• Wilskracht
  • Wilskracht
  • Wilskracht
  • Wilskracht

Concertorkest Wilskracht viert 100 jaar Stijl

AMERSFOORT Het Regionaal Concertorkest van de Amersfoortse Muziekvereniging Wilskracht viert 100 jaar De Stijl met twee bijzondere concerten gewijd aan het leven van Piet Mondriaan.

Peter Bruinsma

Dat gebeurt op vrijdag 1 december om 16.00 en om 20.00 uur in het Icoontheater in Vathorst Amersfoort. Tijdens de twee concerten wordt het publiek meegenomen langs plekken waar Mondriaan gewoond en gewerkt heeft en staat men stil bij belangrijke gebeurtenissen en aspecten die invloed hebben gehad op het werk van de kunstenaar. Dominique Lyczak musiceert bij Wilskracht en is ook verantwoordelijk voor de PR van de vereniging. Zij benadrukt dat vaste dirigent Jos Pommer wordt vervangen door Kees Kramer. ,,Jos Pommer kampt al enige tijd met een armblessure waardoor hij niet in staat is de komende concerten en de repetities daaraan voorafgaand te leiden. In Kees Kramer hebben wij een geweldige tijdelijk waarnemer gevonden. Pommer blijft wel nadrukkelijk inhoudelijk betrokken. Hij heeft tenslotte samen met onze muziekcommissie dit programma samengesteld. Het programma vertelt niet alleen een fantastisch verhaal, maar laat ook bij uitstek de veelzijdigheid van het symfonisch blaasorkest zien."

Tijdens het concert wordt de luisteraar meegevoerd langs de steden waar Mondriaan gewoond en gewerkt heeft. Dominique Lyczak legt uit. ,,We hebben het programma ingedeeld in blokken die elk een tijdsfase en een plaats illustreren. Zo beginnen we in het geboorteland Nederland met de virtuoze Piet Hein Rapsodie van Van Anrooy. In blok twee zijn we in Frankrijk en weet de muziek van Les Uns et les Autres de bruisende sfeer van Parijs treffend weer te geven. Daarna horen we in Londen de oorlogsdreiging in de Peterloo Ouveture van Malcolm Arnold en eindigen we in New York waar Mondriaan zijn laatste levensjaren sleet en uiteindelijk overleed. Daar laten de bijzondere maatsoorten van het stuk Sevens het publiek swingen. Eigenlijk net als Mondriaan zelf graag deed in zijn New Yorkse tijd; jazz, dans en boogie woogie was zijn passie. Overigens was Mondriaan ook dol op Disney. Met name de toen al populaire Sneeuwwitje tekenfilm en de bijbehorende filmmuziek koesterde hij. Uiteraard zullen ook delen van deze filmmuziek klinken."

Tijdens de concerten wordt een samenwerking aangegaan met het naburige Vathorst College. ,,De leerlingen zijn bij onze concerten aanwezig. Hun aanwezigheid bij matineeconcerten is onderdeel van hun schoolopleiding. Vanuit het vak beeldende vorming wordt hun betrokkenheid verder vorm gegeven. Tijdens de concerten zullen ze ook schilderen en kan het publiek zien wat ze doen." Na 1 december zal Wilskracht zich gaan richten op het volgende bijzondere project op de agenda: In Flanders Fields. Het Harmonieorkest Wilskracht presenteert op 27 januari 2018 een muzikale beleving van de Eerste Wereldoorlog waarbij het gedicht In Flanders Fields van John McCrea centraal staat. ook wordt er al vooruitgekeken naar 2021 wanneer de vereniging haar 100-jarig jubileum zal vieren.

Dominique Lyczak ziet voldoende belangstelling voor musiceren bij Wilskracht. ,,Via het Keistedelijk Opleidings Orkest kunnen beginnende instrumentalisten al heel snel ensemble-ervaring opdoend. Dit initiatief ontstond uit de samenwerking tussen de Amersfoortse muziekverenigingen. Vanuit het opleidingsorkest kan men doorstromen naar het harmonieorkest. Voor deelname aan het Regionaal Conertorkest van Wilskracht is een goed niveau vereist waar niet iedereen automatisch aan voldoet. Dit ensemble telt zestig leden en legt de lat hoog."