• ,,Iedereen kan het middag- en avondprogramma in het Eemhuis bijwonen - , aldus Zijp.

    scagliolabrakkee/Neutelings Riedijk Architecten

Afsluiting mediajaar met De Stadsbron Leeft

AMERSFOORT De Stadsbron heeft in haar eerste half jaar van haar bestaan flink aan de weg getimmerd. Steeds meer Amersfoorters waarderen deze lokale online krant die bovendien recentelijk voor komend jaar een overheidssubsidie kreeg voor onderzoeksjournalistieke producties. Redenen genoeg om het geboortejaar van dit lokale medium multimediaal af te sluiten. Op vrijdag 28 december heeft De Stadsbron, met medewerking van Radio Golfbreker, Bibliotheek Eemland, RTV Utrecht, BDU en Omroep EVA, het live radioprogramma De Stadsbron leeft! in petto.

„Een jaar geleden zag De Stadsbron het levenslicht tijdens Koppelting, de jaarlijkse zomerconferentie in De WAR", opent een van de initiatiefnemers Harmen Zijp. „Dankzij de steun van een flink aantal crowdfunders hebben we een website gebouwd die inmiddels een half jaar actief is. Een vast redactieteam werkt achter de schermen aan vele artikelen."

De initiatiefnemers hebben inmiddels bewezen dat het de moeite loont om met analyse, opinie en onderzoeksjournalistiek onderwerpen te belichten die anders worden geregeerd door de waan van de dag. „Het stuk van Arjeh Kalmann over het Joodse monument dat niemand mag zien, heeft aardig wat tongen losgemaakt", aldus Zijp. „Of wat te denken van het artikel over de perikelen rondom een dubieuze zorgaanbieder van Siem Eikelenboom of hoe de stad een kunstschat van 22 miljoen verspeelde van Eric van der Velden." Inmiddels trekt De Stadsbron meer dan vierduizend unieke bezoekers per maand. Daar komt bij dat circa tweehonderd Amersfoorters wekelijks worden bediend met een nieuwsbrief.

,,We moeten nog een aardige slag slaan door onder meer te bouwen aan een overzichtelijke homepage en bekendheid. We hebben partners bereid gevonden om mee te werken aan het radioprogramma De Stadsbron leeft! dat op 28 december via Golfbreker Radio en Omroep Eva rechtstreeks wordt uitgezonden vanuit de bibliotheek in het Eemhuis. Vergelijk het met Spijkers met Koppen maar dan op de atypische Amersfoortse leest geschoeid. Iedereen kan het middag- en avondprogramma bijwonen. Op het programma staan zowel Amersfoortse onderwerpen als zaken die de stad overstijgen. Zo is er een gesprek met enkele lokale politici over hoe ze de stad zien en wat ze denken over de rol van onderzoeksjournalistiek in Amersfoort. Voorts is er een gesprek met een aantal lokale en nationale onderzoeksjournalisten. Zij reflecteren op het verleden en de toekomst van hun vak. In het panel zitten onder andere journalisten van Zembla, Vers Beton, een Rotterdams collectief van onderzoeksjournalisten, het Katholiek Nieuwsblad en Liwwadders uit Leeuwarden."

De Stadsbron leeft! wordt afgesloten met een speciale uitzending van Eva Sport. „Het moet een jaarlijkse traditie worden", aldus Zijp. „Eind 2019 willen we met dit programma weer het mediajaar afsluiten." De Stadsbron Leeft! op 28 december van 14.00 uur tot 20.00 uur in het Eemhuis.