• Rinus van Denderen

Voetbaldier Mark Visser gaat de uitdaging bij HVC aan

AMERSFOORT Mark Visser is niet bang en grijpt dan ook met beide handen de uitdaging aan om HVC weer op de voetbalkaart te zetten. Als geen ander beseft hij dat het een hels karwei wordt, maar weglopen doet hij niet: ,,Als het lukt wat wij in onze hoofd hebben, gaan we voor het kampioenschap." Opeens kwam het bericht naar buiten: Mark Visser nieuwe trainer van het eerste van HVC. Het was een mededeling die veel mensen in Amersfoort niet zagen aankomen en daarom geniet de 51-jarige er ook zo van. Hijzelf las ook de berichten en uitslagen van HVC dit seizoen, maar de trainer wil daar doorheen kijken. ,,We gaan op nul beginnen en weer zorgen dat HVC op de voetbalkaart komt."

Jeroen van der Veer

Wie de geschiedenis bekijkt, ziet dat Visser al jarenlang op de Amersfoortse voetbalvelden rondloopt. Er zijn maar weinig verenigingen die niet op zijn cv staan. Is het niet als voetballer, dan wel als trainer. ,,Overal waar ik actief ben geweest, ging ik de uitdaging aan. Ik hou ervan om mensen te verrassen. Dingen zijn niet onmogelijk als je erin gelooft."

GELOOF IN DE PLANNEN Het zijn woorden die met veel overtuiging worden uitgesproken. Bij Hooglanderveen legde hij de bouwstenen voor het succes van nu, bij voetbalvereniging Hoogland trainde hij het tweede team en schopte Visser het tot de hoofdklasse en ook bij het tweede van Quick werd promotie gerealiseerd. ,,Bij Quick promoveerden het eerste en het tweede afgelopen jaar en gaat het dit seizoen opnieuw goed. Ik heb het dan ook erg naar mijn zin, maar het begon weer te kriebelen. Ik wil graag een eerste team onder mijn leiding hebben."

Op dat moment was Visser al diverse keren benaderd door HVC en werd er zo nu en dan over gesproken. Toch hapte de oefenmeester niet direct toe en twijfelde hij een maand of drie. ,,Uiteindelijk heb ik toch gekozen om ja te zeggen, omdat ik geloof in de plannen die er zijn. Vorig jaar is HVC begonnen met een nieuw bestuur, maar waren ze te laat met spelers halen. Daardoor verloopt dit seizoen voor hen ook teleurstellend."

REDDINGSPLAN Met clubmensen aan het roer en Visser als hoofdtrainer hoopt HVC weer te kunnen bouwen. De ervaren oefenmeester moet dan ook zorgen voor de eerste bouwstenen bij de roemruchtige club. ,,Deze vereniging heeft de mooiste geschiedenis van Amersfoort. Er lopen hier nog een paar echte clubmensen en juist voor deze gasten wil ik het doen. Het is zeker geen eenvoudige klus, maar ik ben er van overtuigd dat het met elkaar gaat lukken. Dat verdient de voetbalvereniging."

Een soort reddingsplan voor HVC werd vorig jaar ook bedacht, maar zoals gezegd en geschreven: die kwam te laat op gang. Momenteel valt er weinig te genieten op het sportpark en verloor HVC afgelopen weekend nog met 12-0 van buurman Cobu Boys.

EIGENWIJS Toch wil de in Nieuwland woonachtige Visser daar doorheen kijken. Er moet een nieuwe frisse wind gaan waaien en daar wil hij zich voor inzetten. Met het nu al aantrekken van Visser hoopt de vereniging op tijd te zijn en te profiteren van zijn netwerk. Toch beseft de oefenmeester dat dit een alles behalve eenvoudige klus gaat worden. ,,Het is een gigantisch project en daar hou ik van. Mensen zullen zeggen dat het onmogelijk is en daarom wil ik juist het tegendeel bewijzen. Ik blijf toch die eigenwijze Visser, hè."

NETWERK Visser is nu al bezig met volgend seizoen. Uiteraard wil hij bij AFC Quick goed afsluiten en zal hij niet verzaken, maar op de achtergrond is zijn focus óók op HVC gericht. ,,Dat er het een en ander moet gebeuren, lijkt mij logisch en dat beseft ook iedereen. Er zullen spelers benaderd moeten worden. Aan wie ik denk, vraag je? Dat kunnen voetballers zijn met wie ik in het verleden heb gewerkt, huidige spelers van HVC en misschien wel hele verrassende namen. Nu is het een voordeel dat ik bij veel verenigingen heb gezeten. Mijn netwerk is groot en ik weet zeker dat HVC voor veel voetballers interessant kan zijn."

Bang dat HVC een duiventil wordt van vreemdelingen, is Visser niet. ,,Mijn kracht als trainer is het feit dat ik een team kan maken. Ik vind gezelligheid erg belangrijk. Daarom zal je mij ook nooit bij een vereniging buiten Amersfoort zien. Ik wil op de fiets naar de club kunnen, zodat ik een biertje met de jongens kan doen. Dat zal bij HVC niet anders zijn. Oké, er zullen dan wel veel nieuwe gezichten komen... maar ik weet zeker dat het een collectief wordt."

BEETJE BLUFFEN Doelen heeft Visser er ook al voor zichzelf gesteld. Als zijn plannen gaan lukken, wil hij in de vierde klasse meedoen om de prijzen. ,,Mensen die dit lezen, zullen wel lachen. Dat mag, maar dan hoop ik wel dat ze mij gelijk geven als het daadwerkelijk lukt. Natuurlijk bluf ik een beetje, alleen ik ben wel ervan overtuigd dat we met HVC weer iets moois neer kunnen zetten. Daarom ga ik deze uitdaging ook heel graag aan."