jaarlijkse loop tussen Amersfoort en Utrecht.

Het kleinschalige maar zeer populaire evenement is volgens de organiserende stichting de 'meest exclusieve loop van het jaar'. De exclusiviteit is volgens de organisatoren Mik Borsten en Jaap Hengeveld ook te wijten aan de beperking van het aantal deelnemers. ,,Er kunnen maximaal zo'n honderd lopers meedoen", zegt Mik Borsten.

,,Ook deze keer was de animo weer bijzonder groot en was de startlijst weer in no-time gevuld. De afspraak is dat iedereen zich netjes aan de verkeersregels houdt. Het is immers geen wedstrijd. En misschien dat ook wel de charme; het is vooral een sociaal gebeuren, een samenkomst van meer ervaren lopers uit de regio. We zitten weliswaar nog midden in de winter, maar de lente gaat lonken."

HALVE Volgens Mik Borsten is de afstand tussen de 'Lange Jan' en de Utrechtse Dom exact 21 kilometer. ,,Hardlopers die van Utrecht ook terug lopen naar Amersfoort leggen hiermee precies 42 kilometer af. Een volle marathon dus."

WEGH DER WEEGEN De route die de deelnemers volgen loopt via de Utrechtseweg, over het fietspad aan de noordzijde van de Amersfoortseweg en via Soesterberg naar Utrecht. Volgens medeorganisator Jaap Hengeveld wordt -een deel van- de N237 ook wel de 'Wegh der Weegen' genoemd. ,,Deze provinciale weg tussen Amersfoort en Utrecht is rond 1650 ontworpen door Jacob van Campen", legt Hengeveld uit.

,,De weg was destijds kaarsrecht en diende als voorbeeld voor onder andere de Zeestraat van Den Haag naar Scheveningen. De naam 'Wegh der Weeghen' is afkomstig uit een gedicht van Everard Meyster. Als de deelnemers zondag eventjes inhouden onder het ecoduct bij Soesterberg, kunnen ze het gedicht van Meyster lezen."

VERBINDING ,,Met deze trainingsmarathon leggen we letterlijk een sportieve verbinding tussen de beide grootste steden van de provincie", zegt Hengeveld. ,,Maar het vormt ook de start van het voorjaarsprogramma van de Marathon Amersfoort, zondag 16 juni. Denk aan onze open trainingen voor halve en hele marathonlopers, de film over hardlopen in theater Lieve Vrouw en de avond over gezondheid en hardlopen in Meander MC. Met al onze activiteiten, ook de clincs op de basisscholen en de maandelijkse ParkRuns in en om Amersfoort, willen we het plezier dat je kunt beleven aan hardlopen overdragen."

Naar verwachting arriveren de eerste lopers weer terug op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort rond 12.30 uur.