• Het Ragazze strijkkwartet treedt op tijdens de lancering van Amersfoort Klassiek.

Amersfoort Klassiek bundelt culturele krachten

AMERSFOORT Wethouder van Cultuur Bertien Houwing geeft op zondag 11 september om 12.00 uur het startsein voor een nieuw initiatief: Amersfoort Klassiek. Met korte optredens van het Ragazze strijkkwartet , Henry Kelder en Le Nuove Musiche wordt Amersfoort Klassiek die dag in de Mannenzaal, Veerensmederij en de Lieve Vrouw bij het publiek onder de aandacht gebracht.

Peter Bruinsma

Artistiek directeur van Holland Opera Niek Idelenburg is één van de organisatoren en houdt zich nu nog bezig met pr en marketing van Amersfoort Klassiek. Hij legt uit dat het om een bundeling van al aanwezige krachten gaat. ,,Amersfoort heeft prachtige locaties waar bijzondere concerten plaatsvinden. We kennen de Flint en De Lieve Vrouw, maar we weten niet dat er ook bijzondere concerten en voorstellingen zijn in de Mannenzaal, vlakbij de Aegtenkapel en de Veerensmederij naast het station. Om meer aandacht te vragen voor klassieke muziek in de breedste zin van het woord hebben de Amersfoortse podia, festivals, ensembles en gezelschappen besloten zich te verenigen. Een prachtig aanbod van jaarlijks honderd concerten wordt gegeven door bekende musici en ensembles maar ook door beginnende musici die zowel oude als nieuwe muziek uitvoeren."

ZICHTBAAR Idelenburg onderstreept dat er genoeg concertaanbod in Amersfoort is. ,,Het is alleen zo moeilijk zichtbaar soms. En het is bijzonder genoeg om wel opgemerkt te worden. Met het ineen slaan van de handen en het samen naar buiten treden met alle evenementen wordt het zeer diverse aanbod op een gezamenlijke flyer en website goed zichtbaar voor het geinteresseerde publiek. Die honderd gevarieerde klassieke concerten die er jaarlijks op diverse plaatsen in Amersfoort plaatsvinden worden aangekondigd onder één gezamenlijke noemer: Amersfoort Klassiek - verrassend dichtbij. We willen Amersfoort als klassiek podium nog meer op de kaart zetten. We willen graag bekende musici en gevestigde namen onder de aandacht brengen, maar ook jong talent krijgt bij ons een kans. Onder de noemer van Amersfoort Klassiek kan ook een beginnend artiest wat meer in de picture komen. Alle festivals, podia, locaties die deel uitmaken van Amersfoort Klassiek verwijzen ook steeds naar elkaars concerten die daarmee goed onder de aandacht worden gebracht. Als dit nieuwe concept eenmaal staat willen we kijken of we inhoudelijk en artistiek jaarlijks iets samen kunnen doen."

DEUR STAAT OPEN Kunnen alle klassieke musici deel uitmaken van Amersfoort Klassiek? ,,De deur staat open voor professionals en jong talent. Het is wel de bedoeling dat deelnemende musici ook actief participeren in één van onze werkgroepen. Amersfoortse beroepsmusici die al geregeld optreden op één van de Amersfoortse concertlocaties kunnen hun concertaankondiging nu ook bij ons, dus bij Amersfoort Klassiek onderbrengen. Daarmee genereer je naar we hopen toch extra publiciteit", voegt Niek Idelenburg toe.

Idelenburg merkt op dat het aanvragen van subsidie voor culturele initiatieven van musici vaak moeizaam verloopt. ,,Voor kleine partijen is het vaak moeilijk om gefinancierd of gesponsord te worden. Sponsors willen graag een duidelijk herkenbaar en vaak wat groter ensemble dat meer in het oog springt. Kleine organisaties vallen daarom vaak buiten de honorering van een subsidieaanvraag. Wij willen ons als Amersfoort Klassiek aan sponsors en geldschieters aanbieden en zijn door onze vele gevarieerde deelnemers voor hen heel aantrekkelijk." Niek Idelenburg noemt het voorbeeld van zijn eigen organisatie Holland Opera welke momenteel goed scoort met de uitvoering van de opera Don Giovanni in de Werkspoorkathedraal. ,,Ja, de jaarlijks grote opera's die we op een bijzondere locatie brengen worden op alle fronten onder de aandacht gebracht en mensen weten ons dan wel te vinden. Maar we willen ook zo graag de kleinschalige maar heel intieme opera's die we in ons eigen huis de Amersfoortse Veerensmederij uitvoeren, onder de aandacht brengen. En daar is het concept van Amersfoort Klassiek uitermate geschikt voor.''