• De eerste Bachdag was een doorslaand succes. De meeste concertzalen waren zeer goed bezet.

    Cees Wouda
  • Accordeoniste Marieke Kroes speelt ook ditmaal weer op ongewone locaties, zoals in de rondvaartboot van Waterlijn.

    Cees Wouda

Bachdag: overvloed aan concerten

Met meer dan 55 concerten staat de binnenstad van Amersfoort zaterdag 8 oktober geheel in het teken van de muziek van Johann Sebastian Bach. Alle uitvoeringen (op één na) zijn gratis toegankelijk.

De tweede editie van de Bachdag Amersfoort is op papier al beter dan de eerste'', zegt Koos van Noppen, secretaris van het bestuur. De eerste Bachdag, in 2014, was een groot succes. Duizenden mensen konden zich twaalf uur non-stop te goed doen aan de muziek van Bach. Dit jaar heeft de organisatie, die geheel draait op subsidies en inzet van vrijwilligers, nog meer locaties en grote namen weten vast te leggen.

Op de affiches prijken de namen van cellisten Quirine Viersen en Joris van den Berg, violistes Sarah Kapustin, Anoek Brokaar en Rossi Ovtcharova, accordeonist Vincent van Amsterdam, organisten Cor Ardesch, Rien Donkersloot en Jan Jansen, pianisten Daniël van der Hoeven, Frank Oppedijk en Willem Brons. In de lange lijst ensembles en musici valt op dat veel deelnemers een band hebben met Amersfoort. Dat geldt zeker voor de vocale bijdragen: de sopranen Marjon Strijk, Henriëtte Feith, Maria den Hertog zingen voor eigen publiek, evenals Amer Consort, Capella Amersfoort, Toonkunst Oratoriumvereniging, Sonante Vocale, Voxtet en Soli.

BINNENSTAD De St. Joriskerk vervult een spilfunctie in de programmering. Daaromheen bevinden zich zo'n vijftien andere kerken en kapellen, allemaal op loopafstand. Aan de noordkant van de binnenstad grenzen de concertlocaties bijna aan elkaar: de Johanneskerk, het Pieter en Bloklandsgasthuis, de Mannenzaal, de Aegtenkapel, de Xaveriuskerk en de Oud-katholieke kerk en de gerestaureerde Rochuskapel. Cabaretier/pianist Mike Boddé, de huispianist van het tv-programma van Paul Witteman, speelt een gratis toegankelijke voorstelling in De Flint. Aparte vermelding verdient de kapel van Agnietenhove, in de binnentuin van het klooster, aan de Zuidsingel; doorgaans is deze gesloten voor publiek, maar voor de Bachdag maken de zusters een uitzondering.

HOOGTEPUNTEN Als zaterdag 8 oktober om 10.30 uur de eerste concerten beginnen, hebben bezoekers maar één probleem: wat te kiezen, als op hetzelfde tijdstip op zeven of acht locaties andere topmusici concerteren? Een paar hoogtepunten: de Amersfoortse baritonsaxofonist Menne Smallenbroek, die de afgelopen 8 jaar in Portugal studeerde, speelt een wereldpremière van een suite in de stijl van Bach. Het stuk is geschreven door de Amerikaans/Franse componist Patrick Zimmerli, die zelf bij de uitvoering aanwezig zal zijn. Cor Ardesch, stadsorganist van Dordrecht, geeft samen met Rien Donkersloot, vaste organist van de St. Joriskerk, een interpretatieconcert. Pianist Adriaan Plantinga speelt live bij een uitvoering van jonge danseressen. De nieuw opgerichte Bachacademie Amsterdam onder leiding van Ivo Meinen, verzorgt een uitvoering van cantate 109. Marieke Kroes duikt op allerlei locaties op, met Bach-interpretaties op accordeon, onder andere in de boten van 'Waterlijn' en in de binnentuin van résidence Het Seminarie. In samenwerking met stichting Smaak zijn er ook twee concerten in de hal van het Pieters en Bloklands Gasthuis.

Speciale aandacht is er in de programmering voor jong aanstormend talent. Er zijn kinderconcerten, het symfonie-orkest van Scholen in de Kunst treedt op en leerlingen van twee scholengemeenschappen, het Johan van Oldenbarnevelt-gymnasium en het Eemland, verzorgen twee concerten. Bezoekers kunnen de Onze Lieve Vrouwe-toren beklimmen om daar beiaardiers aan het werk te zien.

GRATIS Dankzij de steun van de gemeente Amersfoort, enkele grote fondsen en sponsors uit het bedrijfsleven is het uitgangspunt van het festival ongewijzigd: de Bachdag biedt een breed publiek de gelegenheid om (nader) kennis te maken met de veelzijdige muziek van J.S. Bach. Alle programma's zijn gratis toegankelijk, met uitzondering van het slotconcert. Bij de uitgang van elk concert wordt een collecte gehouden.

ZIEKENHUIS Bijna alle concerten vinden plaats in het stadshart. Om patiënten, personeel en bezoekers van het Meander Medisch Centrum ook in de gelegenheid te stellen iets mee te beleven van de Bachdag, zijn er aan het eind van de ochtend twee concerten in de foyer van het ziekenhuis, tegenover gebouw D.

Organist Harry van Wijk geeft een concert in de Kandelaarkerk (Heiligenbergerweg) en gedurende de hele dag houdt oratoriumvereniging Sonante Vocale een open repetitie in de Nieuwe Kerk aan de Leusderweg. Ze repeteren daar voor een uitvoering van de Hohe Messe. Musicoloog Kees van Houten houdt er een lezing over dit werk van Bach, dat op de avond van de Bachdag door het Amersfoorts Cantatekoor en -orkest onder leiding van Bas Ramselaar wordt uitgevoerd in de St. Joriskerk. Kaarten daarvoor zijn online te koop, of bij VVV Amersfoort en muziekhandel Van Hooren en Van Hees aan de Zuidsingel.

De volledige programmering staat op www.bachdagamersfoort.nl. Het programmaboekje zal 8 oktober beschikbaar zijn op alle concertlocaties.