• Drie in Amersfoort geboren beroemdheden: Caspar van Wittel, Johan van Oldenbarnevelt en Piet Mondriaan (v.l.n.r.)

    Amersfoort in C

Amersfoort eert grootheden Oldenbarnevelt, Mondriaan en Van Wittel

AMERSFOORT Drie geboren Amersfoorters die roem vergaarden tot ver voorbij de landsgrenzen: Piet Mondriaan, Caspar van Wittel en Johan van Oldenbarnevelt. In 2019 wordt uitgebreid stilgestaan bij hun betekenis via tentoonstellingen, lezingen, voorstellingen en meer.

Johan van Oldenbarnevelt (1547–1619) zou je de oprichter van het huidige Nederland kunnen noemen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was hij als raadpensionaris lange tijd de machtigste politicus in de nog jonge republiek. Destijds vormde Van Oldenbarnevelt met stadhouder Maurits van Oranje een politiek dreamteam. De één als rasbestuurder, de ander als groot militair talent. Samen gaven zij richting aan de nieuwe staat. Maar met dezelfde Maurits raakte Johan van Oldenbarnevelt later ernstig in conflict. Het leidde uiteindelijk tot zijn arrestatie en na een showproces werd hij in 1619 op het Binnenhof in Den Haag onthoofd.

Naar aanleiding van de vierhonderdste sterfdag van Johan van Oldenbarnevelt wil Amersfoort in 2019 landelijk de aandacht vestigen op zijn betekenis voor Nederland, toen én nu. Met diverse initiatieven en activiteiten. Zoals een expositie in Museum Flehite, een toneelmarathon in Theater De Lieve Vrouw en themawandelingen door de binnenstad. Bekijk het programma op www.jvo2019.nl

MAESTRO In tegenstelling tot Johan van Oldenbarnevelt geniet kunstschilder Caspar van Wittel (1653-1736) weinig bekendheid bij het grote publiek. Toch is ook hij een invloedrijke Amersfoorter. Van Wittel verliet in 1674 zijn geboortestad en maakte in zijn nieuwe vaderland Italië school als schilder van indrukwekkende stadsgezichten (onder meer Rome, Venetië en Napels). Nauwgezet, met Hollandse precisie. De zeer geringe vertegenwoordiging in Nederlandse collecties verklaart waarom Van Wittel geen bekende naam in de canon van de Nederlandse Gouden Eeuw werd. Dankzij tentoonstelling 'Maestro Van Wittel' in Kunsthal KAdE, tot en met 5 mei te zien, keert de schilder als het ware terug naar huis met ruim tachtig schilderijen, gouaches en tekeningen. Het is de eerste keer in al die eeuwen dat deze met zo'n ruim overzicht in Nederland tentoongesteld wordt. Rondom Caspar van Wittel staan bovendien nog allerlei andere activiteiten geprogrammeerd.

MONDRIAANDAG Piet Mondriaan (1872-1944) leeft in zijn geboortestad Amersfoort nu al 25 jaar lang voort in het Mondriaanhuis aan de Kortegracht, op de plek waar hij werd geboren en zijn kinderjaren doorbracht. Sinds de herinrichting van het museum twee jaar geleden wordt jaarlijks op 7 maart, de geboortedag van de schilder, Mondriaandag georganiseerd. Morgen dus ook weer. Van 17.30 tot 18.30 uur geeft jazzgroep Last Minute een optreden in het Mondriaanhuis. Met hedendaagse jazz en klassiekers uit de tijd van Mondriaan. Daarnaast geeft cultuurhistoricus Léon Hanssen de lezing: 'Piet Mondriaan, de trans-Atlantische vlucht: Parijs-Londen-New York'. Inloop vanaf 19:30 uur, de lezing begint om 20:00 uur. Kosten: 12,50 euro, inclusief koffie/thee. Vooraf inschrijven via educatie@mondriaanhuis.nl