• Mischa van Tijn (rechts) is een van de vier deelnemende Amersfoortse toppianisten.

Canto Ostinato in Concordia: 'Grens tussen musici, klanken en publiek vervaagt'

HOOGLAND Het beroemde muziekstuk 'Canto Ostinato' bestaat dit jaar veertig jaar. Op 30 juni 2019 vindt in Concordia-Hoogland een bijzondere jubileumuitvoering van het stuk plaats.

Canto Ostinato van Simeon ten Holt (1923-2012) is een van de beroemdste en meest geliefde werken van de Nederlandse klassieke muziek. Het stuk, behorende tot de minimalistische muziek, staat bekend om zijn bezwerende en betoverende werking. Tijdens de uitvoering van Canto Ostinato worden veel beslissingen aan de musici overgelaten. Daardoor is elke uitvoering van het stuk weer een unieke ervaring voor musici en luisteraars. Canto Ostinato werd voltooid tussen 1976 en 1979. De precieze bezetting is vrij en kan variëren van één piano tot bijvoorbeeld vier piano's, orgel, harp en marimba. Een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel 'Canto Ostinato' gekozen. 'Ostinato' verwijst naar het element van herhaling, 'Canto' refereert aan de emotie, het hart van het stuk. Ook de concertlocatie verwijst naar het hart (Concordia = met hart). Dit is dan ook een van de redenen dat dit unieke muziekstuk in Concordia- Hoogland wordt uitgevoerd.

JONGE TOPPIANISTEN Mischa van Tijn (2000) is een van de vier Amersfoortse jonge toppianisten die de uitvoering van Canto Ostinato op twee vleugels voor hun rekening zullen nemen. Mischa begon met pianospelen toen hij pas drie jaar oud was. De piano en de muziek hadden een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem, mede gevoed door de muzikale passie van zijn vader. ,,Er klonk bij ons thuis altijd muziek. Mijn vader draaide onze elpees grijs, speelde zelf viool en organiseerde vaak huiskamerconcerten in onze woonkamer. Ik speelde al op jonge leeftijd mee. Eerst was dat niet veel meer dan rammen op de toetsen, maar gaandeweg begon het steeds meer op muziek te lijken." Van Tijn werd op twaalfjarige leeftijd toegelaten tot de prestigieuze Sweelinck Academie in Amsterdam, won prijzen tijdens diverse concoursen en gaf concerten, solo en met orkest, in verschillende landen, soms voor een publiek van duizenden mensen. Zijn laatste wapenfeit is een derde prijs op het Concours International de Piano in Frankrijk. Momenteel studeert hij bij Frank van de Laar.

THUISWEDSTRIJD Het muziekstuk Canto Ostinato heeft de Amersfoortse Van Tijn nog nooit uitgevoerd. ,,Het spelen in Concordia-Hoogland voelt als een thuiswedstrijd. Canto Ostinato is technisch niet erg moeilijk om te spelen, maar vraagt een enorme concentratie en klankbeheersing. Het meest bijzondere van dit werk vind ik de sfeer die er tijdens de uitvoering in de zaal ontstaat. Het is alsof de grens tussen de musici, de klanken en het publiek vervaagt. Dit is ontzettend inspirerend.

KAARTVERKOOP Kaarten kosten 15,00 euro en zijn te koop bij Concordia-Hoogland (Kerklaan 3), Primera Brundel (Hamseweg 46), Bruna Hoogland (Kraailandhof 15). Indien nog voorradig zijn er nog kaarten aan de deur te koop. Het concert begint om 11.00 uur