• ,,Dat we onderuit gingen tegen PVCV hadden we misschien even nodig - , zegt Yücel Yagli.

    Rinus van Denderen

Yücel Yagli wil met APWC finales winnen en promoveren

AMERSFOORT Twee duels is APWC verwijderd van een plek in de tweede klasse en zondag moet de eerste stap gezet worden. Door het vasten tijdens de ramadan zijn het zware weken, maar van opgeven wil niemand weten. ,,Ik wil met deze club promoveren."

Jeroen van der Veer

Het was in de eerste dagen niet eenvoudig, moet Yücel Yagli bekennen. De 29-jarige speler van APWC moest wennen aan het nieuwe ritme van eten en drinken, maar hij is maar wat trots dat hij mee kan en mag doen aan de ramadan. Dat hij met zijn teamgenoten strijdt om een plek in de tweedeklasse maakt het voor Yagli dit jaar nog iets zwaarder. ,,Maar", benadrukt de middenvelder. ,,Wij halen er ook juist kracht uit."

Tussen zonsopkomst en zonsondergang eet of drinkt Yagli niet. Hij noemt het een maand van bezinning, waarin de inwoner van Amersfoort nog meer kan nadenken over het bestaan. ,,Het is daarnaast één van de verplichtingen van het geloof, die ik met alle liefde aan ga. Je gaat erdoor nog meer stil staan bij hoe alles loopt in het leven en beseft je hoe slecht sommige mensen het hebben. Het vasten is zwaar, maar anderen hebben het veel zwaarder."

De woorden worden door Yagli zorgvuldig gekozen en hij straalt als er over het geloof wordt gesproken. Terwijl hij erover spreekt, zijn twee belangrijke dingen in het leven op de achtergrond aanwezig. De moskee in de Amersfoortse wijk Liendert en het trapveldje waar op dat moment jonge tieners aan het voetballen zijn.

WEDSTRIJD VERPLAATST Dat voetballen doen veel voetballers inmiddels al niet meer door de zomerstop, maar voor Yagli en zijn teamgenoten heeft het seizoen een vervolg gekregen. Doordat AFC Quick 1890 de titel pakte, moest APWC de nacompetitie in. Hierdoor moeten ze midden in de ramadan nog allemaal finales spelen, waarbij ze afgelopen weekend een flinke tik kregen. Ze gingen met 4-0 onderuit tegen PVCV en daardoor promoveerden ze niet en krijgen ze nóg een herkansing.

Dan moet er zondag afgerekend worden met Texel'94. In eerste instantie zou het duel op donderdagavond gespeeld worden, maar doordat de bezoekende ploeg op het late tijdstip geen boot terug kon halen is het verplaatst. ,,Voor ons gunstig", lacht Yagli. ,,De ramadan is dan net afgelopen."

GEEN EXCUUS Want, moet de ex-speler van Roda'46, Nieuwland en NSC bekennen: ,,Ons gehele team doet aan de ramadan en je merkt dat wij soms iets verzwakt zijn in deze periode. Waar andere teams bijvoorbeeld tijdens de drinkpauze water konden nemen, moesten wij het laten staan. Spoelen mocht wel, dus wij gebruikten de tijd om af te koelen."

Toch wonnen ze enkele wedstrijden en daar put het team kracht uit. ,,Wij als team zijn ijzersterk. We willen voor elkaar door het vuur gaan en vinden allemaal het geloof erg belangrijk. Ramadan gebruiken wij dan ook absoluut niet als excuses voor de nederlaag van afgelopen zondag. Dat lag gewoon aan onszelf."

VRAAGSTUK Waar profvoetballer Mohamed Salah (Liverpool) twijfelde of hij op de speeldag van de Champions League een dag zou over slaan om deze op een ander moment in te halen, is dat vraagstuk dit jaar nooit door het hoofd van Yagli gespookt. ,,Vroeger heb ik dat wel een keer gedaan, maar ik ben nu ouder en wijzer. Salah is profvoetballer en verdient zijn geld ermee. Dat is voor mij anders. daarom vind ik dat ik dit niet kan doen."

STABIEL Als aan de APWC-speler wordt gevraagd waarom zijn ploeg aanstaande zondag wel wint van Texel'94, komt er een grote lach. ,,Omdat de ramadan is afgelopen. Haha, nee sorry. Dat is natuurlijk een geintje. Weet je wat het is. Wij hebben een uitstekende selectie en de laatste weken ging het uitstekend. We wonnen veel en ook in de nacompetitie ging het goed. Tot PVCV kwam en wij keihard onderuit gingen. Het klinkt gek, maar dit hadden wij misschien even nodig." Hiermee doelt de creatieve middenvelder op het feit dat de paarswitten misschien wel te veel op een wolk leefden. ,,We zijn met beide beentjes op de grond gezet. Quick werd kampioen omdat zij stabiel waren en dat zijn wij niet. Dat blijkt nu ook weer. Na een goede reeks, hebben wij vaak een slecht duel. Laat dat dan afgelopen weekend zijn geweest."

DOORGROEIEN Als het team zaterdag op eigen veld afrekent met Texel, dan wacht die week daarop de grote finale. Nog twee overwinningen zijn ze verwijderd van de tweedeklasse. ,,Ik wil met deze club de stap hoger komen. In het verleden heb ik in de jeugd bij IJsselmeervogels en Spakenburg gespeeld en leek er een mooie voetbaltoekomst te zijn. Blessures zorgden er echter voor dat dit niet is gebeurd. Toen ik bij Nieuwland voetbalde ging ik naar APWC om het plezier weer te vinden. Dat heb ik gevonden, nu voetbal ik met vrienden. Ik vind het prachtig en wil doorgroeien met dit team. Het is nu voor ons de taak om dit seizoen goed af te sluiten."