• Dennis van Loevezijn is een van de zeventig deelnemers die straks in Club Pelikaan fietst. 

    René Tuinte

'We gaan met z'n allen echt afzien'

AMERSFOORT Over een kleine twee weken staan zo'n zeventig fanatiekelingen in Club Pellikaan zichzelf vier uur lang in het zweet te spinnen. Tijdens de spinningmarathon wordt geld ingezameld voor het goede doel en dit is georganiseerd door een groep uit Zeewolde. ,,In Amersfoort heb je schitterende faciliteiten om dit te doen. Deze marathon wordt loodzwaar, maar we doen het niet zonder reden. Kanker moet de wereld uit."

Jeroen van der Veer

 

Vier uur lang op de pedalen staan, niet van de fiets kunnen stappen en vol gas sporten. Het is geen gemakkelijke opgave en toch waren de beschikbare plaatsen binnen no-time vergeven. De deelnemers van de spinningmarathon komen uit Amersfoort, maar ook van verder. ,,We gaan met z'n allen keihard afzien", aldus organisator Dennis van Loevezijn. ,,Maar hé, wat is afzien? Mensen met kanker moeten soms jarenlang afzien. Dan stelt vier uur toch niets voor."

 

ICOON Daar slaat Van Loevezijn de spijker op de kop. De organisator is samen met Patricia Thoen en Arnoud Bostelaar al een jaar bezig om allemaal activiteiten op poten te krijgen. Allemaal hebben ze als doel om zoveel mogelijk geld op te halen en de teller staan inmiddels op 15.000 euro. Eén van de goede doelen acties wordt in Amersfoort gehouden bij Club Pellikaan. ,,Daar hebben ze met Maggie Wallet een icoon in de sportwereld lopen. De beste spinninginstructrice die er is. Dat past bij ons; als we iets doen, willen we het goed doen. Althans, goed is niet goed genoeg. We willen het beste. Mensen sponsoren het goede doel en wij vinden dat we dan ook iets moeten teruggeven."

 

ALPE D'HUEZ Dat teruggeven gaat dus gebeuren in vier uur afzien. Op zondag 18 februari zullen van 12.00 uur tot 16.00 uur zeventig fanatiekelingen de spinningmarathon fietsen. Als de fietsen vanuit Almere in Amersfoort zijn aangekomen, zal het los gaan. ,,Het gaat fantastisch worden", aldus Van Loevezijn. ,,Er komt een cartoonist die de deelnemers tijdens het sporten gaat natekenen en musicalgroep De Springplank gaat bijvoorbeeld iets met muziek doen, waardoor de deelnemers ook een tempo harder moeten fietsen."

Even rustig doortrappen zit er dus niet in en men zou zichzelf in het zweet gaan werken. Ook Thoen, Loevezijn en Bostelaar zullen op de fiets stappen en daarmee slaan ze twee vliegen in één klap. Zo kunnen ze namelijk ook trainen voor de beklimming van de Alpe d'Huez. Sinds vorig jaar had het trio de behoefte iets voor Nederland te doen. ,,Veel goede doelen zijn voor het buitenland, terwijl het in Nederland ook niet altijd even goed gaat. Daar wilden wij iets aan veranderen."

 

GELD OPHALEN En dus kozen ze voor iets lastigs, want fietsen en Loevezijn zijn nou niet de beste vrienden. ,,Hou maar op. Ik heb echt al jaren niet op een fiets gezeten en daarom willen we juist dit doen. Wij willen ook kapot gaan om zo het doel te bereiken. Net als kankerpatiënten."

Tijdens het trainen is hij dan ook al diverse keren onderuit gegaan. Klikpedalen waren daarvan de oorzaak. Toch staat Loevezijn weer op. ,,We willen de Alpe d'Huez drie keer beklimmen. Vanaf juni 2017 zijn we bezig met geld inzamelen en doen dat een jaar lang. Mijn hele leven staat op zijn kop hierdoor, maar we willen dit zo graag. We zitten nu al op 15.000 euro en hopen op minimaal het dubbele."

 

Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina 'Wij fietsen tegen kanker'.