• Bier of wijn drinken gaat hand in hand met eten tijdens Kannen & Kruiken.

    Maurice van de Berkt

Alles voor elkaar bij Kannen & Kruiken

AMERSFOORT 'Het is in kannen en kruiken' betekent: 'het is in orde', 'het is geregeld', 'het is voor elkaar'. Dat kan de bezoeker zeker concluderen als hij of zij van donderdag 10 tot en met zondag 13 augustus in het Burgemeester Brouwerplantsoen neerstrijkt. Kannen & Kruiken wordt dan voor het twee achtereenvolgende jaar ontkurkt.

Arjan Klaver

Het speciaalbier- en wijnfestival Kannen & Kruiken staat bij velen met hoofdletters in de agenda. Vorig jaar werd dit evenement als een topper beleefd. „Vanwege het succes van het eerste jaar begint het festival een dag eerder", aldus Sven Weijman van het Amersfoortse Kultlab dat ook verantwoordelijk is voor onder meer Lepeltje Lepeltje en Into the Woods dat binnenkort het bos in Birkhoven laat trillen. „Het wordt voor zowel kenners als nietkenners goed toeven met meer dan honderd soorten bier en dertig wijnen. Omdat borrelen hand in hand gaat met lekker eten, serveren mobiele keukens verse en ambachtelijke lekkernijen. Daarnaast verwennen de tofste bands en DJ's de trommelvliezen. De toegang is gratis. Alleen het eerste glas koopt men voor een muntje."

BIER Het Burgemeester Brouwerplantsoen wordt omgetoverd tot een waar bierwalhalla. Saison, blond, dubbel, tripel, pale ale, IPA, kriek, pils, bock, stout, porter, witbier, weizen, radler, alcoholarm en alcoholvrij: het is er allemaal. Denk aan de niet aan te slepen fusten van Two Chefs, de Black IPA op fles van Beavertown of het fruitige bier van Brekeriet. Daarnaast zijn er ook zeldzame vintage specials. Gegarandeerd dat het hart van menig bier fan daar sneller van gaat kloppen. Op Kannen & Kruiken proeft, nipt en geniet de bezoeker volop van de godendrank. „Weet je echt helemaal niets van Europese klassiekers en nieuwe wereldwijnen en wil je ein-de-lijk eens de inner-wijnconnaisseur in jezelf chanteren?", vraagt Weijman. „De Kannen & Kruiken sommeliers vertellen met alle liefde over de verschillende smaken en wijnhuizen. Als klap op de vuurpijl wordt er elke dag een doos met bijzondere flessen klassieke wijn geopend. Bezoekers kunnen zich een tonnetje rond eten bij de leukste mobiele keukens uit het land. Zij schotelen overheerlijk vers en ambachtelijk eten voor. Verder serveren lokale helden zoals de Marktslagers sappigste steaks. Het zonnige zuiden van Frankrijk kan je proeven met de worsten van Monsieur Saucisson. Om je vingers bij af te likken!"

PROEFLOKALEN In samenwerking met Proeflokaal De Koperen Hond worden er elke dag proeverijen gehouden. Proefmeesters leren bezoekers bier drinken als een ware kenner. De bier- en wijnproeverijen bieden een podium aan een klein aantal mensen. Reserveren is mogelijk op het festival. Er zijn diverse bands en DJ's om het publiek te voorzien van het nodige vertier. Zo komt Matinino haar Zuid-Afrikaanse sounds ten gehore brengen en draait Krefetten heerlijke 80's plaatjes. Het is er allemaal vier dagen lang in Kannen & Kruiken", belooft Weijman.

Kannen & Kruiken van 10 tot en met zondag 13 augustus, Burgemeester Brouwerplantsoen, donderdag van 15.00 - 23.00 uur, vrijdag van 15.00 - 01.00 uur, zaterdag van 13.00 - 01.00 uur en zondag van 13.00 - 22.00 uur

Meer op www.kannenkruiken.nl.