Bach to the Future 2 in Veerensmederij

AMERSFOORT Je zou het een ode aan de grote Johann Sebastian Bach kunnen noemen, het festival Bach to the future 2 in het weekend van 9 en 10 februari in de Veerensmederij in Amersfoort. De twee verwijst op een grappige manier naar films als Rocky één tot en met vier waar ook steeds een nummer aan de titel wordt toegevoegd.

Peter Bruinsma

In dit festivalweekend hoort de liefhebber een nieuwe generatie Bach vertolkers. Naast authentieke vertolkingen is er ook veel ruimte voor verrassende uitvoeringen. Het jong Nederlands Blazers Ensemble speelt het Derde Brandenburgse concert met een spannende solo voor marimba. Initiatiefnemer en organisator is Niek Idelenburg die het festival samen met Flint realiseert. ,,Het is goed om soms dingen samen met Flint te doen. We versterken elkaar. Zo is Flint de producent van Unbreakable Bach. De invulling van het festivalprogramma komt grotendeels van mij vandaan." Idelenburg is vol lof over het Jong NBE. ,,Het is een ensemble van jonge talentvolle musici. Sommigen zijn al klaar, anderen zitten nog midden in hun opleiding. Het derde Brandenburgse concert arrangeerde ik voor acht blazers waarbij de marimba de prominente rol van de contrabas vervult. De kleur is dan totaal anders en zeker erg verrassend. In deze uitvoering hoor je dit werk zelden."

In de regie van Joke Hoolboom zal Unbreakable Bach zeker de blikvanger van het festival vormen. Joke Hoolboom en Niek Idelenburg zijn ook de artistiek leiders van Holland Opera, inmiddels landelijk bekend door de vele goed ontvangen producties. De muziektheatervoorstelling Unbreakable Bach is geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Jozef en zijn jaloerse broers. Muzikaal gezien is de compositie gebaseerd op de eerste Cello Suite van Bach. Het stuk is geschreven voor een verteller, de dansers van Unbreakable Crew, cello en de elektronische muziek van Roel Slootman. Niek Idelenburg is vol lof over het arrangement van Unbreakable Bach. ,,Je hoort eigenlijk een onderliggende laag, een soundscape. Dat geeft een totaal andere dimensie aan het werk.

Op zondag 10 februari spelen studenten van topcelliste Viola de Hoog alle zes de cello suites. ,,Dat gebeurt steeds in blokken van twee uur", legt Idelenburg uit. In Vento do Norte spelen vijf saxofonisten uit Portugal onder meer delen uit Bach's Goldbergvariaties. ,,Ik ken hun docent Henk van Twillert nog van het Amsterdams Conservatorium", vult idelenburg aan. ,,Dat verklaart de bijdrage van zijn studenten in dit festival." Idelenburg realiseerde al eerder een weekendfestival rondom Henry Purcell. Nu dan Bach. Wie is de volgende componist? ,,Nou, volgend jaar is het Beethoven-jaar, dus wie weet", lacht Idelenburg. Voor hem is één ding duidelijk. ,,Tijdens het festival Bach to the Future 2 klinken de harde noten van Bach op een manier zoals je ze nog nooit hebt gehoord." Na dit festivalweekend richt Idelenburg zich vooral op de eerstvolgende grote productie van Holland Opera; King Lear, vanaf 26 juni op Fort Rhijnauwen.

Kaarten via theaterveerensmederij.nl of tel. 033-2020929.