• Cruyff Footbal - by Team Jonk

Workshop Cruyff Football in Amersfoort

AMERSFOORT Cruyff Football, verantwoordelijk voor de verspreiding van de voetbal- en opleidingsvisie van Johan Cruijff, houdt op 20 oktober bij AFC Quick 1890 in Amersfoort een workshop over het trainen, spelen en coachen in de wedstrijdvorm 6-tegen-6. Doel is clubs en trainers uit de regio rondom Amersfoort  te helpen bij het omgaan met de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Arjan Klaver

Vanaf aankomend seizoen stapt het Nederlandse jeugdvoetbal definitief over op de nieuwe wedstrijdvorm 6-tegen-6 voor pupillen in de leeftijdsgroepen Onder 8 en Onder 9. In het seizoen 2018/2019 volgt de Onder 10 dit voorbeeld en zullen ook de Onder 11 en Onder 12 in een aangepaste vorm gaan spelen (8-tegen-8). Deze grootschalige hervorming volgt vanuit het thema 'spelen in kleinere ruimtes' en de noodzaak tot verbetering van het Nederlandse jeugdvoetbal. ,,Door de nieuwe wedstrijdvormen wordt niet enkel de technische vaardigheid en creativiteit van spelers vergroot, maar neemt ook het spelplezier toe door meer balcontacten en kleinere veldafmetingen die beter aansluiten bij de kenmerken van kinderen van deze leeftijden", aldus Henk van Hoorn. Hij is namens de businessclub van Quick 1989 de organisator van deze workshop. 

AJAX ,,Het initiatief tot de veranderingen, mede gebaseerd op voorbeelden in België, Spanje en Duitsland, is in 2013 genomen vanuit de jeugdopleiding van Ajax onder leiding van Wim Jonk en Johan Cruijff, met de introductie van de zogenoemde Twin Games. Na succesvolle pilots met Betaald Voetbal Organisaties, voorlichtingsbijeenkomsten en uiteindelijk een democratische stemming, zijn de nieuwe wedstrijdvormen in januari 2017 officieel geadopteerd door de KNVB."      

WORKSHOPS Na de opzet en invoering van Plan Cruijff en het gezamenlijke vertrek bij Ajax heeft Johan Cruijff Wim Jonk en zijn team gevraagd zijn visie verder te verspreiden. Vanuit die gedachte organiseert Cruyff Football - by Team Jonk, als grondleggers van de hervormingen, van september tot en met december een landelijke tour met 14 regionale workshops voor amateurclubs en trainers. In een drie uur durende interactieve avondsessie, een combinatie van theorie en praktijk, wordt uitgelegd hoe de veranderingen vertaald kunnen worden in trainingen, wedstrijden en coaching van kinderen.

,,Namens Cruyff Football wordt de workshop verzorgd door Michel Hordijk en Jasper van Leeuwen, respectievelijk de voormalig coördinator Onderbouw en manager Jeugdscouting van AFC Ajax, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn geweest voor de opzet, promotie en uitrol van het Twin Games spelconcept", aldus Van Hoorn tot slot die er tevens aan toevoegt dat op 21 september nog een interessante avond wordt georganiseerd door de proactieve businessclub. ,,Dan zullen wij onze business club op spectaculaire wijze lanceren via een inspiratiesessie met Wim Jonk en Ruben Jongkind. Het programma begint om 19.30 uur ten duurt tot 23.00 uur."

De workshop bij gastheer AFC Quick 1890 begint om 18.30 uur en is toegankelijk voor trainers, coördinatoren, bestuurders en overige geïnteresseerden uit de regio rondom Amersfoort.  Aanmelding is mogelijk via het Educatie gedeelte op de website cruyfffootball.com.