• Foto Rinus van Denderen

Yannick Cornelisz scoort in meerdere opzichten

AMERSFOORT Waar voetbal voorheen het belangrijkste was in het leven van Yannick Cornelisz, is dat momenteel wel anders. Sinds kort vindt hij zijn plezier in andere zaken en is voetbal opeens een (belangrijke) bijzaak.

Jeroen van der Veer

Het is kwart voor zeven als Yannick Cornelisz samen met zijn vriendin aan de eetkamertafel zit. De twee eten hun warme maaltijd, voordat de volgende afspraak alweer gepland staat. Het leven van de twee twintigers is druk en wordt straks alleen maar drukker.

 

In november verwacht het tweetal een Cornelisz-junior en wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om het kleine wondertje straks met open armen te verwelkomen. Cornelisz, momenteel spelend bij NSC in Nijkerk: ,,Mijn vriendin is op een zondag uitgerekend en met NSC spelen we op zaterdag een verre uitwedstrijd. Dat gaat nog wel even een dingetje worden."

 

PRIMA LEVEN Met een grote glimlach vertelt Cornelisz over het vooruitzicht dat hij straks vader wordt. Sinds kort gaat het weer helemaal goed met de 26-jarige inwoner van Amersfoort. Blessureleed ligt achter hem, in voetbal heeft hij weer het plezier gevonden en ook op zijn werk gaat het perfect. ,,Ik heb eigenlijk niets te klagen", zegt hij trots. ,,Prima leventje zo."

 

NEDERLANDS ELFTAL De aanvallende middenvelder is nog maar 26 jaar oud, maar hobbelt al flink wat jaren rond in eerste elftallen. Bij IJsselmeervogels stond hij bekend als één van de grootste talenten, maar tot een doorbraak kwam het niet. Als tweedejaars A-junior koos hij voor minuten in het eerste elftal van DOVO en via Sparta Nijkerk en opnieuw DOVO voetbalt hij nu bij NSC. ,,En dat terwijl ik in de jeugd met Davy Pröpper en Marco van Ginkel op het middenveld van Vitesse speelde. Moet je nu eens zien. Ik zit thuis op de bank te kijken hoe Davy in het shirt van het Nederlands elftal scoort."

 

OVERTRAIND Een voetbalcarrière kan vreemd lopen, beseft ook Cornelisz. Toch heeft hij geen moment spijt van gemaakte keuzes. ,,Ik denk niet dat ik bepaalde dingen anders had moeten doen. Heb eigenlijk bij DOVO een toptijd gehad en vooral mijn eerste twee seizoenen waren super. Daarna ging ik één jaar naar Sparta Nijkerk en kwam vervolgens weer terug naar Veenendaal."

Dat huwelijk werd een minder mooie dan het eerste. Onder trainer Hans Kraay jr. had Cornelisz een basisplaats, maar hij bleek overtraind. ,,Ik was na zestig minuten steeds kapot. Uitgeteld. Moe. Ik kon dan echt niet meer. Wij dachten dat het aan mijn conditie lag en ging harder en meer trainen. Een foute beslissing, want ik bleek bloedarmoede te hebben en raakte overtraind."

Inmiddels is hij daar van af en loopt de baltovenaar weer vrolijk op het veld rond en zien de toeschouwers weer de oude Cornelisz. Een moderne nummer tien met veel scorend vermogen. ,,Ik heb nu vijf duels gespeeld en vijf keer gescoord. Daaraan merk je dat ik mij weer goed voel. Vrijwel alles gaat weer vanzelf en ik kan de negentig minuten makkelijk vol maken."

 

GEVOELSMENS Ook buiten het voetbal om is de Amersfoorter veel met sport bezig. Samen met Jelte Bakker (oud-voetballer van IJsselmeervogels, Veensche Boys, ASC Nieuwland) is hij actief bij het bedrijf Sportivate. ,,Dat is een organisatie in Amersfoort die staat voor groei in de maatschappij door middel van sport. Wij zijn veel bij basisscholen actief. Het sluit perfect aan bij mijn opleiding SPH en zit er goed op mijn plek."

Dat zit hij ook bij NSC, vertelt hij terwijl hij de borden opruimt in de keuken. ,,Veel mensen vragen aan mij waarom ik niet hoger voetbal. Dat is een goede vraag en een echt antwoord heb ik niet. Ik ben een gevoelsmens en het voelt goed bij NSC. De club is groter dan men denkt en het is er super gezellig."

 

SLEEPTOUW Op de vraag of de club uit Nijkerk ook zijn eindstation is, geeft Cornelisz geen antwoord. ,,Ik kijk het van jaar tot jaar. Zoals ik zei; ik ben een gevoelsmens. Natuurlijk wil ik ook ik ooit in de tweede divisie voetballen, maar dan moet de club mij wel erg graag willen hebben. Aan een plek op de bank heb ik niets."

Voorlopig ligt de focus op het huidige seizoen, dat is begonnen met een 2-2 gelijkspel tegen Urk. ,,Het wordt een mooi jaar. We hebben een jong team, waarvan ik denk dat we hoge ogen kunnen gooien. Ik ben één van de ouderen en moet het team een ook op sleeptouw nemen. Een mooie taak, waarvoor ik zeker niet wegloop." 

 

VADERSCHAP Dan kijkt Cornelisz opeens op zijn horloge en springt hij op: ,,Ik moet weg. Ik heb een afspraak om iets voor die kleine te kopen. Over twee maanden ben ik gewoon vader. Dat is toch prachtig?"