• Drie Amersfoortse voetballers bij VVOG in Harderwijk. Harrie Kersten, Jeffrey Snijders en Bas Wobbes.

    Foto Rinus van Denderen

Drie Amersfoortse musketiers bij VVOG

AMERSFOORT In de jeugd speelden Harrie Kersten, Jeffrey Snijders en Bas Wobbes met elkaar bij AFC Quick 1890 en aankomend seizoen dragen ze alle drie het shirt van derde divisionist VVOG. Het drietal wil zich in Harderwijk nog meer in de kijker spelen.

Jeroen van der Veer

Terwijl de eerste voetbalelftallen in Amersfoort afgelopen week pas zijn begonnen met trainen, zijn Harrie Kersten, Jeffrey Snijders en Bas Wobbes al enkele weken bezig. Niet op de velden in hun woonplaats, maar in Harderwijk. Kersten en Snijders speelden daar al langer en sinds aankomend seizoen voegt ook Wobbes zich bij het gezelschap. De drie musketiers rijden voortaan met z'n drieën naar VVOG en willen daar doen wat ze in de jeugd bij AFC Quick 1890 ook altijd deden; laten zien dat ze hard werken kunnen combineren met goed voetballen.

Als jonge straatschoffies gingen Snijders en Kersten al met elkaar om. Ze waren even oud, groeiden samen op en hadden dezelfde liefde; voetbal. Bij de Amersfoortse club AFC Quick 1890 wist iedereen dat het tweetal zeer getalenteerd was en ook teamgenoten beseften dit. Zij leverden vrijwel altijd de bal bij het tweetal in, waarna er vanzelf veel doelpunten volgden.

OVERGANG Ook Wobbes, iets jonger dan het tweetal, bleek een klik te hebben met Snijders en Kersten. Het drietal bleek niet te stoppen voor tegenstanders en in de A1 en het eerste zag het grote publiek dit ook. Toen Snijders twintig jaar oud was, vertrok hij naar derde divisionist VVOG. ,,Die overstap maakte ik op de laatste dag dat dit kon", blikt de inmiddels 23-jarige terug. ,,Die kans kon ik niet laten liggen."
Ook Harrie Kersten leek mee te gaan, maar hij koos er uiteindelijk voor te blijven: ,,Ik had met Quick afgesproken te blijven en ik zou een jeugdteam trainen. Natuurlijk twijfelde ik, maar ik ben iemand van zijn woord."

ERVARING Snijders werd in Harderwijk vleugelverdediger en pakte direct een basisplaats. Iets wat Kersten, die een jaar later ook kwam, niet direct lukte. ,,De belangstelling van VVOG bleef en ik hoorde van Jeffrey goede verhalen. Ik ben dus ook gegaan en kwam het eerste half jaar op de bank terecht. Achteraf gezien was dat misschien goed voor mij ontwikkeling, alleen ging het voor mijn gevoel te langzaam."
Het geduld van de inmiddels 23-jarige Kersten werd beloond en ook hij kwam in de basis. Snijders als back, Kersten als middenvelder. ,,Inmiddels durf ik wel te zeggen dat wij vaste basisspelers zijn. Veel mensen in Amersfoort wisten wel dat wij goed waren, maar niet veel mensen hadden dit verwacht. Jeffrey heeft al bijna honderd duels in de derde divisie achter zijn naam en ik heb er inmiddels ook een flink aantal."

GEEN SPIJT Aankomend seizoen krijgt het tweetal gezelschap van Wobbes. De aanvallende middenvelder speelde in het verleden bij CJVV, Quick en Hoogland en wil nu bij VVOG hetzelfde doen als zijn maatjes. ,,Ik ga zeker voor een basisplaats", aldus Wobbes (23). ,,Toen wij met Hoogland naar de derde divisie waren gepromoveerd, werd gevraagd of ik spijt had dat ik mijn ja-woord had gegeven aan VVOG. Een stomme vraag, vind ik. Het zaterdagvoetbal is zo anders dan het zondagvoetbal. Dat is niet met elkaar te vergelijken. Meer beleving, een hoger niveau en een mooier podium om jezelf te laten zien."

MENTALITEIT Snijders gaat beginnen aan zijn vierde seizoen en hij heeft al naam gemaakt op de amateurvelden. Kersten over zijn teamgenoot: ,,Hij heeft alles wat je als moderne back moet hebben. Snelheid, een schitterende pass en hij is spijkerhard." De verdediger hoort het wat ongemakkelijk aan en vult aan: ,,Ik ga met een ander rugnummer spelen. Ik kreeg een beetje de naam als 'schopper' en daar wil ik van af. Daarom speel ik nu met nummer 2 in plaats van 25."

Wobbes hoort zijn teamgenoten aandachtig aan en kan er wel om lachen. ,,Je doet Jeffrey tekort als je hem schopper noemt. Hij is meedogenloos en staat zijn mannetje, waar zie je dat nog? Jongens die de mouwen opstropen en alles willen geven voor de bal. Zo is Harrie ook. Er zijn maar weinig spelers die van hem een duel kunnen winnen. In de derde divisie lopen veel oud-profs en Jeffrey en Harrie laten zien dat ze niet voor hen onder doen."

RITJE NAAR HARDERWIJK Zelf moet de van Hoogland overgekomen aanvaller zijn plekje zien te veroveren bij de derde divisionist uit Harderwijk. ,,Dat gaat hem lukken", zegt Kersten zelfverzekerd. ,,In de voorbereiding doet hij het goed. Bas heeft al twee keer gescoord. Een keer uit een pass van mij en een keer uit een assist van Jeffrey. Is toch mooi? Die klik is er nog steeds."

Het komende jaar zullen de drie Amersfoorters vier keer in de week samen in één auto naar Harderwijk en terug rijden. ,,Het is jammer dat Amersfoort geen topamateurclub heeft", sluit Kersten af. ,,Dat verdient de stad, maar goed... het is niet anders. Wij reizen met alle liefde naar Harderwijk en met z'n drieën gaat dat ritje toch sneller dan alleen. Zeker als Jeffrey rijdt: die is net Max Verstappen."