• De bonbon 'Johan' is verkrijgbaar in melk en puur.

    Peter Putters

Amersfoort herdenkt Van Oldenbarnevelt met boeken, bier en bonbons

AMERSFOORT Johan van Oldenbarnevelt was van grote betekenis voor Nederland, maar zeker ook voor Amersfoort, zijn geboortestad. In het jaar dat zijn 400ste sterfdag wordt herdacht, zijn er zeker dertig organisaties in Amersfoort en omgeving, die op een of ander manier aandacht besteden aan zijn grote rol in de Nederlandse geschiedenis.

Alweer een aantal jaar geleden zijn twee inwoners van Amersfoort, Guido de Wijs en Gerard Chel, begonnen om stadsgenoten warm te maken voor een grootse herdenking van staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Hun enthousiasme heeft geleid tot toneelstukken, tentoonstellingen, lezingen, stadswandelingen, themaconcerten, fietstochten, boeken, bier en nog veel meer over Johan van Oldenbarnevelt.

THEATERMARATHON Op zaterdag 11 mei speelt toneelgezelschap Aluin theatermarathon 'De Vaderlandse oorlog', een driedelige serie over de opkomst en ondergang van Johan en Prins Maurits. In theater De Lieve Vrouw brengen jonge acteurs met humor en enthousiasme de geschiedenis tot leven.

THEMAWANDELINGEN De bekende Amersfoortse verschijning Abe de Verhalenverteller organiseert vanaf 18 mei regelmatig een kinderwandeling, die langs plekken voert die herinneren aan de jonge Johan. Daarbij vertelt Abe hoe het nou kwam dat de twee vrienden Johan en Maurits uiteindelijk heel erg ruzie kregen met een fatale afloop tot gevolg. Voor volwassenen wordt elke zondag een aanloopwandeling over Johan van Oldenbarnevelt aangeboden door de gidsen van het Gilde.

TENTOONSTELLINGEN Bij Museum Flehite is vanaf 13 mei de mini-tentoonstelling 'Johan en Maurits' te zien. Aan de hand van het koningsdrama dat zich destijds heeft afgespeeld tussen Van Oldenbarnevelt en Prins Maurits krijgen bezoekers een beeld van de ontstaansgeschiedenis van de Nederlandse rechtstaat zoals we die nu nog kennen. De expositie 'Orde en Chaos' van Kunstenaarsvereniging De Ploegh toont in De Joriskerk werk van 25 kunstenaars die een actuele visie laten zien op de betekenis van Johan van Oldenbarnevelt.

ACTIVITEITEN LEUSDEN Landgoed Stoutenburg bij Leusden is ook gerelateerd aan Johan van Oldenbarnevelt. In 1594 werd deze heerlijkheid (landgoed) namelijk door de staatsman gekocht van de Utrechtse muntmeester Henrick van Dompselaer. In het herdenkingsjaar organiseren de gidsen van het Utrechts Landschap een wandeling over het landgoed waarbij de geschiedenis van Johan centraal staat. Wie liever gaat fietsen kan op woensdag 5 juni mee met een Johan-fietstocht die o.a. landgoed Stoutenburg aandoet.

BIER EN CHOCOLA Ook ondernemers dragen bij aan de herdenking van Johan: Bierwinkel Hop verkoopt een speciaal Johan-biertje, boekhandel Veenendaal toont in mei een etalage vol boeken die over Van Oldenbarnevelt zijn verschenen en chocoladewinkel Sweet Sisters in de Krommestraat verkoopt een mooie Johan-bonbon.

DINER De Oldenbarneveltsteeg in de binnenstad is van 24 tot en met 26 mei ingericht als sfeervolle locatie voor een diner met een vleugje theater. Aan lange tafels, krijgen gasten drie gangen en een mooi verhaal over Van Oldenbarnevelt voorgeschoteld.

Meer informatie over data en tijden van alle activiteiten is te vinden op www.jvo2019.nl.