• Ibrahim El-Khalki en Yousef Amine zijn twee van de organisatoren van het zaalvoetbaltoernooi.

    Rinus van Denderen

Zesde editie ZER033 zaalvoetbaltoernooi moet verbinden

AMERSFOORT Op oudjaarsdag wordt in sporthal Zielhorst voor de zesde keer het ZER033 zaalvoetbaltoernooi gehouden. Een dag waarop de liefhebber in de watten wordt gelegd en waarbij de organisatie op verbinding tussen diverse mensen hoopt.

Jeroen van der Veer

Het begon allemaal zes jaar geleden, op 8 juni 2013, toen Ibrahim El-Khalki een voetbaltoernooi hield. Dit kleine zaalvoetbaltoernooi in Sporthal Midland bleek een succes en toen ging El-Khalki groter denken. Omdat er in die tijd veel problemen waren op oudjaarsdag, besloot de inmiddels 26-jarige een verbindende factor te worden en iets te doen voor de jeugd die zich anders op straat zou vervelen.

Al snel kwam het idee om zijn geliefde sport het werk te laten doen en diverse doelgroepen naar een sporthal te trekken. Het lukte de eerste editie, al kon er links en rechts nog wel wat beter. Inmiddels zijn we zes jaar verder en is het toernooi een begrip geworden en komen er elk jaar op 31 december ruim duizend mensen naar Sporthal Zielhorst om niets te missen van het spektakel.

GEMIS ,,Als ik aan vorig jaar terugdenk, krijg ik nog kippenvel", zegt El-Khalki. ,,Er waren hier zoveel kinderen die straalden. Die lach, daar doe je het allemaal voor. Geen eigenbelang of hebzucht; nee... een toernooi van Amersfoort, voor Amersfoort."
Het zijn woorden die recht uit het hart komen. Al langere tijd is El-Khalki één van de mensen die een voorbeeldfunctie heeft in de gemeente en die deze rol ook zeer serieus neemt. Dat heeft hij door zijn acties zelf afgedwongen en daar is hij maar wat trots op. ,,Weet je wat het is", begint hij aan zijn uitleg. ,,Toen ik klein was, miste ik iets tijdens Oud en Nieuw. De 31ste ging je naar buiten vervelen, wachtend tot het 00.00 uur was. Nu is dat anders. Met ZER033 heeft de stad nu iets om naar uit te kijken. Een evenement dat je niet wilt missen."

ZONNETJE Inmiddels heeft de Amersfoorter een mooie groep mensen om zich heen, die ervoor zorgt dat het evenement staat als een huis. Samen met Abdelmalik Jama, Majid Didouh en Yousef Amine vormt hij het kwartet dat de motor draaiende houdt. ,,Maar onze namen zijn niet belangrijk", aldus de 34-jarige Amine. ,,Wij staan in de schaduw en willen de deelnemers en toeschouwers in het zonnetje zetten."

SPECIAL GUEST Om vorig jaar te evenaren, moet de organisatie alles uit de kast halen. Het toernooi werd meer dan uitstekend bezocht en met Soufiane Touzani had het een special guest van wereldformaat. ,,Ook deze keer komt er weer een special guest", blijft Amine geheimzinnig. ,,Wie dat is, maken we nog niet bekend. Maar weet wel; je wilt erbij zijn. Het is echt een persoon die iedereen kent. Als je er niet bent, zal je achteraf balen."

GEEN DREMPEL Bij het toernooi is ruimte voor twintig teams en zij kunnen zich inmiddels al aanmelden. Flink wat ploegen hebben dit al gedaan en dat is niet eens omdat het prijzengeld zevenhonderd euro bedraagt. ,,Je merkt dat spelers hier graag bij zijn. We hebben een naam opgebouwd waar we trots op kunnen zijn", zegt El-Khalki. Spelers met Eredivisie-ervaring zullen ook schitteren op het toernooi en dat is voor de klantenbinding goed, denkt Amine. ,,Je wilt het publiek vermaak bieden. Spektakel, mooie acties en doelpunten. Al jaren laten we zien dat het hier gebeurt en dat is tof."

Op de tribunes zitten over de hele dag verspreid meer dan duizend personen. Kinderen, jongeren en ouderen die anders op straat hadden gehangen. Toeschouwers die genieten van het spelletje dat mensen verbindt. ,,Die verbindende factor vind ik nog altijd schitterend. Vrienden van vroeger ontmoeten elkaar weer in de zaal. Daarnaast is de diversiteit van mensen mooi om te zien", vindt Amine. ,,Jong of oud. Rijk of arm. Allochtoon of autochtoon. Iedereen loopt hier door elkaar. Dat is schitterend. Dit toernooi heeft geen drempel. Voor niemand."

DE GLIMLACH Ook het doel dat El-Khalki had toen hij begon, is niet veranderd. De onrust rondom Oud en Nieuw is minder en ondanks dat er geen bewijzen zijn, zal het zaalvoetbaltoernooi ongetwijfeld zijn steentje daaraan bijdragen. Dit is ook duidelijk voor de gemeente Amersfoort, die maar wat blij is met de vriendengroep die dit al zes jaar organiseert. Zo brengt burgemeester Bolsius vaak een bezoek aan het evenement. ,,Wij voelen de steun van de gemeente zeker en dat is fijn", aldus de initiatiefnemer. ,,Door hen, de vele vrijwilligers, indebuurt033 en hoofdsponsor EFM kunnen we steeds groter denken. Zo zijn er aankomend jaar echte eredivisiescheidsrechters aanwezig en zo worden we elk jaar professioneler."

,,Maar", breekt zijn maatje Amine in. ,,Het voetbal is natuurlijk schitterend, maar we doen het voor de glimlach van de aanwezigen."