Amer Consort brengt Weihnachtsoratorium

AMERSFOORT In de St. Franciscus Xaveriuskerk aan 't Zand in Amersfoort klinkt op zondag 7 januari om 15.30 uur cantate 5 en 6 uit Bach's beroemde Weihnachtsoratorium.

Peter Bruinsma

Het zijn de twee minder vaak uitgevoerde delen voor Driekoningen en de zondag na Nieuwjaar die door Trajecti Voces uit Utrecht en het Amer Consort uit Amersfoort ten gehore worden gebracht. Beide ensembles delen dezelfde dirigent en een eerdere samenwerking vond plaats met ondermeer de uitvoering van het Magnificat van Bach. Onder leiding van Dirkjan Horringa en met begeleiding door het fameuze Barokensemble Eik en Linde en een viertal solisten zullen de twee cantates van Bach het nieuwe jaar met lovende en juichende klanken inluiden.

Op zaterdag 6 januari zullen de twee ensembles in de Utrechtse Geertekerk voor het voetlicht treden. Van beide concerten worden opnames gemaakt. De koren hebben hiervoor een geslaagde crowdfundingsactie bij 'Voor de Kunst' gehouden, waaruit deze cd kan worden bekostigd.

UNIEKE KANS Het Weihnachtsoratorium is niet een doorlopende compositie. Het is een verzameling van zes op zichzelf staande delen, ook wel cantates genoemd, beginnend bij Kerst. Amer Consort bestuurslid Edo Waaning legt uit: ,,De hele uitvoering van het oratorium zou gauw drie uur duren, vandaar dat veel concerten zich beperken tot een keus die doorgaans de eerste drie cantates behelst. Wij hebben gekozen voor de veel minder gehoorde cantates vijf en zes. Een bijna unieke kans dus om nu eens de veel minder gehoorde delen uit het beroemde werk van Bach te horen.''

Het concert opent met "Jauchzet, frohlocket", de openingscantate van het Weihnachtsoratorium dat Bach schreef en uitvoerde rond 1734. De zes delen bestrijken een periode van Kerst, de geboorte tot en met het offeren van goud, wierook en mirre door de wijzen uit het oosten aan het Koningskind in de kribbe te Bethlehem. De Driekoningen hadden een ster gezien en waren deze gevolgd en zouden aan koning Herodes verslag moeten doen. Naast de twee cantates klinkt ook het motet Lobet den herrn en Komm, Jesu, komm. Ieder koor neemt daarbij een motet voor hun rekening.

AMER CONSORT Het Amer Consort werd in 1989 opgericht onder de naam Amstel Consort, een verwijzing naar de naam van dirigent Gerard van Amstel. Twaalf jaar stond het koor onder zijn leiding. In 2005 wijzigde het koor zijn naam in vocaal ensemble Amer Consort. Van Amstels opvolger Jeroen Spitteler was dirigent tot 2009. Het Amer Consort is een ambitieus koor met rond de twintig leden. Het zoekt de uitdaging in een gevarieerde selectie van klassieke koormuziek uit zeer verschillende periodes, zowel a capella als met instrumentale begeleiding van veelal jonge solisten en plaatselijke musici. De laatste vijf jaar is Dirkjan Horringa de grote inspiratiebron voor het koor. Hij schoolt ook musici op vocaal en dirigeertrechnisch gebied.