• Wie van een pittige tocht met veel klimmen en dalen houdt, trekt de wandelschoenen aan voor een tocht van 10, 15 of 20 kilometer.

    Hans Kerchman

Vijfde editie Vlasakkerloop door bos, duinen en zandvlaktes

AMERSFOORT De vijfde editie van de Vlasakkerloop wordt op 28 oktober gehouden. Naast hardlopen biedt dit Amersfoortse evenement ook wandelaars de kans om het geheim van de Vlasakkers te ontdekken. De vergezichten bij helder weer zijn ongekend. Wie van een pittige tocht met veel klimmen en dalen houdt, trekt de wandelschoenen aan voor een tocht van 10, 15 of 20 kilometer.

De Fletcher wandelroutes bereiken dit jaar meer Vlasakkers dan andere jaren. Op de laatste zondag van oktober gaan zowel de 20 als 15 kilometer over het hier voor opengestelde natuurgebied de Vlasakkers. Alle afstanden kennen een aanloop via bos Birkhoven en een deel van de Korte Duinen. Via het tunneltje onder het spoor van Amersfoort naar Utrecht en het Heezerspoor Oost bereiken de wandelaars het natuurgebied de Stompert. De twee langste routes duiken dan het natuurgebied de Vlasakkers in. Via de baileybrug die op het terrein is neergelegd, ontvouwt zich het natuurgebied met zijn mooie vergezichten. Het gaat steeds op en af. Dan weer door een bospassage en even later weer over open terrein met steeds weer andere vergezichten.

KORTE DUINEN Alle wandelroutes voeren de deelnemers over een deel van het heuvelachtige gebied van de Stompert en naar de Korte Duinen. Voor het merendeel zijn het bospaden, maar ook duinen en zandvlaktes staan op het programma. In de afgelopen vier jaar deden steeds meer dan tweehonderd wandelaars aan de Vlasakkerloop mee. De routes die de wandelaars kunnen lopen, zijn vergelijkbaar met die van het Soester wandelweekeinde, dat meer dan 3000 deelnemers trekt. ,,We dagen deze deelnemers uit om ook deel te nemen aan de Fletcher wandeltochten. Het natuurgebied de Vlasakkers is uniek in de omgeving en een bezoek meer dan waard", aldus Ries de Beer. Hij is de bedenker en al vijf jaar een van
de organisatoren van de Vlasakkerloop. ,,We verwachten een groei te zien in het aantal wandelaars dat aan de Vlasakkerloop gaan deelnemen." De start van de wandeltochten is bij Fletcher Hotel het Witte Huis aan de Birkstraat, pal naast de organiserende vereniging AV Triathlon. De finish is voor het clubhuis van AV Triathlon. Wandelaars kunnen zich voorinschrijven. Hierbij hebben ze tot en met 30 september ook de mogelijkheid om een hardloop- annex wandelshirt te bestellen. Op de dag zelf kan er ook nog worden ingeschreven.

RACERUNNING De Vlasakkerloop is ook voor hardlopers. Na de start van de wandelafstanden tot 10.15 uur start om 10.30 de Univé 10 kilometer cross door Birkhoven en Korte Duinen. Om 12.00 begint de Liberty 5 kilometer met aansluitend vanaf 13.00 uur een kidsrun over 2 en 1 kilometer. Nieuw dit jaar is de wedstrijd voor racerunners, die met succes in juni al hebben kunnen meedoen aan de eerste Wallenloop in Nieuwland. De Vlasakkerloop wordt afgesloten met de Keskin 10 mijl, die ook naar en over het heuvelachtige terrein van de Vlasakkers gaat. Deze loop over 16 kilometer geldt bij uitstek als een ideale voorbereiding voor de Zevenheuvelenloop van Nijmegen.
Meer informatie is te vinden op www.vlaasakkerloop.nl.